Lekki tort jabłkowy z karmelem

Jesienny, smaczny, lekki tort z jabłkami, konfiturą malinową i masą twarogową. Pięknie pachnie i apatycznie wygląda z jabłkami w cynamonowym karmelu. Jabłka są dobrze przyprawione goździkami, cynamonem i winem. Masa twarogowa jest delikatnie cytrynowa. Jeśli chcemy zrobić wersję bez alkoholu, możemy użyć soku jabłkowego. Tort w przygotowaniu nie jest trudny, a składnik są łatwo dostępne. Bardzo polecam…

lekki tort jabłkowy

Lekki tort jabłkowy z karmelem
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka – osobno żółtka i białka
130g cukru
80g mąki pszennej (użyłam tortowej)
50g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1 łyżeczka cynamonu
2 goździki
70-80g cukru
700-800g jabłek (4 jabłka średniej wielkości)
250ml białego wina (użyłam półsłodkiego)
5 łyżeczek żelatyny
Do nasączenia:
1/3 szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru
Masa twarogowa:
400g twarogu (gotowego, jak na sernik)
1 cytryna
150g cukru
2 łyżki białego wina
4 łyżeczki żelatyny
500g śmietanki kremówki 36%
Wierzch i boki:
4 łyżki białego wina lub soku z cytryny
100g cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
3 goździki
4 nieduże jabłka
500g śmietanki kremówki 36% + 2 łyżki cukru pudru (ja nie dodałam już cukru)
Dodatkowo:
3-4 łyżki konfitury malinowej lub dżemu
pokrojone pistacje
cynamon do posypania

lekki tort jabłkowy

Biszkopt:
1. Białka ubić na sztywno i ciągle mieszając, dodać stopniowo połowę cukru. Miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca.

2. W drugiej misce żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, kremową masę.

3. Do białek dodać żółtka i wymieszać delikatnie łyżką.

4. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać je na jajeczną masę. Wymieszać delikatnie łyżką.

5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25-26cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

6. Ostygnięty biszkopt raz przekroić w poziomie, otrzymamy więc 2 krążki ciasta.

7. Jeden krążek ciasta włożyć z powrotem do tortownicy (zamknąć obręcz).

Do nasączenia:
8. Wszystkie składniki ze sobą wymieszać. Aby cukier szybciej się rozpuścił proszę poncz podgrzać i następnie odstawić do ostygnięcia.
Połową gotowego ponczu nasączyć ciasto w tortownicy. Następnie posmarować go konfiturą malinową.

Masa jabłkowa:
9. Do rondelka wlać 250ml wody, dodać przyprawy i cukier, gotować przez około 10 minut. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Następnie razem z winem dodać do słodkiego wrzątku i gotować je przez około 5-7 minut, aż zmiękną.

10. Jabłka odcedzić zachowując wywar. Dodać do niego 5 łyżeczek żelatyny i mieszać, aż się rozpuści. Do wywaru z żelatyną dodać z powrotem jabłka i wymieszać. Jabłkową masę odstawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy masa zacznie tężeć, rozprowadzić ją na wierzchu ciasta w tortownicy (gdy masa jabłkowa ostygła, włożyłam ją na chwilę do zamrażalnika, żeby przyspieszyć tężenie galaretki) i wstawić ją do lodówki.

Masa twarogowa:
11. Żelatynę przesypać do rondelka i zalać około 1/3 szklanki zimnej wody, odstawić na 10 minut, aby napęczniała. Następnie podgrzewać cały czas mieszając, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia.

12. Ser krótko utrzeć ze 150g cukru, 2 łyżkami wina, skórką startą z 1 cytryny oraz wyciśniętym sokiem. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2-3 łyżki masy serowej i wymieszać.
Rozmieszaną, żelatynę dodać do pozostałej masy serowej i dokładnie wymieszać mikserem.

13. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i dodać ją do masy serowej, delikatnie wymieszać.
Gotową masę twarogową wyłożyć na jabłka w tortownicy. Drugi krążek ciasta nasączyć i stroną nasączaną ułożyć go na wierzchu ciasta w tortownicy. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.

Wierzch i boki:
14. Do rondelka wlać 250ml wody, dodać wino, cukier i przyprawy, zagotować. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, wycinając je z całego jabłka. Następnie jabłka kroimy na 1cm krążki i gotujemy je przez około 5 minut w słodkim wrzątku. Kawałki owoców wyciągamy i syrop dalej gotujemy przez około 10-15 minut, aż uzyskamy gęstą glazurę – karmel.

15. Tort wyjąć ostrożnie z tortownicy. Ubić 500g śmietanki kremówki z cukrem pudrem (ja już nie dodawałam cukru pudru) i posmarować nią wierzch i boki tortu. Na wierzchu tortu poukładać kawałki jabłek i polać je karmelem. Posypać poszatkowanymi pistacjami i cynamonem.
Lekki tort jabłkowy z karmelem przechowywać w lodówce.

Udanych wypieków:)

lekki tort jabłkowy

lekki tort jabłkowy4

16 przemyśleń nt. „Lekki tort jabłkowy z karmelem

  1. Gdyby nie fotografia Trzeba polegać na słowach (pisanych)i na wyobraźni A tak cud natury -robi wrażenia na oczach – A dla języka to sen -który trudno sobie wyobrazić -Za same pomysły .należy wyróżniać -To trzeba przeżywać i na jawie i we śnie–

  2. Po raz kolejny sięgnęłam po przepis z Pani blogu, bez strachu, że może coś się nie udać. Tort jest rewelacyjny. Postanowiłam pochwalić, gdyż widzę, że jeszcze mało osób skomentowało ten wspaniały wypiek. Upiekłam na swoje urodziny. Goście byli zachwyceni. Zamiast wina dałam sok jabłkowy. Myślę, aby w niedalekiej przyszłości wypróbować go z gruszkami.

  3. Ten tort to mistrzostwo świata – wczoraj upiekłam, dziś konsumowaliśmy, pyszny ! A co najważniejsze – teściowa zachwycona, już go zamówiła na imieniny teścia :) Nie za słodki, dość wyraźny w smaku i ciężko go nieumieć zrobić :)

  4. Zrobiłam,wyszedł ,robiłam przez dwa dni żeby masa dobrze stężała.Wyszedł przepyszny, POLECAM.Wielkie dzięki za Pani stronę i za przepisy.Gorąco i słodko pozdrawiam. :D

  5. czy można użyć domowego dżemu truskawkowego? :) zamierzam zrobić ten tort na moje poniedziałkowe urodziny i mam nadzieję że wyjdzie :)

Dodaj komentarz

.