Kokosanki mleczne

Smaczne kokosanki na skondensowanym mleku. Z wierzchu chrupiące, a w środku miękkie i klejące, idealne. Jedne z najlepszych kokosanek jakie jadłam. Podczas pieczenia ładnie pachną i nie można się doczekać ciasteczek. Do tego są mega szybkie w przygotowaniu, parę minut i gotowe. Bardzo polecam… (przepis troszkę zmodyfikowany z super książki „Big cakes & cookies” Hannah Miles, którą polecam).

kokosanki

Kokosanki mleczne
Składniki:
200g wiórków kokosowych
200-230ml skondensowanego słodzonego mleka
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2-3 krople aromatu migdałowego
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody

1. Wszystkie składniki przełożyć do jednej miski i dokładnie wymieszać (najlepiej rękoma, powstanie gęsta, klejąca masa, jeśli masa będzie sucha proszę dolać jeszcze skondensowanego słodzonego mleka).

2. Z ciasta formować w wilgotnych dłoniach kulki i układać je na blaszce, zachowując odstępy pomiędzy ciasteczkami, następnie delikatnie spłaszczać.

3. Kokosanki mleczne piec w piekarniku nagrzanym do 170C na funkcji termoobieg (góra-dół 180C) przez około 13-14 minut, aż ładnie się przyrumienią.

Udanych wypieków:)

kokosanki

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

38 komentarzy do wpisu „Kokosanki mleczne”

  1. Uwielbiam kokosanki, ogólnie używam zupełnie innego przepisu ale nie mogę się doczekać aby wypróbować też ten przepis! Wyglądają smakowicie.

  2. Witam serdecznie ,cos mi Nie wyszlo,ciasto bylo suche i wcale Nie klejace! Wszystko wg przepisu! Pomocy! W smaku suche i maczne oj oj to niemozliwe jak do tej pory nawet torty skomplikowane byly super! Milego wieczoru!

  3. czy jest różnica między mlekiem skondensowanym, a słodzonym skondensowanym? może nie wyjść? czy po prostu będą mniej słodkie?? Pozdrawiam gorąco!

  4. Moniaaa: – mleko słodkie skondensowane jest bardziej gęste, ciasteczka będą lepsze,

    Kasia: – bardzo mi przykro to dziwne, że ciasto było nieklejące, dodała Pani 200ml? proszę dodać więcej mleka, zaraz upiekę je jeszcze raz ,

    pozdrawiam ciepło

  5. Kasia: – właśnie upiekłam je jeszcze raz, smakują nawet lepiej niż poprzednie, nie wiem czemu Pani nie wyszły, przykro mi,
    pozdrawiam serdecznie

  6. Smak jest dobry tylko takie suchawe i jakby za duzo maki dodalam wiecej mleka Ale bez skutku, byc moze maja byc takie tylko ja wyobrazilam je sobie inaczej. Dziekuje za szybka odpowiedz,i jeszcze raz pozdrawiam,Twoje przepisy sa rewelacyjne!

  7. Szkoda, że się Pani rozczarowała, może za bardzo je chwaliłam,
    ostatnio nawet myślałam o Pani:), nic dawno Pani nie pisała,
    pozdrawiam serdecznie

  8. Wczoraj zrobiłam z mlekiem skondensowanym niesłodzonym i były bez smaku, za to dziś ze słodzonym skondensowanym pychota!! :)) Pozdrowionka serdeczne!! :)

  9. Przed chwileczką zrobiłam kokosanki – są przepysze! Chcę je zawieźć dziś do mamy, będą jako deser do kawki. Mam nadzieję, że dotrwają, bo mój mąż już wokół nich chodzi… :)

  10. Pani Beato bardzo mi miło i cieszę się, że ciastka i przysmak smakowały, dziękuję za komentarze,
    pozdrawiam serdecznie

  11. właśnie wyjęłam z piecyka ;) są piękne i pyszne :)
    oczywiście musiałam spróbować ciepłe – wyśmienite :)
    dziękuję za super przepis
    pozdrawiam

  12. Kokosanki brdzo dobre, z wierzchu rzeczywiście chrupiące w środku miękie może nie mocno ale jednak. Ma tylko pytanie jak piec je w zwykłej kuchence gazowej, wyszły z wierzchu kompletnie blade a od spodu prawie brązowe?

  13. Nigdy nie pisałam komentarza do przepisu kulinarnego, ale tym razem muszę. Ciasteczka są po prostu REWELACYJNE. Jeszcze nigdy nie jadłam tak pysznych domowych kokosanek przy czym upieczenie ich to fraszka. Robi się je BARDZO szybko i bezproblemowo. w moim piekarniku musiałam jedynie piec je krócej niż w przepisie. Pierwsza partia za mocno mi się spiekła od spodu( mąż powiedział,ze takie lubi najbardziej), pozostałe piekłam 10 minut( bez termoobiegu). Nie przekraczajcie zaleconej temperatury.Ciaseczka polecam, na pewno będę je piekła .

  14. Witam,
    zrobiłam według Pani przepisu kokosowe ciasteczka. Proszę o odpowiedź czy po upieczeniu są one trochę twardawe czy powinny być miękkie? Smakowo wyszły bardzo dobre.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.