PROSTE Ciasto TIRAMISU z Wiśniami

PROSTE Ciasto TIRAMISU z Wiśniami – Zapraszam na pyszne ciasto bez pieczenia z biszkoptów, z wiśniami, kawą i alkoholem. Jest bardzo proste w przygotowaniu i szybkie. Smakuje wyśmienicie, wszystkie smaki dobrze się ze sobą łączą. Deser jest waniliowy, śmietankowy, kremowy i wilgotny. Bardzo mi smakuje. Jeśli chcemy, aby wiśnie też były z alkoholem, można je po osączeniu z kompotu zalać wiśniówką lub rumem, lub kompotem wymieszanym ze spirytusem, nakryć i odstawić na co najmniej 2 godziny. Następnie dobrze osączyć, zachowując alkohol i wykorzystać go do nasączenia biszkoptów. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




PROSTE Ciasto TIRAMISU z Wiśniami

PROSTE Ciasto TIRAMISU z Wiśniami
Składniki:
około 600g podłużnych biszkoptów
Do nasączenia:
200ml mocnej kawy
200ml wiśniówki
Krem:
250g serka mascarpone
200g gotowego sera na sernik (twaróg zmielony jak z wiaderka)
650ml śmietanki kremówki 36% (śmietana do deserów)
około 400g wiśni z kompotu (dobrze osączone)
3-4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 fix do śmietany (niekoniecznie)
Dodatkowo:
kakao do posypania bez cukru
troszkę bitej śmietany do ozdoby
wisienki do ozdoby

PROSTE Ciasto TIRAMISU z Wiśniami

1. Blaszkę o wymiarach 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia, tak aby wystawał trochę poza blaszkę (dzięki temu łatwiej będzie nam wyjąć deser, patrz FILM). Na dnie blaszki wyłożyć pierwszą warstwę biszkoptów.

2. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć biszkopty w blaszce.

3. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, fixem. Dodać do niej ekstrakt waniliowy, oba sery i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać wiśnie, wymieszać szpatułką (patrz FILM).

4. Połowę kremu wyłożyć na biszkopty w blaszce, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą warstwę biszkoptów i nasączyć pozostałym ponczem. Wyłożyć pozostały krem, wyrównać.

5. Ciasto posypać kakao i wstawić do lodówki na całą noc.

6. Dobrze schłodzone ciasto można ostrożnie wyjąć z blaszki i podawać pokrojone na spore prostokąty. Porcję deseru udekorowałam śmietanką i wisienkami.

Smacznego! :)

PROSTE Ciasto TIRAMISU z Wiśniami

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

23 komentarze do wpisu „PROSTE Ciasto TIRAMISU z Wiśniami”

  1. W filmie zalewa Pani wiśnie alkoholem,a tu na blogu nie ma o tym wzmianki. Może to nie wpływa na „komfort jazdy”, ale taka mała uwaga ;)
    Dziś zabieram się za tworzenie tego dzieła :) Pozdrawiam!

  2. Witam, wszystko na Pani stronie jest obłędne, robiłam pyszne pierniczki, ciasteczka krówkowe i te z nutelą, wszystko super!!!
    mam pytanie czy do tego tiramisu wiśniowego może być tylko mascarpone?

  3. Wygląda cudnie,czy zamiast biszkoptów mogę upiec ciasto biszkoptowe na blaszce,przekroić i użyć tak samo jak biszkopty?Pozdrawiam

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.