Lekki tort jabłkowy z karmelem

Jesienny, smaczny, lekki tort z jabłkami, konfiturą malinową i masą twarogową. Pięknie pachnie i apatycznie wygląda z jabłkami w cynamonowym karmelu. Jabłka są dobrze przyprawione goździkami, cynamonem i winem. Masa twarogowa jest delikatnie cytrynowa. Jeśli chcemy zrobić wersję bez alkoholu, możemy użyć soku jabłkowego. Tort w przygotowaniu nie jest trudny, a składnik są łatwo dostępne. Bardzo polecam…

lekki tort jabłkowy

Lekki tort jabłkowy z karmelem
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka – osobno żółtka i białka
130g cukru
80g mąki pszennej (użyłam tortowej)
50g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1 łyżeczka cynamonu
2 goździki
70-80g cukru
700-800g jabłek (4 jabłka średniej wielkości)
250ml białego wina (użyłam półsłodkiego)
5 łyżeczek żelatyny
Do nasączenia:
1/3 szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru
Masa twarogowa:
400g twarogu (gotowego, jak na sernik)
1 cytryna
150g cukru
2 łyżki białego wina
4 łyżeczki żelatyny
500g śmietanki kremówki 36%
Wierzch i boki:
4 łyżki białego wina lub soku z cytryny
100g cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
3 goździki
4 nieduże jabłka
500g śmietanki kremówki 36% + 2 łyżki cukru pudru (ja nie dodałam już cukru)
Dodatkowo:
3-4 łyżki konfitury malinowej lub dżemu
pokrojone pistacje
cynamon do posypania

lekki tort jabłkowy

Biszkopt:
1. Białka ubić na sztywno i ciągle mieszając, dodać stopniowo połowę cukru. Miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca.

2. W drugiej misce żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, kremową masę.

3. Do białek dodać żółtka i wymieszać delikatnie łyżką.

4. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać je na jajeczną masę. Wymieszać delikatnie łyżką.

5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25-26cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C). Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

6. Ostygnięty biszkopt raz przekroić w poziomie, otrzymamy więc 2 krążki ciasta.

7. Jeden krążek ciasta włożyć z powrotem do tortownicy (zamknąć obręcz).

Do nasączenia:
8. Wszystkie składniki ze sobą wymieszać. Aby cukier szybciej się rozpuścił proszę poncz podgrzać i następnie odstawić do ostygnięcia.
Połową gotowego ponczu nasączyć ciasto w tortownicy. Następnie posmarować go konfiturą malinową.

Masa jabłkowa:
9. Do rondelka wlać 250ml wody, dodać przyprawy i cukier, gotować przez około 10 minut. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Następnie razem z winem dodać do słodkiego wrzątku i gotować je przez około 5-7 minut, aż zmiękną.

10. Jabłka odcedzić zachowując wywar. Dodać do niego 5 łyżeczek żelatyny i mieszać, aż się rozpuści. Do wywaru z żelatyną dodać z powrotem jabłka i wymieszać. Jabłkową masę odstawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy masa zacznie tężeć, rozprowadzić ją na wierzchu ciasta w tortownicy (gdy masa jabłkowa ostygła, włożyłam ją na chwilę do zamrażalnika, żeby przyspieszyć tężenie galaretki) i wstawić ją do lodówki.

Masa twarogowa:
11. Żelatynę przesypać do rondelka i zalać około 1/3 szklanki zimnej wody, odstawić na 10 minut, aby napęczniała. Następnie podgrzewać cały czas mieszając, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia.

12. Ser krótko utrzeć ze 150g cukru, 2 łyżkami wina, skórką startą z 1 cytryny oraz wyciśniętym sokiem. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2-3 łyżki masy serowej i wymieszać.
Rozmieszaną, żelatynę dodać do pozostałej masy serowej i dokładnie wymieszać mikserem.

13. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i dodać ją do masy serowej, delikatnie wymieszać.
Gotową masę twarogową wyłożyć na jabłka w tortownicy. Drugi krążek ciasta nasączyć i stroną nasączaną ułożyć go na wierzchu ciasta w tortownicy. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.

Wierzch i boki:
14. Do rondelka wlać 250ml wody, dodać wino, cukier i przyprawy, zagotować. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, wycinając je z całego jabłka. Następnie jabłka kroimy na 1cm krążki i gotujemy je przez około 5 minut w słodkim wrzątku. Kawałki owoców wyciągamy i syrop dalej gotujemy przez około 10-15 minut, aż uzyskamy gęstą glazurę – karmel.

15. Tort wyjąć ostrożnie z tortownicy. Ubić 500g śmietanki kremówki z cukrem pudrem (ja już nie dodawałam cukru pudru) i posmarować nią wierzch i boki tortu. Na wierzchu tortu poukładać kawałki jabłek i polać je karmelem. Posypać poszatkowanymi pistacjami i cynamonem.
Lekki tort jabłkowy z karmelem przechowywać w lodówce.

Udanych wypieków:)

lekki tort jabłkowy

lekki tort jabłkowy4

Print Friendly, PDF & Email

22 komentarze do “Lekki tort jabłkowy z karmelem”

  1. Witam droga Pani Cukierenko! 6 lat minęło od umieszczenia przez Panią tego przepisu na stronie internetowej, a ja dopiero teraz wykorzystałam go do zrobienia urodzinowego tortu na kameralne 81 urodziny mojego taty. Nie przypuszczałam, że z jabłek może wyjść tak ciekawy i smaczny tort. To nie pierwszy mój wypiek z Pani strony. Kolejny raz serdecznie dziękuję.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz