Szybkie w przygotowaniu, smaczne ciasto z gruszkami, pełne bakalii. Bardzo wilgotne, puszyste i aromatyczne, dla mnie rewelacyjne. Korzenne przyprawy i soczyste gruszki upieczone w lekkim cieście, które pieczemy dosyć długo, bo przez około 70 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Przepis podobno włoski:) bardzo polecam… (troszkę zmodyfikowany przepis z jednej z moich ulubionych książek „Ciasta” Barbara Maher).
Proste ciasto z gruszkami
Składniki:
700g dojrzałych, ale twardych gruszek
2 łyżki soku z cytryny
230g mąki pszennej (użyłam tortowej)
szczypta soli
1,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/3 łyżeczki mielonych goździków
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
130ml oleju
160g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 jajko
1 żółtko
60g orzechów włoskich grubo posiekanych
100g rodzynków sułtańskich
cukier puder do posypania
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, solą, przyprawami.
3. Gruszki obrać i wydrążyć. Pokroić na małe kawałki i skropić sokiem z cytryny.
4. Do miski wlać olej, dodać cukier, cukier wanilinowy, jajko, żółtko. Wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
5. Następnie do mokrych składników dodać skórkę z cytryny, wsypać mąkę, dodać gruszki i bakalie, wymieszać krótko łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.
6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 21-22cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec prze około 65-70 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Przed zdjęciem obręczy proszę oddzielić nożem ciasto od jej brzegów.
Przed podaniem proste ciasto z gruszkami można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Dodałam minimalnie oleju, nadal było gęste ale dało wszystko się wymieszać. Postanowiłam już z niczym nie kombinować i zostawić ciasto tak jak jest. Wyszło pyszne, wilgotne po prostu niebo w buzi, więc nie potrzebnie się bałam.
Godne polecenia, bardzo dziękuję ;))
można troszkę dać więcej oleju, ale nie za dużo,
pozdrawiam serdecznie
Robię drugi raz ciasto (bardzo mi podeszło), teraz jednak zamiast cukru zwykłego dałam cukier puder. Po dodaniu mąki ciasto jest baaardzo gęste. Możliwe że to wina właśnie cukru pudru? Zastanawiam się czy dodawać więcej oleju czy czegoś płynnego co rozrzedzi nieco ciasto.
oczywiście miałam na.myśli 700g * bardzo dziękuję za odpowiedz ;)
około 4 nieduże gruszki lub 3 duże, pozdrawiam
czesc :) ile tak „na oko” to 70g takich średnich gruszek?
podoba mi się „ciasteczkowy kusiciel” :) pozdrawiam serdecznie
Proponuje zmiane nazwy stronki http://www.ciasteczkowykusiciel.pl …. mam jutri robic jagodzianki.. a to potem..
ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego
Genialne ciasto, tylko następnym razem podwoję składniki i zrobię na większą blaszkę:D Znikło w mgnieniu oka:D
Wlasnie wstawilem do piekarnika.Pierwszy raz upieklem w poprzednim tygodniu.Jak powiedzialem ze dzisiaj pieke ciasto,to od razu podniosl sie krzyk ze koniecznie musi byc gruszkowe!Palce lizac.
tak, można, pozdrawiam
Witam, czy mozna zamienic mąkę tortowaą (przenna) na razową ?
bardzo mi przykro, pozdrawiam
Nie wyszło :( dookoła przypieczone a w środku mokre i nieupieczone.