Proste ciasto z jabłkami

Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu ciasto z jabłkami. Smaczne, wilgotne i ładnie pachnie cynamonem. Z wierzchu ciasto ładnie się przypiecze i powstanie chrupiąca skorupka. Świetnym uzupełnieniem jest polewa z białej czekolady z odrobiną cynamonu, pycha… Świetne ciasto do popołudniowej herbaty, które podajemy pokrojone na grube plastry. Bardzo polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony notwithoutsalt).

Proste ciasto z jabłkami

Proste ciasto z jabłkami
Składniki:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
3/4 szklanki cukru (użyłam jasnego brązowego)
2/3 szklanki oleju
2 duże jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 średniej wielkości jabłka, obrane i drobno pokrojone (bez gniazd nasiennych)
Wierzch:
100g białej czekolady
1/2 łyżeczki cynamonu

1. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół.

2. Do miski przesiać mąkę. Dodać sodę, szczyptę soli, przyprawy i cukier, wymieszać.

3. Do drugiej miski dodać olej, jajka i aromat, wymieszać do połączenia składników.

4. Do mąki wlać mokre składniki, dodać jabłka i krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.

5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

6. Czekoladę roztopić na parze. Dodać cynamon, wymieszać. Następnie roztopioną czekoladę rozprowadzić równomiernie na cieście.
Ciasto podawać pokrojone na grube plastry.

Udanych wypieków:)

Proste ciasto z jabłkami

Print Friendly, PDF & Email

132 komentarze do “Proste ciasto z jabłkami”

  1. kolejna rewelacja MC – szybko, smacznie i prosto – jabłka, pyszne ciasto i biała czekolada – mmmmm – zapisuje przepis do swoich ulubionych :) – sprawdzone – polecam wszystkim :) od kiedy MC trafiłam na Twoją stronę moje życie stało się słodsze :))

    Odpowiedz
  2. Zrobiłam :) pyszne ciasto :) Zwiększyłam tylko składniki bo chciałam większą blaszkę . Naprawdę super , rodzinka zachwycona , Polecam i dziękuje za przepis :) Pozdrawiam .

    Odpowiedz
  3. Super przepis, gdzieś po cichu przypomina mi piernik z jabłkami, który robię, więc dodałam jeszcze orzechy na górę:) Czekam na kolejne pyszności. Każde ciacho z tej strony to strzał w 10:)

    Odpowiedz
  4. Zmodyfikowałam troszeczkę przepis:) zamiast sody, której nie używam dodałam proszek do pieczenia, mój synek dosypał płatki migdałów, reszta b/z – ciasto w piekarniku, mamy nadzieję, że będzie równie pyszne :)

    Odpowiedz
  5. ciasto wyszlo przepyszne :) robilam z podwojnej porcji :) dodalam jeszcze tylko troszke rodzynek :) zniklo szybciutko :) bardzo polecam :)

    Odpowiedz
  6. Dzisiaj upieklam ciasto po raz drugi. Maz jest zachwycony. Bardzo pasuje do zimnych szwedzkich wieczorow przd Bozym Narodzeniem.
    Niesamowicie proste i zawsze sie udaje.

    Odpowiedz
  7. Robiłam ciasto tydzień temu z 1,5 porcji, ponieważ mam większą blaszkę, ale wyszło identyczne jak na Twoim zdjęciu. Rodzina i znajomi byli zachwyceni! :)

    Odpowiedz
  8. Ciasto jest pyszne! Może takie głupie pytanie, ale wolę zapytać: Czy do silikonowej keksówki dać papier? Czy trzeba w ogóle taką smarować tłuszczem?

    Odpowiedz
  9. nie trzeba smarować, ani dawać papier tylko proszę zaczekać, aż ciasto dobrze ostygnie i dopiero wtedy je wyciągać, mi kiedyś pół ciasta zostało w takiej foremce:)

    Odpowiedz
  10. Witam!
    Wczoraj upiekłam dwa ciasta, w tym jedno w keksówce, bez smarowania i papieru, zimne wyciągnęłam i jest super. Ciacho dałam na Mikołaja jako prezent i chciałabym się podzielić fotką, ale nie bardzo wiem jak to zrobić (ciasto zapakowałam jak cukierka ;) Poza tym, mój wypiek jest ciemniejszy niż ten na zdjęciach z przepisu, może dlatego, że zamiast aromatu waniliowego dałam domowej roboty ekstrakt z wanilii. Pozdrawiam i proszę o więcej takich przepisów :) Robiłam już z marchewką i z bananami+rodzynkami – te bez miksera i do keksówki. Są świetne!

    Odpowiedz
  11. Problemem z ciastami z sodą, jest to, że tą sodę potem czuć i dominuje ona smak ciasta. Tu jest tak samo. Zaletą jednak tego ciasta jest to, że jest bardzo szybkie. Sama dodałam deserowe jabłka, bo takie miałam. Lepiej by wyszło z kwaśnymi.

    Odpowiedz
  12. Dziś upieczone,bardzo smaczne,proste i szybkie:) i upiekłam bez papieru do pieczenia,formę wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą.

    Odpowiedz
  13. Witam, zrobiłam to ciasto, jednak moje miało zupelnie inną konsystencję – suchą. :( Podwajałam ilość składników, właśnie się piecze, ciekawe co z tego wyjdzie.. Mam nadzieję, że wyjdzie :)

    Odpowiedz
  14. Witam,
    Właśnie upiekłam to ciasto. Jestem pełna zaskoczenia: w komentarzach jest mowa że ciasto nie wyrasta zbytnio, a moje PRZEPIĘKNIE WYROSŁO, lecz mimo zachowania podanych w przepisie proporcji (ilości podwoiłam) niestety w smaku dominuje gorycz sody… czemu tak??? Czy masz M. Cukierenko pomysł, do jakiej bezpiecznej ilości sody powinnam się ograniczyć przy pieczeniu z podwójnej porcji?
    OCENIAM CIASTO ZDECYDOWANIE POZYTYWNIE.
    Pozdrawiam.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz