PROSTY Pyszny MAKOWIEC z Serem – Dzień dobry! Zapraszam dzisiaj na pyszny makowiec z serem na kruchym cieście. Jest bardzo smaczny, wilgotny, trochę waniliowy i migdałowy, wygląda apetycznie po przekrojeniu, ma takie łatki. Do jego przygotowania użyłam gotowej masy makowej z puszki. Makowiec udekorowałam mleczną czekoladą i cukrowymi gwiazdkami. Jest pyszny, polecam!!!
Polecam również pyszny GWIAZDKOWY Makowiec na Kruchym Cieście (klik).
Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
PROSTY Pyszny MAKOWIEC z Serem
Składniki:
Spód:
200g mąki pszennej
100g miękkiego masła
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
50g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżeczki śmietany
Masa makowa:
1 duża puszka gotowej masy makowej 850g
4 żółtka
5 białek
skórka otarta z 1/2 cytryny
2-3 krople aromatu migdałowego
Masa serowa:
1kg gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka)
180g cukru
4 jajka
5 łyżek kwaśnej śmietany 12% lub 18%
45g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wierzch:
80g mlecznej czekolady
złote gwiazdki cukrowe
Spód:
1. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, przesiać cukier puder, dodać masło i posiekać nożem. Dodać żółtko, 1 łyżeczkę śmietany i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt suche dodać jeszcze 1 łyżeczkę śmietany (ja dodałam 2 łyżeczki śmietany do ciasta).
2. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką na wielkość blaszki (blaszka 25x35cm wyłożona papierem do pieczenie) i ciastem wyłożyć blaszkę, wyrównać. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 40 minut.
3. Schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 15-18 minut, aż ciasto trochę się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić.
Masa serowa:
4. Do miski przełożyć ser, dodać mąkę ziemniaczaną, cukier, ekstrakt waniliowy, śmietanę i wymieszać mikserem na gładką masę. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników (patrz FILM).
Masa makowa:
5. Do drugiej miski przełożyć mak z puszki, dodać żółtka, aromat i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Dodać skórkę z cytryny, wymieszać.
6. Białka przełożyć do suchej, czystej miski i ubić mikserem na sztywno. Do masy makowej dodać połowę białek i wymieszać szpatułką, patrz FILM. Dodać pozostałą pianę z białek, wymieszać.
7. Na podpieczony spód wyłożyć połowę masy makowej, robiąc takie kleksy, patrz FILM. Następnie wylać masę serową i na wierzch wyłożyć pozostałą masę makową. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 170°C na funkcji góra – dół przez około 70 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Ostygnięte ciasto wstawić na całą noc do lodówki.
8. Czekoladę połamać i roztopić na parze lub w mikrofalówce. Przelać ją do foliowego woreczka, odciąć brzeg i na wierzchu ciasta zrobić paseczki (patrz FILM). Ciasto ozdobić cukrowymi gwiazdkami.
Udanych wypieków :)
Pierwszy raz upiekłam go 2 tygodnie temu, pół blachy zniknęło zanim zdążył ostygnąć tak wszystkim smakował🙂, dzisiaj upieczony drugi raz bo jutro spodziewamy się gości 🙂, mam nadzieję że równie pyszny mi wyjdzie 🙂
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Czy można cały mak dać na spód a na to ser? czy lepiej takie kleksy ?
jak Pani woli, ja wolę kleksy, pozdrawiam
Pierwszy raz piekłam go na święta i wyszedł fantastyczny i wszyscy chwalili. Właśnie ponownie go piekę bo teść zażyczył sobie na swoje urodziny. Myślę że wyjdzie równie wspaniały 😁
Zrobiłem to ciasto na tegoroczne święta i już wczoraj, mimo wigilijnego obżarstwa wszyscy się nim zachwycali jedząc po kawałku na deser ;) wilgotne, pyszne połączenie smaków, cudowny kruchy spód – kolejny przepis z Małej Cukierenki i znowu się nie zawiodłem! Dziękuję :)
Czy jak uzyje skrobi ziemniaczanej zamiast mąki bedzie Ok? Czy to samo 😅
myślę, że tak, pozdrawiam
Czy można mrozić to ciasto.
Robiłam go w ostatnie święta Bożego Narodzenia i w tym roku zagości też u mnie na stole . Polecam jest przepychota .
Zrobiłam przepis pn ma bardzo dużo pozytywnych komentarzy. Ja przepis na mak trochę zmieniłam bo dałam suchy mak mielony. Ser zrobiłam taki jak w przepisie tylko z sera z biedronki. Placek znacznie przerósł blaszkę ale opadł. Mak mi smakował ale z sera wyszedł zakalec. Zrobię go jeszcze raz ale z innego twarogu i wtedy dodam drugi komentarz.
Jakiej firmy masa makowa?
wydaje mi się, że użyłam helio, pozdrawiam
A jakiej firmy ser w wiaderku Pani poleca?
Ja używam najczęściej „Mój ulubiony” z Wielunia, pozdrawiam serdecznie
Witam jakiej śmietany do kruchego ciasta
kwaśnej 12% lub 18% pozdrawiam
Witam, przepis sprawdzałam wiele razy i zawsze super wychodzi nawet na naprawdę kiepskim piekarniku. Mam pytanie czy mozna dać zamiast maku brzoskwinie z puszki? Nie bedzie zbyt wilgotnie, by się nie rozłączało ?
myślę, że można dodać brzoskwinie, nie powinno być zbyt wilgotne, pozdrawiam
Masy makowej zostało mi o połowę za dużo. Jaja ją podwoiły. Kończy się piec, wygląda dobrze :)
Upiekłam ciasto na te święta i wiem,że upiekę je jeszcze nie raz😋😋😋pyszne,nie za słodkie,wilgotne poprostu super.Polecam!!!
Ciasto wyszło pyszne. Na pewno zagości jeszcze na moim świątecznym stole. Masa makowa z Bakalandu była trochę za rzadka i nie wyszły takie ładne kleksy niestety, ale nie wpłynęło to na smak ciasta. Następnym razem zrobię ją sama lub kupię innej firmy. Pozdrawiam
Przepis wypróbowany w te święta, pozytywnie mnie zaskoczył. Zawsze do serników kupowałam pierwszy lepszy ser w wiaderku i ta masa za każdym razem opadała. Tym razem wybrałam taki z większą zawartością tłuszczu i sernik wyszedł idealny – wilgotny, puszysty i aromatyczny. Polecam.
Ciasto rewelacja:) bardzo fajny przepis, wyjaśnione krok po kroku co robić a to najważniejsze:) piekłam w Wigilię rano, wyszło przepyszne, a obawiałam się że nie wyjdzie bo to mój pierwszy seromakowiec. Będę piekła kolejne ciacha z Pani przepisów. Super strona:)
Jakie wymiary foremki będą najlepsze do tego ciasta?
blaszka 25x35cm, pozdrawiam
Ciasto zrobiłam wyrosło bardzo wysokie a po wylaczeni piekarnika nardzo klapło .😫
Upiekłam, placek w smaku jest bardzo smaczny, tylko mi opadł. Gdy się piekł był taaaki wysoki, po upieczeniu opadł. Dlaczego? Pozdrawiam.
Ja chciałam podziękować za tak piękny przepis.
.Mam 400 g maku mielonego.Z jakiej ilości zrobić masę do tego przepisu.Czy kupiony mak mielony musi być też gotowany.
Witam
Jakiej śmietany dodać do spodu? ☺️
kwaśna śmietana 12% lub 18%, pozdrawiam
Na ile dni przed świętami można zrobić to ciaSto?:) Wygląda pysznie i wyląduje na świąteczny stole
tak z 5 dni, pozdrawiam
Czy mogę zastosować masę makową z przepisu,,Kakaowy makowiec z orzechami. Z jakiej ilości maku zrobić masę w takim przypadku
można użyć domowej masy maskowej, pozdrawiam
Czy może mi pani doradzić jak upiec ten seromak w piekarniku z termoobiegiem bo tylko taki mam?Czy może się nie udać?
tak uda się, z termoobiegiem, trzeba piec tak o 20 stopni mniej, czyli 150C lub 160C, pozdrawiam serdecznie
Już kilka razy piekłem to ciasto. Wychodziło idealnie. Dzisiaj zamiast mąki do masy serowej dodałem budyń waniliowy i wiórki kokosowe, a do masy makowej zamiast skórki cytrynowej zmielone orzechy włoskie. Ciasto jest w piekarniku i czekam na efekty.
brzmi pysznie, pozdrawiam serdecznie
Dziękuję za przepis ciasto wyszło pyszne, cała rodzinka się zachwycała. Jest tylko jedna rzecz która mnie nurtuje… Masy wyszły fajne lekkie ciasto piękne wyrośniete ale moje kleksy które robiłam wpłynęły całe na wierzch i miałam ser na spodzie a całą górę w maku. Z czego to może wynikać? :)
Czy można zrobic to ciasto bez kruchego spodu?
nie wiem jak będzie bez, ale można spróbować, pozdrawiam
Witam serdecznie. Czy zamiast ekstratu waniliowego mogę dac aromat waniliowy?
tak można, tylko aromat jest silniejszy niż ekstrakt, więc proszę dać go trochę mniej, pozdrawiam serdecznie
Hej Natalio !!
Jestem na Twojej stronie codziennie ,pieke raz w tygodniu i moja rodzina i znajomi sa pod wrazeniem.A to wszystko dzieki Tobie .
Pozdrawiam i zycze dalszych sukcesow .
Ania z Malmö
Ogromnie się cieszę, dziękuję:) pozdrawiam serdecznie
Wczoraj zrobilam to ciasto bo mialam do zuzycia mase makowa. Rodzina ktora nie jest fanem maku byla zachwycona ciastem i zniklo ono w kilka godzin. Robilam z sera President, ktory ma mieszane opinie w internecie, ale u mnie sie dobrze sprawdzil i masa serowa wyszla fajna delikatna. Robilam wszystko jak w przepisie i masa makowa wyszla w takiej konsystencji ze bez problemu dalo sie robic kleksy. Od razu po wyjeciu ciasto sie wydaje plynne i balam sie ze nie wyszlo, ale wystarczylo zostawic do ostygniecia i stezenia. Ciasto nie doczekalo „zostawienia na cala noc w lodowce” :D. Bardzo polecam przepis
Ogromnie się cieszę, dziękuję, pozdrawiam
Ser widoczny na filmiku wygląda , jak by Pani dodawała z kostek a nie z wiaderka. W wiaderku jest rzadszy, a kupowałam już różne. Na pewno nie są to kawałki, lecz płynny. Na pewno on jest z wiaderka? Proszę o odpowiedż, bo chciałabym , żeby mi wyszedł tak ładny i na pewno smaczny jak Pani.
Dziękuję i pozdrawiam.
tak mój ulubiony z Wielunia on jest gęsty, pozdrawiam
Rewelacyjny przepis. Ciasto jest przepyszne i łatwe do zrobienia. Dziekuję.
Makowiec wyszedl przepyszny, zniknal momentalnie. Czas pieczenia przedluzylam o ok. 15 min. (dluzszy czas zalezy od piekarnika). Juz 4 przepis wykorzystalam z Twojej strony mala cukierenko i kazde ciasto wychodzi rewelacyjnie. Bardzo dziekuje za kazdy przepis.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Pani Natalio nie mam maku. Mam 1.2kg sera i chciałam zrobic sam sernik i to jeszcze bez spodu ;) i chciałam się zapytać na ile wstawić do pieca? Na blache prostokątną. Na 60 min starczy?
myślę, że tak 65 minut, pozdrawiam
Piłkę ciasta z pani przepisów zawsze się udają. Jednak gdy przeczytałam tej przepis trochę mnie zaskoczyło że Pani korzysta z gotowych mas masowych są niedobre przeslodzone za dużo olejków i niestety konserwantów jestem tym rozczarowana
Dzień dobry, spod wyszedl mi bardzo cienki i twardy czy tak ma być? Jeszcze nie robilam masy ,wiec moge upiec drugi spod. Proszę o odpowiedź. 😊
Czy można nie podpiekac ciasta tylko od razu wyłożyć na surowe mak i ser
powinno też się udać, pozdrawiam
Witam
Mam pytanie,poniewaz mieszkam za granica i nie ma tu smietany 18%,czy w zamienniku moze byc jogurt grecki?
pozdrawiam
myślę, że tak, pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam to ciasto na Święta. Wyszło bardzo smaczne, wilgotne w środku,aromatyczne. Jest tylko jedno małe ale… Niestety moja masa makowa wyszła o wiele rzadsza (użyłam masy bakalland), więc kleksy się nie udały :-( Co zrobić by ją zagęścić? Robiłam wszystko zgodnie z przepisem. Proszę o podpowiedź. Podsumuję tak – choć moje ciasto nie dostarczyło mi takich wrażeń estetycznych jakich się spodziewałam (na Pani blogu wygląda cudnie), to i tak jest godne polecenia, ponieważ naprawdę jest bardzo smaczne. Smakowało nie tylko mi, ale wszystkim domownikom również :-)
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
jak zrobic masę makową?? mam suchy mak i wolała bym zrobić go sama. dzieki za pomoc.
Ciasto rewelacja zastanswiam sie czy można zrobić to ciasto jako samodzielny sernik bez masy makowej ? Jesli tak, to czy Ilość sera i pozostałych składników do masy serowej będzie taka sama jak w przepisie czy zwiększyć ?
na tą blachę bym zwiększyła gdzieś o 1/3 może 1/4, pozdrawiam
Ciasto przepyszne Chciałabym teraz zrobić sernik z masą serową z tego przepisu, ale bez maku. Czy zwiększyć ilość sera i pozostałych składników ?jeśli tak, to o ile? Czy trzymać się ściśle przepisu, tylko pominąć warstwę makową?
myślę, że można pominąć warstwę makową, będzie niższy sernik lub zwiększyć ilość masy serowej gdzieś o 1/3, pozdrawiam
Zwiekszylam ilość masy serowej o 1/3 wedle Pani sugestii. Sernik wyszedł rewelacyjny. Wysoki, puszysty i wilgotny. Goście byli zachwyceni. Przepis wykorzystam jeszcze nie raz
ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Ciasto zrobione.Dałam jak z nadzieniem marcepanowym.Smaczny i bardzo dobry.
Witam zrobiłam ciasto jutro będzie do kawy.mam nadzieję że będzie dobre.Użyłam mak o smaku marcepanowym.zobaczymy myślę że będzie dobre.
Upiekłam ten pyszny sernik z makiem, ciasto pięknie wyrosło, ale po wyłączeniu piekarnika, ciasto opadło. Jes owszem smaczne ale wygląda nieciekawie. Nie wiem dlaczego ale wszystkie serniki, jaki piekłam zawsze mocno mi siadają
Ja również gorąco polecam. Ciasto wyszło wspaniałe i bardzo smaczne. A do geniuszy kulinarnych raczej nie należę:-)
Rewelacja! Masa makowa wyszła rzadsza niż u Pani, natomiast serowa gęstsza, mimo to ciasto udało się idealnie: wilgotne, nie za słodkie-kolejny super przepis z Pani strony.
Udał się . Odkroiłam kawałeczek . Pysznosci. Dzięki za wspaniałe przepisy. Pozdrawiam Świątecznie.
Jaka smietane do ciasta?
jest napisane kwaśnej śmietany 12% lub 18%, pozdrawiam
Właśnie zaczełam go robić . Mam nadzieje że się uda
:)
Wlasnie wsadzilam do pieca:) no to teraz trzymajmy kciuki żeby się udal
Super przepis! Wyszedł cudowny! Równy jak stół, wysoki, peknal tylko tyc tyc w 1 miejscu z boku, cudo. A w smaku rewelacja! Polecam gorąco. Nawet takiemu beztalenciu jak ja wyszedl. Masę makową zrobilam sama z maku mielonego bo u nas w rodzinie tego z puszki nie lubią.
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Cała rodzina zachwycona, wszyscy chcą przepis :) Zdobyła Pani wiernego odbiorcę przepisów:) jeszcze nie raz zajrzę do Pani na bloga. pozdrawiam i życzę
Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku!
Ogromnie się cieszę :) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie i Szczęśliwego Nowego Roku!
Jakie masło Pani daje do swoch wypieków?
masło o zawartości tłuszczu 82% pozdrawiam
Robiłam zgodnie z przepisem i wyszła mi bardzo rzadka masa makowa. Nie można zrobić kleksów jak w opisie. Czy po upieczeniu ciasto jest jeszcze płynne? Bo piekłam 70 min i jak wyjekam z piekarnika to mam wrażenie że ciasto w środku jest płynne.
jak ostygnie to stężeje, na pewno nie jest surowe, pozdrawiam serdecznie
Jaka będzie temperatura i czas pieczenia tego ciasta przy termoobiegu?
Lepiej piec w samym termoobiegu czy w funkcji termoobieg + grzałka dolna?
może sam termoobieg, 160C, czas też około 65-70 minut, pozdrawiam
Witam, mam problem kupiłam masę makowa bakaland i była ona duzo rządzą niż ta na filmiku w związku z tym dałam mniej ubitych białek ale i tak masa była bardzo lejaca. Zrobiłam do końca i ciasto się piecze ale co z tego wyjdzie… :-(
na pewno się uda, pozdrawiam serdecznie
Ja pieke dzis i obydwie masy lejace.wlasnie sie piecze.jestem ciekawa
Faktyczne udał się idealnie. Rewelacja!! Polecam. Pozdrawiam serdecznie.
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam
Ile czasu to ciasto będzie świeże ? Szukam ciasta które mogę upiec w piątek i żeby do świąt było dobre
będzie dobre jak upiecze Pani w piątek, przechowywać w lodówce, pozdrawiam
Nie trzeba dodawac mala do sera czy maku
Witam, czy zamiast kruchego spodu można wyłożyć formę herbatnikami ?
nie wiem czy się tak uda dobrze, pozdrawiam serdecznie
Chcę to ciasto upiec ale wolę sama skręcić mak gdyż gotowe masy są dla mnie za słodkie. Ile maku powinnam użyć?
za bardzo nie wiem, gdzieś około 500g suchego maku, dokładnie nie podam, pozdrawiam
Wygląda świetnie! Myślę, że jeszcze w ten weekend uda mi się go upiec :)
Czy można zamiast mąki ziemniaczanej użyć budyniu w proszku , jesli tak to ile opakowań.
można myślę, że 1 opakowanie + 1 łyżka, pozdrawiam
A można użyć masy makowej wlasnej roboty?
tak jak najbardziej, pozdrawiam
Jakiego dokładnie sera Pani użyła?
użyłam ser „Mój Ulubiony” w Wielunia, pozdrawiam
Witam i pytam :-))) Chciałabym upiec to pyszne ciasto na święta, jednak planuję dodać do niego brzoskwinie. Dać je na kruche ciasto pod ser z makiem, czy na wierzch i wtedy piec? Pozdrawiam i niecierpliwie czekam na odp.
Witam ja bym chyba wylała trochę masy serowej następnie wyłożyła brzoskwinie i wylała resztę sera, żeby owoce były w środku, pozdrawiam serdecznie
Dziękuję, tak zrobię
Jaki mak Pani poleca do wypieku???
helio lub bakalland pozdrawiam
Jakiego maku Pani użyła… trudno się zdecydować w sklepie… który jest najlepszy….
użyłam marki Helio pozdrawiam
Jestem bardzo ciekawa jakie ciasta przygotuje Pani na Swój świąteczny stół?Ja mam ogromny dylemat. Sernik, ananasowiec i…..upiekłabym jeszcze 4 ale mają być tylko 3….
u mnie będzie makowiec, tort bo moja mama ma urodziny i na 3 ciasto jeszcze nie mogę się zdecydować, do tego mnóstwo ciasteczek :) pozdrawiam