Smaczne kokosanki na skondensowanym mleku. Z wierzchu chrupiące, a w środku miękkie i klejące, idealne. Jedne z najlepszych kokosanek jakie jadłam. Podczas pieczenia ładnie pachną i nie można się doczekać ciasteczek. Do tego są mega szybkie w przygotowaniu, parę minut i gotowe. Bardzo polecam… (przepis troszkę zmodyfikowany z super książki „Big cakes & cookies” Hannah Miles, którą polecam).
Kokosanki mleczne
Składniki:
200g wiórków kokosowych
200-230ml skondensowanego słodzonego mleka
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2-3 krople aromatu migdałowego
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1. Wszystkie składniki przełożyć do jednej miski i dokładnie wymieszać (najlepiej rękoma, powstanie gęsta, klejąca masa, jeśli masa będzie sucha proszę dolać jeszcze skondensowanego słodzonego mleka).
2. Z ciasta formować w wilgotnych dłoniach kulki i układać je na blaszce, zachowując odstępy pomiędzy ciasteczkami, następnie delikatnie spłaszczać.
3. Kokosanki mleczne piec w piekarniku nagrzanym do 170°C na funkcji termoobieg (góra-dół 180°C) przez około 13-14 minut, aż ładnie się przyrumienią.
Udanych wypieków:)
Baaaardzo dobre, szybkie ciasteczka. Zniknęły w zastraszającym tempie… :)
A mnie wyszły bardzo twarde choć stosowałam się ściśle do podanego przepisu.
Ile wychodzi ciasteczek z jednej porcji?
około 30, pozdrawiam
Witam,
zrobiłam według Pani przepisu kokosowe ciasteczka. Proszę o odpowiedź czy po upieczeniu są one trochę twardawe czy powinny być miękkie? Smakowo wyszły bardzo dobre.
w środku miękkie, pozdrawiam
Czy mogę dać zwykłe mleko?
myślę, że może się nie udać, pozdrawiam