Nie ma jak domowe ciasto drożdżowe z kruszonką. Jest pyszne i przypomina dzieciństwo. Ładnie pachnie w domu i świetnie smakuje ze szklanką mleka. Od owoców jest wilgotne, a kruszonka dodaje maślnego smaku. Do jego przygotowania użyłam mąki pszennej ekologicznej , którą dostarczył mi Młyn Kopytowa. To ciasto drożdżowe w przygotowaniu jest proste, bez żadnego wyrabiania. Przepis dostałam od czytelniczki Pani Magdaleny Kaczmarek – dziękuję.
Proste ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
Składniki:
250ml ciepłego mleka
40-50g świeżych drożdży
2 jajka
150g cukru + 1 łyżka cukru
150g masła
450-500g + 1 łyżka mąki pszennej
700-800g miękkich owoców (użyłam śliwek i moreli z puszki)
Kruszonka:
2 łyżki masła
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
Ciasto:
1. Do ciepłego mleka dodać drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki, wymieszać dokładnie, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut.
2. Jajka ubić z cukrem, ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez około 2-3 minuty. Masło roztopić.
3. Do drożdży dodać jajka, wymieszać. Wsypać mąkę i wymieszać mikserem na jednolite ciasto (ciasto będzie dość luźne i będzie obklejało mieszadła do miksera). Następnie w dwóch-trzech partiach dodać masło i dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut (ma podwoić objętość).
4. Wyrośnięte ciasto wylać do blaszki o wymiarach 23x33cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i na wierzchu poukładać owoce (śliwki przepołowione skórką do dołu).
Kruszonka:
5. Do miseczki wsypać cukier, mąkę i dodać masło. Zagnieść, aż powstanie kruszonka (jeśli będzie klejąca, proszę dodać jeszcze mąki, a jeśli zbyt luźna, to masła). Owoce w blaszce posypać kruszonką.
6. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C na funkcji góra-dół przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Proste ciasto drożdżowe z owocami podawać przestygnięte, pokrojone na kwadraty.
Udanych wypieków:)
cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
Ciasto świetne i wyjątkowo puszyste, ale lepsza była by większa blacha, wtedy można włożyć więcej śliwek i ciasto będzie cieńsze, bo dobrze wyrobione bardzo mocno wyrasta a na kruszonkę ze trzy łyżki masła.
Pozdrawiam serdecznie
bardzo mi miło :) pozdrawiam serdecznie
Ciasto proste do zrobienia i bardzo pyszne! Ja robiłam z truskawkami i dodałam odrobinę mąki żytniej – wyszło pyszne :)
Piękne zdjęcia :) Ciasto wygląda pięknie :D Przetestuję w następny weekend.
blaszka o wymiarach 23x33cm, pozdrawiam
Na jaka wielkosc formy jest podany przepis? :)
Ja również dzisiaj skorzystałam z tego przepisu , placuszek pięknie wyrósł i jest super drożdżowy, polecam
Co zrobić kiedy ciasto nie rośnie?
Ogromnie się cieszę! Bardzo mi miło :) pozdrawiam serdecznie
Super przepis, pierwszy raz wyszło mi ciasto drożdżowe i nie opadło, wspaniały maślany smak, polecam przepis!!! :)
Ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie :)
Ciasto doskonałe. Szybko się robi, pięknie wyrasta i cudnie smakuje! Jeden dzień i blacha pusta ;)
bardzo mi miło:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Mam 50 lat i nigdy mi nie wyszła taka pyszna drożdżówka:) Tanio ,łatwo i pysznie:) DZIĘKUJĘ ZA PRZEPIS I POLECAM WSZYSTKIM :)