Nie ma jak domowe ciasto drożdżowe z kruszonką. Jest pyszne i przypomina dzieciństwo. Ładnie pachnie w domu i świetnie smakuje ze szklanką mleka. Od owoców jest wilgotne, a kruszonka dodaje maślnego smaku. Do jego przygotowania użyłam mąki pszennej ekologicznej , którą dostarczył mi Młyn Kopytowa. To ciasto drożdżowe w przygotowaniu jest proste, bez żadnego wyrabiania. Przepis dostałam od czytelniczki Pani Magdaleny Kaczmarek – dziękuję.
Proste ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
Składniki:
250ml ciepłego mleka
40-50g świeżych drożdży
2 jajka
150g cukru + 1 łyżka cukru
150g masła
450-500g + 1 łyżka mąki pszennej
700-800g miękkich owoców (użyłam śliwek i moreli z puszki)
Kruszonka:
2 łyżki masła
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
Ciasto:
1. Do ciepłego mleka dodać drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki, wymieszać dokładnie, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut.
2. Jajka ubić z cukrem, ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez około 2-3 minuty. Masło roztopić.
3. Do drożdży dodać jajka, wymieszać. Wsypać mąkę i wymieszać mikserem na jednolite ciasto (ciasto będzie dość luźne i będzie obklejało mieszadła do miksera). Następnie w dwóch-trzech partiach dodać masło i dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut (ma podwoić objętość).
4. Wyrośnięte ciasto wylać do blaszki o wymiarach 23x33cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i na wierzchu poukładać owoce (śliwki przepołowione skórką do dołu).
Kruszonka:
5. Do miseczki wsypać cukier, mąkę i dodać masło. Zagnieść, aż powstanie kruszonka (jeśli będzie klejąca, proszę dodać jeszcze mąki, a jeśli zbyt luźna, to masła). Owoce w blaszce posypać kruszonką.
6. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C na funkcji góra-dół przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Proste ciasto drożdżowe z owocami podawać przestygnięte, pokrojone na kwadraty.
Udanych wypieków:)
również pozdrawiam i bardzo się cieszę, dziękuję, udanego wieczoru
Właśnie z dziećmi zachwycamy się ciastem. Najpierw było dużo zabawy przy jego przygotowywaniu a teraz zachwycamy się jego smakiem i tym jak ładnie wyrosło. Dziękuję za przepis, pozdrawiamy.
bardzo mi miło, dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Witam!wlasnie pieke drugi raz i nadziwic sie nie moge jak super rośnie,a przez ostatnie 6 lat same zakalce mi wychodzily a ten przepis super!pozdrawiam serdecznie
bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Witam ciasto zostało zrobione. Wyrosło znakomicie. Przepis fantastyczny, a ciasto przepyszne. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam cieplutko.
Bardzo dziękuję za komentarz, cieszę się, że smakowało, pycha z malinami, pozdrawiam serdecznie
Ja tez skorzystałam z tego przepisu! Jest świetny! 1 szych raz w życiu robiłam ciasto drożdżowe którego nie lubię ale to wyszło super i zjadlam je zw smakiem! Ciasto pięknie wyrosło i wcale nie czuć drożdży jak to zwykle bywa! Ja użyłam malin vz dodatkiem kropek z domowego dżemu! Wyszło super! Na pewno jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu i do tej strony! :)
Bardzo dziękuję za przepis :)
Ciasto udało się znakomicie – co mnie bardzo zdziwiło, ponieważ pieczenie nie jest moją mocną stroną ;) Teraz wiem co będzie moją słodką specjalnością. Pozdrawiam i życzę jeszcze wielu pysznych przepisów!
Bardzo dziękuję za komentarz, cieszę się, że ciasto się udało i smakowało, pozdrawiam serdecznie:)
Cudowny przepis. Robiłam dziś z dziećmi to ciasto, ale nie miałam mleka, więc zastosowałam resztki mleka w proszku, pomyślałam trudno może coś z tego będzie, ale to nie koniec zawiłości w tym prostym przepisie, zamiast 150 gram masła dodałam 15 :(. Ciasto wyszło bardzo smaczne. I nie chcę mi się wierzyć, że może być jeszcze bardziej idealne :-). A co do klejenia się do łopatek miksera, to normalne i należy co jakiś czas podnosić mikser do góry tak by oczyścić łopatki, nie stykając się z masą ciastową. W powietrzu kręcące się łopatki odwirowują z siebie masę. I dalej miksuję i odwirowuje.
Witaj super cukierniczko;) nie wiem co sie stalo ale ciasto po dodoaniu maki tak sie przykleilo do lapek miksera ze weszlo wszedzie, do srodka miksera i do lapy podtrzumujacej miske i mikser, probowalam to wymyc ale nic z tego..
Witam.drożdże zaczynają pracować jajeczna masa gotowa jeszcze tylko połaczyc z reszta skladnikow i może rosnąć.
Fotkaa bardzo zachęcająca więc się skusiłam i robię.mam nadzieję że będzie choć w połowie tak ładne jak Twoje ciasto.
Mam wydrylowane czereśnie czerwone więc drożdżowe bedzie z czeresniamii z obowiązkowa kruszonka.
Wyszło i jest smaczne .
bardzo mi miło, że smakowało:) dzięki!
świetny przepis! ciasto wyrosło pięknie i wszystkim bardzo smakowało!