Tort Migdałowy z Kremem Jogurtowym i Wiśniami

Tort Migdałowy z Kremem Jogurtowym i Wiśniami – Kolejny, bardzo smaczny tort w Małej Cukierence, który pozwoli uczcić wyjątkowe chwile w naszym życiu. Tort jest z kremem jogurtowym na wilgotnym, migdałowym biszkopcie. Wierzch tortu zdobi spora warstwa wiśni, ciasteczka amaretti oraz uprażone płatki migdałowe. Tort jest nie za słodki, wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą, u mnie przepis zagości na stałe, polecam… Jedno ze zdjęć Monika Szeffler Przez Ogródek.

Polecam również piękny Tort Szwarcwaldzki z Wiśniami (klik).

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Tort Migdałowy z Kremem Jogurtowym i Wiśniami

Tort Migdałowy z Kremem Jogurtowym i Wiśniami
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka – osobno żółtka i białka
100g cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
100g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50g zmielonych migdałów
Do nasączenia:
100ml migdałowego likieru – amaretto
30ml wody
Krem:
450g mrożonych wiśni + 100ml wody
2 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru kryształu
500g naturalnego jogurtu
500g śmietanki kremówki 30% (śmietanka do deserów)
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
7 łyżek cukru pudru
20g żelatyny + 180ml wody
40g płatków migdałowych
ciasteczka amaretti do ozdoby

Tort Migdałowy z Kremem Jogurtowym i Wiśniami

Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180C).

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier, cukier wanilinowy i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

3. W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę, dodać zmielone migdały wymieszać szpatułką (proszę za długo nie mieszać).

4. Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem:
5. Wiśnie przełożyć do rondelka, dodać 3 łyżki cukru kryształu i 100ml wody, postawić na ogniu i zagotować, od czasu do czasu, mieszając.

6. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z niewielką ilością wody i wlać do gotujących się wiśni, ugotować kisiel i zdjąć z ognia. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

7. Płatki migdałowe wsypać na suchą patelnię i postawić na małym ogniu, mieszając (patrz FILM). Prażyć, aż ładnie się przyrumienią i zaczną pachnieć, zdjąć z ognia i przesypać na talerz, odstawić do ostygnięcia.

8. Żelatynę zalać 180ml zimnej wody, wymieszać i odstawić na 15 minut, aby napęczniała.

9. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki i wyrównać wierzch, odciąć przypieczoną skórkę (patrz Film). Tortownicę umyć i z powrotem włożyć do blaszki papier do pieczenia oraz biszkopt (ja jeszcze brzeg tortownicy wyłożyłam folią rantową, jeśli nie mamy pomijamy).
Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć biszkopt w blaszce.

10. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem, ale nie na bardzo sztywno, tak na 3/4.
Do ubitej śmietanki dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać.

11. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w mikrofalówce, wstawić ją na około 5-10 sekund do mikrofalówki, wyjąć i wymieszać. Jeśli ciągle się nie rozpuściła z powrotem wstawić ją na 5 sekund do mikrofalówki (jeśli nie mamy mikrofalówki można żelatynę rozpuścić w małym rondelku/garnuszku na ogniu, jak we wcześniejszych moich przepisach).

12. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 3 łyżki jogurtu i wymieszać. Tak rozmieszaną żelatynę dodać do pozostałego jogurtu i wymieszać krótko mikserem. Dodać połowę ubitej śmietanki i znów wymieszać krótko mikserem, dodać pozostałą śmietankę wymieszać. Gotowy krem wymieszałam jeszcze dokładnie szpatułką.

13. Krem przełożyć na przygotowany biszkopt w blaszce, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wiśnie (patrz FILM). Tort udekorować ciasteczkami amaretti i na koniec posypać uprażonymi płatkami migdałowymi. Blaszkę wstawić do lodówki na całą noc.

14. Schłodzony tort ostrożnie wyjąć z blaszki (jeśli nie użyliśmy folii rantowej nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki) i ułożyć na paterze.

Udanych wypieków :)

Tort Migdałowy z Kremem Jogurtowym i Wiśniami

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

2 komentarze do wpisu „Tort Migdałowy z Kremem Jogurtowym i Wiśniami

  1. BARDZO gorąco polecam, ciacho jest bardzo lekkie jak ptasie mleczko., nie za słodkie ,idealne.Dziękuję za kolejny cudowny pomysł. Pozdrawiam cieplutko Pani oddana fanka :)

Dodaj komentarz

.