PROSTY Pyszny MAKOWIEC z Serem – Dzień dobry! Zapraszam dzisiaj na pyszny makowiec z serem na kruchym cieście. Jest bardzo smaczny, wilgotny, trochę waniliowy i migdałowy, wygląda apetycznie po przekrojeniu, ma takie łatki. Do jego przygotowania użyłam gotowej masy makowej z puszki. Makowiec udekorowałam mleczną czekoladą i cukrowymi gwiazdkami. Jest pyszny, polecam!!!
Polecam również pyszny GWIAZDKOWY Makowiec na Kruchym Cieście (klik).
Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
PROSTY Pyszny MAKOWIEC z Serem
Składniki:
Spód:
200g mąki pszennej
100g miękkiego masła
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
50g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżeczki śmietany
Masa makowa:
1 duża puszka gotowej masy makowej 850g
4 żółtka
5 białek
skórka otarta z 1/2 cytryny
2-3 krople aromatu migdałowego
Masa serowa:
1kg gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka)
180g cukru
4 jajka
5 łyżek kwaśnej śmietany 12% lub 18%
45g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wierzch:
80g mlecznej czekolady
złote gwiazdki cukrowe
Spód:
1. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, przesiać cukier puder, dodać masło i posiekać nożem. Dodać żółtko, 1 łyżeczkę śmietany i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt suche dodać jeszcze 1 łyżeczkę śmietany (ja dodałam 2 łyżeczki śmietany do ciasta).
2. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką na wielkość blaszki (blaszka 25x35cm wyłożona papierem do pieczenie) i ciastem wyłożyć blaszkę, wyrównać. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 40 minut.
3. Schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 15-18 minut, aż ciasto trochę się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić.
Masa serowa:
4. Do miski przełożyć ser, dodać mąkę ziemniaczaną, cukier, ekstrakt waniliowy, śmietanę i wymieszać mikserem na gładką masę. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników (patrz FILM).
Masa makowa:
5. Do drugiej miski przełożyć mak z puszki, dodać żółtka, aromat i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Dodać skórkę z cytryny, wymieszać.
6. Białka przełożyć do suchej, czystej miski i ubić mikserem na sztywno. Do masy makowej dodać połowę białek i wymieszać szpatułką, patrz FILM. Dodać pozostałą pianę z białek, wymieszać.
7. Na podpieczony spód wyłożyć połowę masy makowej, robiąc takie kleksy, patrz FILM. Następnie wylać masę serową i na wierzch wyłożyć pozostałą masę makową. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 170°C na funkcji góra – dół przez około 70 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Ostygnięte ciasto wstawić na całą noc do lodówki.
8. Czekoladę połamać i roztopić na parze lub w mikrofalówce. Przelać ją do foliowego woreczka, odciąć brzeg i na wierzchu ciasta zrobić paseczki (patrz FILM). Ciasto ozdobić cukrowymi gwiazdkami.
Udanych wypieków :)
Chciałabym do ciasta dać domową masę makową ile suchego maku użyć. Pozdrawiam
Przepis znakomity zawsze się udaje bardzo prosty
Czy można zrobić bez spodu? Po prostu dawać na przemian masę i ser na foremkę wyłożona papierem?
Czy zamiast ekstraktu waniliowego można użyć cukru waniliowego? Jeśli tak to w jakich proporcjach?
tak ze 2 łyżeczki cukru, pozdrawiam
Jakiej wielkosci forma będzie odpowiednia tak zeby ciasto nie bylo za niskie?
blaszka 25cm x 35cm, pozdrawiam serdecznie
Pierwszy raz upiekłam go 2 tygodnie temu, pół blachy zniknęło zanim zdążył ostygnąć tak wszystkim smakował🙂, dzisiaj upieczony drugi raz bo jutro spodziewamy się gości 🙂, mam nadzieję że równie pyszny mi wyjdzie 🙂
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Czy można cały mak dać na spód a na to ser? czy lepiej takie kleksy ?
jak Pani woli, ja wolę kleksy, pozdrawiam
Pierwszy raz piekłam go na święta i wyszedł fantastyczny i wszyscy chwalili. Właśnie ponownie go piekę bo teść zażyczył sobie na swoje urodziny. Myślę że wyjdzie równie wspaniały 😁
Zrobiłem to ciasto na tegoroczne święta i już wczoraj, mimo wigilijnego obżarstwa wszyscy się nim zachwycali jedząc po kawałku na deser ;) wilgotne, pyszne połączenie smaków, cudowny kruchy spód – kolejny przepis z Małej Cukierenki i znowu się nie zawiodłem! Dziękuję :)
Czy jak uzyje skrobi ziemniaczanej zamiast mąki bedzie Ok? Czy to samo 😅
myślę, że tak, pozdrawiam
Czy można mrozić to ciasto.