Szybkie w przygotowaniu, smaczne ciasto z gruszkami, pełne bakalii. Bardzo wilgotne, puszyste i aromatyczne, dla mnie rewelacyjne. Korzenne przyprawy i soczyste gruszki upieczone w lekkim cieście, które pieczemy dosyć długo, bo przez około 70 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Przepis podobno włoski:) bardzo polecam… (troszkę zmodyfikowany przepis z jednej z moich ulubionych książek „Ciasta” Barbara Maher).
Proste ciasto z gruszkami
Składniki:
700g dojrzałych, ale twardych gruszek
2 łyżki soku z cytryny
230g mąki pszennej (użyłam tortowej)
szczypta soli
1,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/3 łyżeczki mielonych goździków
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
130ml oleju
160g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 jajko
1 żółtko
60g orzechów włoskich grubo posiekanych
100g rodzynków sułtańskich
cukier puder do posypania
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, solą, przyprawami.
3. Gruszki obrać i wydrążyć. Pokroić na małe kawałki i skropić sokiem z cytryny.
4. Do miski wlać olej, dodać cukier, cukier wanilinowy, jajko, żółtko. Wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
5. Następnie do mokrych składników dodać skórkę z cytryny, wsypać mąkę, dodać gruszki i bakalie, wymieszać krótko łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.
6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 21-22cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec prze około 65-70 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Przed zdjęciem obręczy proszę oddzielić nożem ciasto od jej brzegów.
Przed podaniem proste ciasto z gruszkami można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
dzień dobry, szykuję się zrobić to ciasto, ale nie mogę dostrzec na jaki wymiar foremki są podane ilości składników? dziękuję i pozdrawiam :)
tortownica o średnicy 21-22cm pozdrawiam
Ciasto w tej wersji wypróbowane – pyszne. Myśli Pani, że można spróbować zrobić je w postaci muffinek?
Pozdrawiam :)
jak najbardziej, pozdrawiam serdecznie
Pyszniutkie ! Już dawno nie miałam tak dobrego przepisu . Znajomi byli zachwyceni . Dziękuję
Przepyszne ciasto! Zrobiłam dzisiaj i wszystkim smakuje. Wilgotne i aromatyczne :) uwielbiam Pani przepisy pozdrawiam:)
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Ciasto pycha ,ale czy można w przepisie ominąc gożdziki bo jak dla mnie to troszkę dominują pozdrawiam cieplutko:)
można pominąć goździki, pozdrawiam
Mmmmniam pychotka, szybkie i proste ciasto, zamiast 60g orzechów dałam po 30g słonecznika i płatków owsianych, nie miałam goździków, następnym razem spróbuję z przyprawą do piernika:) Dziękuję za przepis, na pewno będę do niego wracać:)
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Chciałabym dopytać o olej, który najlepiej użyć i czy oliwa z oliwek też jest ok?
ja używam rzepakowego oleju, oliwa też może być, ale troszkę zmienia smak,
pozdrawiam
Ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Przepyszne to ciasto – zrobiłam w sobotę, a w niedzielę został tylko jeden malutki kawałek. Dobrze, że się załapałam żeby chociaż spróbować. Dziękuję Pani za tą stronę. Jestem Pani fanką.
roztopionym masłem lub margaryną, pozdrawiam serdecznie
A czym można zastąpić olej?
I’m so happy, Thank you so much Anna!
Natalia, thanks a lot!
The cake turned out great, very moisty and with rich taste! I will certainly repeat it!
Hello Anna
Yes you right, in this cake I gave a lot of pears and little butter.
Hello, Natalia!
Could you please tell me what is the right proportion between pears and butter?
When I mixed all ingredients from the recipe, my result was a lot of pears and a bit of rather dry butter. It looks strange) Am I right?
Thanks in advance for your reply!
Ogromnie się cieszę:) dziękuje za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Dodałam minimalnie oleju, nadal było gęste ale dało wszystko się wymieszać. Postanowiłam już z niczym nie kombinować i zostawić ciasto tak jak jest. Wyszło pyszne, wilgotne po prostu niebo w buzi, więc nie potrzebnie się bałam.
Godne polecenia, bardzo dziękuję ;))
można troszkę dać więcej oleju, ale nie za dużo,
pozdrawiam serdecznie
Robię drugi raz ciasto (bardzo mi podeszło), teraz jednak zamiast cukru zwykłego dałam cukier puder. Po dodaniu mąki ciasto jest baaardzo gęste. Możliwe że to wina właśnie cukru pudru? Zastanawiam się czy dodawać więcej oleju czy czegoś płynnego co rozrzedzi nieco ciasto.
oczywiście miałam na.myśli 700g * bardzo dziękuję za odpowiedz ;)
około 4 nieduże gruszki lub 3 duże, pozdrawiam
czesc :) ile tak „na oko” to 70g takich średnich gruszek?
podoba mi się „ciasteczkowy kusiciel” :) pozdrawiam serdecznie
Proponuje zmiane nazwy stronki http://www.ciasteczkowykusiciel.pl …. mam jutri robic jagodzianki.. a to potem..
ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego
Genialne ciasto, tylko następnym razem podwoję składniki i zrobię na większą blaszkę:D Znikło w mgnieniu oka:D
Wlasnie wstawilem do piekarnika.Pierwszy raz upieklem w poprzednim tygodniu.Jak powiedzialem ze dzisiaj pieke ciasto,to od razu podniosl sie krzyk ze koniecznie musi byc gruszkowe!Palce lizac.
tak, można, pozdrawiam
Witam, czy mozna zamienic mąkę tortowaą (przenna) na razową ?
bardzo mi przykro, pozdrawiam
Nie wyszło :( dookoła przypieczone a w środku mokre i nieupieczone.
boje się, że na samym proszku może nie wyrosnąć,
pozdrawiam
Czy można użyć proszku do pieczenia zamiast sody???
ale miło:) mmm… cieszę się, że ciasto smakuje, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Pychota! ciasto naprawde robi sie szybciutko, jedynie moze zejsc na obieraniu gruszek w zaleznosci od naszych umiejetnosci;) super leciutkie, pulchne i wilgotne. Zmniejszylabym tylko ilosc cukru, moje gruszki byly dosyc slodkie same w sobie i zmniejszylam do 140g (uzylam brazowego cukru) a i tak dosyc slodkie nadal jak na moj gust.
Przepis bardzo polecam:)
Super na okres Swiateczny akurat, mysle ze podane z Bayleys whipped cream bedzie cudne…
wspaniale:) dziękuję za komentarze,
pozdrawiam serdecznie
Za drugim (i trzecim :-) razem dodałam do gruszek posiekane suszone figi – wyszło świetnie!
Nie będzie to zaskoczeniem, jeśli napiszę, że ciacho jest i pyszne i pysznie aromatyczne. Mój Mąż zjadł większość ciasta, ledwo z gośćmi się podzielił :) Mówił, że poczuł się, jak w Święta Bożego Narodzenia :) Taki to mój łakomczuch :)
bardzo mi miło, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Przepyszne ciasto! Jestem autentycznie zachwycona, dziękuję za świetny przepis :)
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Ciasto pychota. Znikło w momencie, więc trzeba było upiec na drugi dzień. Polecam, palce lizać 🤤
Ogromnie się cieszę:) pozdrawiam serdecznie
U mnie m.in. bez orzechów, ale i tak rewelacyjne!
Ja protestuje, nie nadążam piec tych pyszności, A gdzie można dostać taką śliczna patere?
Mniami :) Ciasto pełne dobroci :)
tak i tak jest poprawnie:)
pozdrawiam
Bardzo fajny przepis, lubię takie wilgoyne, jesienne ciacha, mmmm… :)
w spisie składników wkradł się tylko mały chochlik w postaci 'rodzynków’ zamiast 'rodzynek’. :))