Szybkie w przygotowaniu, smaczne ciasto z gruszkami, pełne bakalii. Bardzo wilgotne, puszyste i aromatyczne, dla mnie rewelacyjne. Korzenne przyprawy i soczyste gruszki upieczone w lekkim cieście, które pieczemy dosyć długo, bo przez około 70 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Przepis podobno włoski:) bardzo polecam… (troszkę zmodyfikowany przepis z jednej z moich ulubionych książek „Ciasta” Barbara Maher).
Proste ciasto z gruszkami
Składniki:
700g dojrzałych, ale twardych gruszek
2 łyżki soku z cytryny
230g mąki pszennej (użyłam tortowej)
szczypta soli
1,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/3 łyżeczki mielonych goździków
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
130ml oleju
160g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 jajko
1 żółtko
60g orzechów włoskich grubo posiekanych
100g rodzynków sułtańskich
cukier puder do posypania
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, solą, przyprawami.
3. Gruszki obrać i wydrążyć. Pokroić na małe kawałki i skropić sokiem z cytryny.
4. Do miski wlać olej, dodać cukier, cukier wanilinowy, jajko, żółtko. Wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
5. Następnie do mokrych składników dodać skórkę z cytryny, wsypać mąkę, dodać gruszki i bakalie, wymieszać krótko łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.
6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 21-22cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec prze około 65-70 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Przed zdjęciem obręczy proszę oddzielić nożem ciasto od jej brzegów.
Przed podaniem proste ciasto z gruszkami można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
dzień dobry, szykuję się zrobić to ciasto, ale nie mogę dostrzec na jaki wymiar foremki są podane ilości składników? dziękuję i pozdrawiam :)
tortownica o średnicy 21-22cm pozdrawiam