Proste Szybkie Ciasteczka Rożki Pomarańczowe

Proste Szybkie Ciasteczka Rożki Pomarańczowe – Dzisiaj kolejny przepis na przepyszne, kruche, proste w przygotowaniu ciasteczka. Są bardzo smaczne i cudownie pachną pomarańczą, masłem. Te rożki na 100% będą u mnie na Święta. Polecam!!! Uwielbiam świąteczne ciasteczka :) (przepis z gazetki „Ciasta i desery” 2008). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




PROSTE SZYBKIE Ciasteczka Rożki Pomarańczowe

PROSTE SZYBKIE Ciasteczka Rożki Pomarańczowe
Składniki:
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
70g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią 16g
100g zmielonych migdałów
200g masła
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
Dodatkowo:
około 90g cukru kryształu
1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy

PROSTE SZYBKIE Ciasteczka Rożki Pomarańczowe

1. Do miski przesypać mąką, przesiać cukier puder, dodać zmielone migdały, cukier wanilinowy i skórkę pomarańczową. Dodać pokrojone masło i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne, zbite okruchy (patrz FILM). Ciasto zagnieść krótko rękoma.

2. Z ciasta odrywać kawałeczki wielkości orzecha włoskiego, formować w rękach kuleczkę i rolować ją w wałeczek, zawinąć końce delikatnie do środka (patrz FILM) i ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między ciasteczkami należy zachować odstępy.

3. Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160C na funkcji termoobieg przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka odstawić na około 3-5 minut.

4. Wymieszać bardzo krótko cukier i skórkę pomarańczową (proszę długo nie mieszać, bo cukier zwilgotnieje i nie będzie się trzymał na rożkach). Gorące rożki obtaczać w cukrze i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Udanych wypieków :)

PROSTE SZYBKIE Ciasteczka Rożki Pomarańczowe

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

17 komentarzy do wpisu „Proste Szybkie Ciasteczka Rożki Pomarańczowe”

  1. Nie miałam migdałów dodałam orzechy włoskie zmielone. Ciasteczka wyszły chrupiące i pyszne. Pominąłem tez maczanie w cukrze bo są wystarczająco słodkie. Polecam ten przepis

  2. Ja piekę ciasteczka pomarańczowe z Pani przepisu kruchych ciasteczek cytrynowych. Są pyszne. Właśnie upiekłam na święta

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.