Proste Szybkie Ciasteczka Rożki Pomarańczowe – Dzisiaj kolejny przepis na przepyszne, kruche, proste w przygotowaniu ciasteczka. Są bardzo smaczne i cudownie pachną pomarańczą, masłem. Te rożki na 100% będą u mnie na Święta. Polecam!!! Uwielbiam świąteczne ciasteczka :) (przepis z gazetki „Ciasta i desery” 2008). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
PROSTE SZYBKIE Ciasteczka Rożki Pomarańczowe
Składniki:
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
70g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią 16g
100g zmielonych migdałów
200g masła
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
Dodatkowo:
około 90g cukru kryształu
1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
1. Do miski przesypać mąką, przesiać cukier puder, dodać zmielone migdały, cukier wanilinowy i skórkę pomarańczową. Dodać pokrojone masło i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne, zbite okruchy (patrz FILM). Ciasto zagnieść krótko rękoma.
2. Z ciasta odrywać kawałeczki wielkości orzecha włoskiego, formować w rękach kuleczkę i rolować ją w wałeczek, zawinąć końce delikatnie do środka (patrz FILM) i ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między ciasteczkami należy zachować odstępy.
3. Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka odstawić na około 3-5 minut.
4. Wymieszać bardzo krótko cukier i skórkę pomarańczową (proszę długo nie mieszać, bo cukier zwilgotnieje i nie będzie się trzymał na rożkach). Gorące rożki obtaczać w cukrze i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Udanych wypieków :)
Zrobiłam są pyszne nie obtaczałam juz w cukrze ich za to dałam całą skórkę z pomarańczy i sok z połowy pomarańczy .
czy można je polukrować?
myślę, że tak, pozdrawiam
Pani Natalio, wczoraj zrobiłam ciasteczka, a dziś zostało zaledwie kilka, które schowałam, żeby moc się nimi nacieszyć jeszcze chociaż za pare dni. Przepis super, wszystko wyszło wyśmienicie! Jak zwykle ze sprawdzonego przepisu z Pani bloga!
bardzo mi miło! pozdrawiam ciepło!
Zrobiłam dziś, na święta. I co? Muszę na święta robić znów, nie wiem nawet kiedy i gdzie się ulotniły!!! Są pyszne , maślane,kruche. Dawno nie znalazłam takiego przepisu, pyszotka!!!!
Boskie ciasteczka PYCHOTA 👍😁
U mnie to absolutny hit !
Robiłam je już wielokrotnie,odkąd Natalia nagrała przepis.
Czasami robię z samych włoskich , czasami mieszam je pół na pół z migdałami.
Są wspaniałe !
P O L E C A M !!!
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Witam, chciałabym zrobić na święta, czy można zrobić wcześniej? Do świąt 2 tygodnie i nie wiem czy mogę zrobić już teraz ?
myślę, że dwa tygodnie wytrzymają w puszce, pozdrawiam
Bardzo bardzo smaczne! Dziękuję za przepis:)
Co zrobiłam nie tak, że wszystko mi się rozpłynęło? Nie umialam ich uformować A potem w piekarniku wszystko razem się zlało..😫
Dzień dobry.
Piekę już kolejne ciastka z Pani stronki i jak zawsze wyszły rewelacyjnie!
Dziękuję za pyszne i sprawdzone przepisy !
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Robie je co roku, polecam szybsza wersje formowania- zrolowac walek jak na kopytka, pociac w plasterki i kazdy formowac w polksiezyc. Dziekuje za wszystkie super przepisy Pani Natalio 😘
cieszę się, dziękuję, pozdrawiam serdecznie
A na jaką grubość pociąć te plasterki?