Szybkie w przygotowaniu, smaczne ciasto z gruszkami, pełne bakalii. Bardzo wilgotne, puszyste i aromatyczne, dla mnie rewelacyjne. Korzenne przyprawy i soczyste gruszki upieczone w lekkim cieście, które pieczemy dosyć długo, bo przez około 70 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Przepis podobno włoski:) bardzo polecam… (troszkę zmodyfikowany przepis z jednej z moich ulubionych książek „Ciasta” Barbara Maher).
Proste ciasto z gruszkami
Składniki:
700g dojrzałych, ale twardych gruszek
2 łyżki soku z cytryny
230g mąki pszennej (użyłam tortowej)
szczypta soli
1,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/3 łyżeczki mielonych goździków
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
130ml oleju
160g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 jajko
1 żółtko
60g orzechów włoskich grubo posiekanych
100g rodzynków sułtańskich
cukier puder do posypania
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, solą, przyprawami.
3. Gruszki obrać i wydrążyć. Pokroić na małe kawałki i skropić sokiem z cytryny.
4. Do miski wlać olej, dodać cukier, cukier wanilinowy, jajko, żółtko. Wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
5. Następnie do mokrych składników dodać skórkę z cytryny, wsypać mąkę, dodać gruszki i bakalie, wymieszać krótko łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.
6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 21-22cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec prze około 65-70 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Przed zdjęciem obręczy proszę oddzielić nożem ciasto od jej brzegów.
Przed podaniem proste ciasto z gruszkami można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Ciasto w tej wersji wypróbowane – pyszne. Myśli Pani, że można spróbować zrobić je w postaci muffinek?
Pozdrawiam :)
jak najbardziej, pozdrawiam serdecznie
Pyszniutkie ! Już dawno nie miałam tak dobrego przepisu . Znajomi byli zachwyceni . Dziękuję
Przepyszne ciasto! Zrobiłam dzisiaj i wszystkim smakuje. Wilgotne i aromatyczne :) uwielbiam Pani przepisy pozdrawiam:)
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Ciasto pycha ,ale czy można w przepisie ominąc gożdziki bo jak dla mnie to troszkę dominują pozdrawiam cieplutko:)
można pominąć goździki, pozdrawiam
Mmmmniam pychotka, szybkie i proste ciasto, zamiast 60g orzechów dałam po 30g słonecznika i płatków owsianych, nie miałam goździków, następnym razem spróbuję z przyprawą do piernika:) Dziękuję za przepis, na pewno będę do niego wracać:)
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Chciałabym dopytać o olej, który najlepiej użyć i czy oliwa z oliwek też jest ok?
ja używam rzepakowego oleju, oliwa też może być, ale troszkę zmienia smak,
pozdrawiam
Ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Przepyszne to ciasto – zrobiłam w sobotę, a w niedzielę został tylko jeden malutki kawałek. Dobrze, że się załapałam żeby chociaż spróbować. Dziękuję Pani za tą stronę. Jestem Pani fanką.
roztopionym masłem lub margaryną, pozdrawiam serdecznie
A czym można zastąpić olej?
I’m so happy, Thank you so much Anna!
Natalia, thanks a lot!
The cake turned out great, very moisty and with rich taste! I will certainly repeat it!
Hello Anna
Yes you right, in this cake I gave a lot of pears and little butter.
Hello, Natalia!
Could you please tell me what is the right proportion between pears and butter?
When I mixed all ingredients from the recipe, my result was a lot of pears and a bit of rather dry butter. It looks strange) Am I right?
Thanks in advance for your reply!
Ogromnie się cieszę:) dziękuje za komentarz, pozdrawiam serdecznie