PROSTY Pyszny MAKOWIEC z Serem

PROSTY Pyszny MAKOWIEC z Serem – Dzień dobry! Zapraszam dzisiaj na pyszny makowiec z serem na kruchym cieście. Jest bardzo smaczny, wilgotny, trochę waniliowy i migdałowy, wygląda apetycznie po przekrojeniu, ma takie łatki. Do jego przygotowania użyłam gotowej masy makowej z puszki. Makowiec udekorowałam mleczną czekoladą i cukrowymi gwiazdkami. Jest pyszny, polecam!!!
Polecam również pyszny GWIAZDKOWY Makowiec na Kruchym Cieście (klik).

Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




PROSTY Pyszny MAKOWIEC z Serem

PROSTY Pyszny MAKOWIEC z Serem
Składniki:
Spód:
200g mąki pszennej
100g miękkiego masła
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
50g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżeczki śmietany
Masa makowa:
1 duża puszka gotowej masy makowej 850g
4 żółtka
5 białek
skórka otarta z 1/2 cytryny
2-3 krople aromatu migdałowego
Masa serowa:
1kg gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka)
180g cukru
4 jajka
5 łyżek kwaśnej śmietany 12% lub 18%
45g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wierzch:
80g mlecznej czekolady
złote gwiazdki cukrowe

PROSTY Pyszny MAKOWIEC z Serem

Spód:
1. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, przesiać cukier puder, dodać masło i posiekać nożem. Dodać żółtko, 1 łyżeczkę śmietany i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt suche dodać jeszcze 1 łyżeczkę śmietany (ja dodałam 2 łyżeczki śmietany do ciasta).

2. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką na wielkość blaszki (blaszka 25x35cm wyłożona papierem do pieczenie) i ciastem wyłożyć blaszkę, wyrównać. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 40 minut.

3. Schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 15-18 minut, aż ciasto trochę się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić.

Masa serowa:
4. Do miski przełożyć ser, dodać mąkę ziemniaczaną, cukier, ekstrakt waniliowy, śmietanę i wymieszać mikserem na gładką masę. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników (patrz FILM).

Masa makowa:
5. Do drugiej miski przełożyć mak z puszki, dodać żółtka, aromat i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Dodać skórkę z cytryny, wymieszać.

6. Białka przełożyć do suchej, czystej miski i ubić mikserem na sztywno. Do masy makowej dodać połowę białek i wymieszać szpatułką, patrz FILM. Dodać pozostałą pianę z białek, wymieszać.

7. Na podpieczony spód wyłożyć połowę masy makowej, robiąc takie kleksy, patrz FILM. Następnie wylać masę serową i na wierzch wyłożyć pozostałą masę makową. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 170C na funkcji góra – dół przez około 70 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Ostygnięte ciasto wstawić na całą noc do lodówki.

8. Czekoladę połamać i roztopić na parze lub w mikrofalówce. Przelać ją do foliowego woreczka, odciąć brzeg i na wierzchu ciasta zrobić paseczki (patrz FILM). Ciasto ozdobić cukrowymi gwiazdkami.

Udanych wypieków :)

PROSTY Pyszny MAKOWIEC z Serem

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

69 komentarzy do wpisu „PROSTY Pyszny MAKOWIEC z Serem”

  1. Jestem bardzo ciekawa jakie ciasta przygotuje Pani na Swój świąteczny stół?Ja mam ogromny dylemat. Sernik, ananasowiec i…..upiekłabym jeszcze 4 ale mają być tylko 3….

    • u mnie będzie makowiec, tort bo moja mama ma urodziny i na 3 ciasto jeszcze nie mogę się zdecydować, do tego mnóstwo ciasteczek :) pozdrawiam

  2. Witam i pytam :-))) Chciałabym upiec to pyszne ciasto na święta, jednak planuję dodać do niego brzoskwinie. Dać je na kruche ciasto pod ser z makiem, czy na wierzch i wtedy piec? Pozdrawiam i niecierpliwie czekam na odp.

  3. Witam, mam problem kupiłam masę makowa bakaland i była ona duzo rządzą niż ta na filmiku w związku z tym dałam mniej ubitych białek ale i tak masa była bardzo lejaca. Zrobiłam do końca i ciasto się piecze ale co z tego wyjdzie… :-(

  4. Jaka będzie temperatura i czas pieczenia tego ciasta przy termoobiegu?
    Lepiej piec w samym termoobiegu czy w funkcji termoobieg + grzałka dolna?

  5. Robiłam zgodnie z przepisem i wyszła mi bardzo rzadka masa makowa. Nie można zrobić kleksów jak w opisie. Czy po upieczeniu ciasto jest jeszcze płynne? Bo piekłam 70 min i jak wyjekam z piekarnika to mam wrażenie że ciasto w środku jest płynne.

    • Super przepis! Wyszedł cudowny! Równy jak stół, wysoki, peknal tylko tyc tyc w 1 miejscu z boku, cudo. A w smaku rewelacja! Polecam gorąco. Nawet takiemu beztalenciu jak ja wyszedl. Masę makową zrobilam sama z maku mielonego bo u nas w rodzinie tego z puszki nie lubią.

        • Cała rodzina zachwycona, wszyscy chcą przepis :) Zdobyła Pani wiernego odbiorcę przepisów:) jeszcze nie raz zajrzę do Pani na bloga. pozdrawiam i życzę
          Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku!

          • Ogromnie się cieszę :) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie i Szczęśliwego Nowego Roku!

  6. Rewelacja! Masa makowa wyszła rzadsza niż u Pani, natomiast serowa gęstsza, mimo to ciasto udało się idealnie: wilgotne, nie za słodkie-kolejny super przepis z Pani strony.

  7. Upiekłam ten pyszny sernik z makiem, ciasto pięknie wyrosło, ale po wyłączeniu piekarnika, ciasto opadło. Jes owszem smaczne ale wygląda nieciekawie. Nie wiem dlaczego ale wszystkie serniki, jaki piekłam zawsze mocno mi siadają

  8. Witam zrobiłam ciasto jutro będzie do kawy.mam nadzieję że będzie dobre.Użyłam mak o smaku marcepanowym.zobaczymy myślę że będzie dobre.

  9. Ciasto przepyszne Chciałabym teraz zrobić sernik z masą serową z tego przepisu, ale bez maku. Czy zwiększyć ilość sera i pozostałych składników ?jeśli tak, to o ile? Czy trzymać się ściśle przepisu, tylko pominąć warstwę makową?

    • myślę, że można pominąć warstwę makową, będzie niższy sernik lub zwiększyć ilość masy serowej gdzieś o 1/3, pozdrawiam

  10. Ciasto rewelacja zastanswiam sie czy można zrobić to ciasto jako samodzielny sernik bez masy makowej ? Jesli tak, to czy Ilość sera i pozostałych składników do masy serowej będzie taka sama jak w przepisie czy zwiększyć ?

  11. Zrobiłam to ciasto na Święta. Wyszło bardzo smaczne, wilgotne w środku,aromatyczne. Jest tylko jedno małe ale… Niestety moja masa makowa wyszła o wiele rzadsza (użyłam masy bakalland), więc kleksy się nie udały :-( Co zrobić by ją zagęścić? Robiłam wszystko zgodnie z przepisem. Proszę o podpowiedź. Podsumuję tak – choć moje ciasto nie dostarczyło mi takich wrażeń estetycznych jakich się spodziewałam (na Pani blogu wygląda cudnie), to i tak jest godne polecenia, ponieważ naprawdę jest bardzo smaczne. Smakowało nie tylko mi, ale wszystkim domownikom również :-)

  12. Pani Natalio nie mam maku. Mam 1.2kg sera i chciałam zrobic sam sernik i to jeszcze bez spodu ;) i chciałam się zapytać na ile wstawić do pieca? Na blache prostokątną. Na 60 min starczy?

    • Piłkę ciasta z pani przepisów zawsze się udają. Jednak gdy przeczytałam tej przepis trochę mnie zaskoczyło że Pani korzysta z gotowych mas masowych są niedobre przeslodzone za dużo olejków i niestety konserwantów jestem tym rozczarowana

  13. Makowiec wyszedl przepyszny, zniknal momentalnie. Czas pieczenia przedluzylam o ok. 15 min. (dluzszy czas zalezy od piekarnika). Juz 4 przepis wykorzystalam z Twojej strony mala cukierenko i kazde ciasto wychodzi rewelacyjnie. Bardzo dziekuje za kazdy przepis.

  14. Ser widoczny na filmiku wygląda , jak by Pani dodawała z kostek a nie z wiaderka. W wiaderku jest rzadszy, a kupowałam już różne. Na pewno nie są to kawałki, lecz płynny. Na pewno on jest z wiaderka? Proszę o odpowiedż, bo chciałabym , żeby mi wyszedł tak ładny i na pewno smaczny jak Pani.
    Dziękuję i pozdrawiam.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.