PROSTE Ciasto TIRAMISU z Wiśniami – Zapraszam na pyszne ciasto bez pieczenia z biszkoptów, z wiśniami, kawą i alkoholem. Jest bardzo proste w przygotowaniu i szybkie. Smakuje wyśmienicie, wszystkie smaki dobrze się ze sobą łączą. Deser jest waniliowy, śmietankowy, kremowy i wilgotny. Bardzo mi smakuje. Jeśli chcemy, aby wiśnie też były z alkoholem, można je po osączeniu z kompotu zalać wiśniówką lub rumem, lub kompotem wymieszanym ze spirytusem, nakryć i odstawić na co najmniej 2 godziny. Następnie dobrze osączyć, zachowując alkohol i wykorzystać go do nasączenia biszkoptów. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
PROSTE Ciasto TIRAMISU z Wiśniami
Składniki:
około 600g podłużnych biszkoptów
Do nasączenia:
200ml mocnej kawy
200ml wiśniówki
Krem:
250g serka mascarpone
200g gotowego sera na sernik (twaróg zmielony jak z wiaderka)
650ml śmietanki kremówki 36% (śmietana do deserów)
około 400g wiśni z kompotu (dobrze osączone)
3-4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 fix do śmietany (niekoniecznie)
Dodatkowo:
kakao do posypania bez cukru
troszkę bitej śmietany do ozdoby
wisienki do ozdoby
1. Blaszkę o wymiarach 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia, tak aby wystawał trochę poza blaszkę (dzięki temu łatwiej będzie nam wyjąć deser, patrz FILM). Na dnie blaszki wyłożyć pierwszą warstwę biszkoptów.
2. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć biszkopty w blaszce.
3. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, fixem. Dodać do niej ekstrakt waniliowy, oba sery i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać wiśnie, wymieszać szpatułką (patrz FILM).
4. Połowę kremu wyłożyć na biszkopty w blaszce, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą warstwę biszkoptów i nasączyć pozostałym ponczem. Wyłożyć pozostały krem, wyrównać.
5. Ciasto posypać kakao i wstawić do lodówki na całą noc.
6. Dobrze schłodzone ciasto można ostrożnie wyjąć z blaszki i podawać pokrojone na spore prostokąty. Porcję deseru udekorowałam śmietanką i wisienkami.
Smacznego! :)
Przepyszne ciasto, gorąco polecam,jedynie dodałam więcej cukru pydru ok.1/2 szklanki.
Dziękuję za kolejny fantastyczny przepis.
Pani gorąca fanka Linka :)
Ogromnie się cieszę :) dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Witam. Czy twaróg na sernik mogę zastąpić na przykład serkiem Bieluch? Pozdrawiam
myślę, że tak, pozdrawiam
Jaki ser wiaderkowy Pani poleca ?
polecam ser „Mój ulubiony” z Wielunia, pozdrawiam
Wygląda cudnie,czy zamiast biszkoptów mogę upiec ciasto biszkoptowe na blaszce,przekroić i użyć tak samo jak biszkopty?Pozdrawiam
tak jak najbardziej, pozdrawiam
Witam czy zamiast biszkoptow moge uxyc herbatnikow?
myślę, że średnio, radzę użyć biszkopty, pozdrawiam
Uwielbiam ciasta z wiśniami i nasączane alkoholem. Spróbuję przepis wypróbować w nadchodzący weekend. Tiramisu na zdjęcia prezentuje się przepysznie.
Ciasto faktycznie proste i smaczne. Godne polecenia :-)
bardzo dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Wyszło rewelacyjne!!’ polecam wszystkim!
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Witam, wszystko na Pani stronie jest obłędne, robiłam pyszne pierniczki, ciasteczka krówkowe i te z nutelą, wszystko super!!!
mam pytanie czy do tego tiramisu wiśniowego może być tylko mascarpone?
myślę, że tak, tylko wtedy nie trzeba już fixu, pozdrawiam
W filmie zalewa Pani wiśnie alkoholem,a tu na blogu nie ma o tym wzmianki. Może to nie wpływa na „komfort jazdy”, ale taka mała uwaga ;)
Dziś zabieram się za tworzenie tego dzieła :) Pozdrawiam!
super ciacho, chętnie wypróbuję przepis :)
Czy wiśnie do kremu trzeba jeszcze drylować?
wiśnie mają być bez pestek, pozdrawiam
Co mozna dodac zamiast wisniowki w wersji bezalkoholowej?
można dać kompot z wiśni, pozdrawiam serdecznie
Ile wytrzyma ciasto w lodowce?
4-5 dni, pozdrawiam
można dodać wiśnie mrożone? Nie chciałabym żeby deser był bardzo kwaśny…
średnio, trzeba by było je przygotować jak w tym torcie
https://malacukierenka.pl/tort-migdalowy-z-kremem-jogurtowym-i-wisniami.html
pozdrawiam
Można dodać ale wcześniej je trzeba rozmrozić np. w mikrofali i odsączyć z soku(tzn.ten co będzie po rozmrożeniu-nie wyciskać). Ja tak zrobiłam do innego ciasta i było o.k.