Proste ciasto z gruszkami

Szybkie w przygotowaniu, smaczne ciasto z gruszkami, pełne bakalii. Bardzo wilgotne, puszyste i aromatyczne, dla mnie rewelacyjne. Korzenne przyprawy i soczyste gruszki upieczone w lekkim cieście, które pieczemy dosyć długo, bo przez około 70 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Przepis podobno włoski:) bardzo polecam… (troszkę zmodyfikowany przepis z jednej z moich ulubionych książek „Ciasta” Barbara Maher).

Proste ciasto z gruszkami

Proste ciasto z gruszkami
Składniki:
700g dojrzałych, ale twardych gruszek
2 łyżki soku z cytryny
230g mąki pszennej (użyłam tortowej)
szczypta soli
1,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/3 łyżeczki mielonych goździków
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
130ml oleju
160g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 jajko
1 żółtko
60g orzechów włoskich grubo posiekanych
100g rodzynków sułtańskich
cukier puder do posypania

1. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, solą, przyprawami.

3. Gruszki obrać i wydrążyć. Pokroić na małe kawałki i skropić sokiem z cytryny.

4. Do miski wlać olej, dodać cukier, cukier wanilinowy, jajko, żółtko. Wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki połączą się w jednolitą masę.

5. Następnie do mokrych składników dodać skórkę z cytryny, wsypać mąkę, dodać gruszki i bakalie, wymieszać krótko łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.

6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 21-22cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec prze około 65-70 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Przed zdjęciem obręczy proszę oddzielić nożem ciasto od jej brzegów.
Przed podaniem proste ciasto z gruszkami można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Proste ciasto z gruszkami

Proste ciasto z gruszkami

Print Friendly, PDF & Email

50 myśli na temat „Proste ciasto z gruszkami

  1. Nie będzie to zaskoczeniem, jeśli napiszę, że ciacho jest i pyszne i pysznie aromatyczne. Mój Mąż zjadł większość ciasta, ledwo z gośćmi się podzielił :) Mówił, że poczuł się, jak w Święta Bożego Narodzenia :) Taki to mój łakomczuch :)

  2. Pychota! ciasto naprawde robi sie szybciutko, jedynie moze zejsc na obieraniu gruszek w zaleznosci od naszych umiejetnosci;) super leciutkie, pulchne i wilgotne. Zmniejszylabym tylko ilosc cukru, moje gruszki byly dosyc slodkie same w sobie i zmniejszylam do 140g (uzylam brazowego cukru) a i tak dosyc slodkie nadal jak na moj gust.
    Przepis bardzo polecam:)
    Super na okres Swiateczny akurat, mysle ze podane z Bayleys whipped cream bedzie cudne…

  3. Wlasnie wstawilem do piekarnika.Pierwszy raz upieklem w poprzednim tygodniu.Jak powiedzialem ze dzisiaj pieke ciasto,to od razu podniosl sie krzyk ze koniecznie musi byc gruszkowe!Palce lizac.

  4. Robię drugi raz ciasto (bardzo mi podeszło), teraz jednak zamiast cukru zwykłego dałam cukier puder. Po dodaniu mąki ciasto jest baaardzo gęste. Możliwe że to wina właśnie cukru pudru? Zastanawiam się czy dodawać więcej oleju czy czegoś płynnego co rozrzedzi nieco ciasto.

  5. Dodałam minimalnie oleju, nadal było gęste ale dało wszystko się wymieszać. Postanowiłam już z niczym nie kombinować i zostawić ciasto tak jak jest. Wyszło pyszne, wilgotne po prostu niebo w buzi, więc nie potrzebnie się bałam.

    Godne polecenia, bardzo dziękuję ;))

  6. Hello, Natalia!
    Could you please tell me what is the right proportion between pears and butter?
    When I mixed all ingredients from the recipe, my result was a lot of pears and a bit of rather dry butter. It looks strange) Am I right?
    Thanks in advance for your reply!

  7. Przepyszne to ciasto – zrobiłam w sobotę, a w niedzielę został tylko jeden malutki kawałek. Dobrze, że się załapałam żeby chociaż spróbować. Dziękuję Pani za tą stronę. Jestem Pani fanką.

  8. Mmmmniam pychotka, szybkie i proste ciasto, zamiast 60g orzechów dałam po 30g słonecznika i płatków owsianych, nie miałam goździków, następnym razem spróbuję z przyprawą do piernika:) Dziękuję za przepis, na pewno będę do niego wracać:)

  9. Ciasto pycha ,ale czy można w przepisie ominąc gożdziki bo jak dla mnie to troszkę dominują pozdrawiam cieplutko:)

  10. Przepyszne ciasto! Zrobiłam dzisiaj i wszystkim smakuje. Wilgotne i aromatyczne :) uwielbiam Pani przepisy pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

.