Tort Migdałowy z Kremem Jogurtowym i Wiśniami

Tort Migdałowy z Kremem Jogurtowym i Wiśniami – Kolejny, bardzo smaczny tort w Małej Cukierence, który pozwoli uczcić wyjątkowe chwile w naszym życiu. Tort jest z kremem jogurtowym na wilgotnym, migdałowym biszkopcie. Wierzch tortu zdobi spora warstwa wiśni, ciasteczka amaretti oraz uprażone płatki migdałowe. Tort jest nie za słodki, wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą, u mnie przepis zagości na stałe, polecam… Jedno ze zdjęć Monika Szeffler Przez Ogródek.

Polecam również piękny Tort Szwarcwaldzki z Wiśniami (klik).

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Tort Migdałowy z Kremem Jogurtowym i Wiśniami

Tort Migdałowy z Kremem Jogurtowym i Wiśniami
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka – osobno żółtka i białka
100g cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
100g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50g zmielonych migdałów
Do nasączenia:
100ml migdałowego likieru – amaretto
30ml wody
Krem:
450g mrożonych wiśni + 100ml wody
2 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru kryształu
500g naturalnego jogurtu
500g śmietanki kremówki 30% (śmietanka do deserów)
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
7 łyżek cukru pudru
20g żelatyny + 180ml wody
40g płatków migdałowych
ciasteczka amaretti do ozdoby

Tort Migdałowy z Kremem Jogurtowym i Wiśniami

Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180C).

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier, cukier wanilinowy i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

3. W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę, dodać zmielone migdały wymieszać szpatułką (proszę za długo nie mieszać).

4. Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem:
5. Wiśnie przełożyć do rondelka, dodać 3 łyżki cukru kryształu i 100ml wody, postawić na ogniu i zagotować, od czasu do czasu, mieszając.

6. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z niewielką ilością wody i wlać do gotujących się wiśni, ugotować kisiel i zdjąć z ognia. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

7. Płatki migdałowe wsypać na suchą patelnię i postawić na małym ogniu, mieszając (patrz FILM). Prażyć, aż ładnie się przyrumienią i zaczną pachnieć, zdjąć z ognia i przesypać na talerz, odstawić do ostygnięcia.

8. Żelatynę zalać 180ml zimnej wody, wymieszać i odstawić na 15 minut, aby napęczniała.

9. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki i wyrównać wierzch, odciąć przypieczoną skórkę (patrz Film). Tortownicę umyć i z powrotem włożyć do blaszki papier do pieczenia oraz biszkopt (ja jeszcze brzeg tortownicy wyłożyłam folią rantową, jeśli nie mamy pomijamy).
Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć biszkopt w blaszce.

10. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem, ale nie na bardzo sztywno, tak na 3/4.
Do ubitej śmietanki dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać.

11. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w mikrofalówce, wstawić ją na około 5-10 sekund do mikrofalówki, wyjąć i wymieszać. Jeśli ciągle się nie rozpuściła z powrotem wstawić ją na 5 sekund do mikrofalówki (jeśli nie mamy mikrofalówki można żelatynę rozpuścić w małym rondelku/garnuszku na ogniu, jak we wcześniejszych moich przepisach).

12. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 3 łyżki jogurtu i wymieszać. Tak rozmieszaną żelatynę dodać do pozostałego jogurtu i wymieszać krótko mikserem. Dodać połowę ubitej śmietanki i znów wymieszać krótko mikserem, dodać pozostałą śmietankę wymieszać. Gotowy krem wymieszałam jeszcze dokładnie szpatułką.

13. Krem przełożyć na przygotowany biszkopt w blaszce, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wiśnie (patrz FILM). Tort udekorować ciasteczkami amaretti i na koniec posypać uprażonymi płatkami migdałowymi. Blaszkę wstawić do lodówki na całą noc.

14. Schłodzony tort ostrożnie wyjąć z blaszki (jeśli nie użyliśmy folii rantowej nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki) i ułożyć na paterze.

Udanych wypieków :)

Tort Migdałowy z Kremem Jogurtowym i Wiśniami

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

20 komentarzy do wpisu „Tort Migdałowy z Kremem Jogurtowym i Wiśniami”

  1. BARDZO gorąco polecam, ciacho jest bardzo lekkie jak ptasie mleczko., nie za słodkie ,idealne.Dziękuję za kolejny cudowny pomysł. Pozdrawiam cieplutko Pani oddana fanka :)

    Odpowiedz
  2. Bardzo fajny tort. Zrobiłam na urodziny i wszystkim bardzo smakował. Przepis jest dość prosty, jednak miałam wrażenie, że masa jogurtowa jest trochę zbyt rzadka zaraz po nałożeniu i włożyłam na pół godziny ciasto do lodówki zanim nałożyłam wiśnie, bo bałam się, że się „utopią”.

    Odpowiedz
  3. Czy można zamienić wiśnie na truskawki mrożone i w taki sam sposób je przygotować ,a dodatkowo zalać tężejącą galaretką.

    Odpowiedz
  4. Ciasto bardzo smaczne, mimo że nie dodawałam cukru ani do kremu ani do wiśni (do biszkoptu tylko jedną łyżkę). Niestety żelatyna którą miałam nie napęczniała jak powinna (w zasadzie była dość leista) i krem nie był ścięty jak powinien. Ale to nie wina przepisu tylko moich zakupów. Ciacho trafia do przepiśnika i napewno będzie nie raz wykorzystane :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.