Proste ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

Nie ma jak domowe ciasto drożdżowe z kruszonką. Jest pyszne i przypomina dzieciństwo. Ładnie pachnie w domu i świetnie smakuje ze szklanką mleka. Od owoców jest wilgotne, a kruszonka dodaje maślnego smaku. Do jego przygotowania użyłam mąki pszennej ekologicznej , którą dostarczył mi Młyn Kopytowa. To ciasto drożdżowe w przygotowaniu jest proste, bez żadnego wyrabiania. Przepis dostałam od czytelniczki Pani Magdaleny Kaczmarek – dziękuję.

ciasto drozdzowe z owocami i kruszonka

Proste ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
Składniki:
250ml ciepłego mleka
40-50g świeżych drożdży
2 jajka
150g cukru + 1 łyżka cukru
150g masła
450-500g + 1 łyżka mąki pszennej
700-800g miękkich owoców (użyłam śliwek i moreli z puszki)
Kruszonka:
2 łyżki masła
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru

ciasto drozdzowe z owocami i kruszonka2

Ciasto:
1. Do ciepłego mleka dodać drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki, wymieszać dokładnie, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut.

2. Jajka ubić z cukrem, ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez około 2-3 minuty. Masło roztopić.

3. Do drożdży dodać jajka, wymieszać. Wsypać mąkę i wymieszać mikserem na jednolite ciasto (ciasto będzie dość luźne i będzie obklejało mieszadła do miksera). Następnie w dwóch-trzech partiach dodać masło i dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut (ma podwoić objętość).

4. Wyrośnięte ciasto wylać do blaszki o wymiarach 23x33cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i na wierzchu poukładać owoce (śliwki przepołowione skórką do dołu).

Kruszonka:
5. Do miseczki wsypać cukier, mąkę i dodać masło. Zagnieść, aż powstanie kruszonka (jeśli będzie klejąca, proszę dodać jeszcze mąki, a jeśli zbyt luźna, to masła). Owoce w blaszce posypać kruszonką.

6. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170oC na funkcji góra-dół przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Proste ciasto drożdżowe z owocami podawać przestygnięte, pokrojone na kwadraty.

Udanych wypieków:)

ciasto drozdzowe z owocami i kruszonka2

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

75 komentarzy do wpisu „Proste ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką”

  1. jeden jedyny przepis na cudowne ciasto drożdżowe najlepszy najsmaczniejszy najtańszy i po prostu same najlepsze .Nie raz korzystałam z przepisów Tej pani są bardzo obrazowo i dokładnie powiedziane a to jest ważne jaki jest przekaz żeby druga osoba mogła go zrozumieć dziękuję serdecznie i życzę wielu inspiracji kulinarnych

    Odpowiedz
      • Piekę to ciasto dosyć często, wychodzi pyszne :-) Ale dzisiaj nie mam mleka w domu, a jutro rano jedziemy na działkę – czy mogę dać zamiast mleka wodę? Czy wyjdzie i będzie tak samo smaczne i puszyste?

        Odpowiedz
  2. Właśnie zrobiłam! Pyszne. To moje pierwsze cisto drożdżowe. Zamiast świeżych owoców dałam mrożone jagody. Wszystkim polecam :)

    Odpowiedz
    • Robiłam już kilka razy i jest świetne- przepis super ja piekłam 45 minut w piekarniku elektrycznym gora dół i wyszlo super- polecam

      Odpowiedz
  3. Ciasto upiekłam dzisiaj . Właśnie w prostocie tego przepisu znalazłam bodziec . Upiekłam z jagodami mrożonymi . Pyszne to za mało powiedziane, a że proste do wykonania to potwierdzam . Pozdrawiam serdecznie .

    Odpowiedz
  4. Moje pierwsze ciasto drozdzowe i wyszlo rewelacyjne. W trakcie robienia okazalo sie, ze nie mam zadnych owocow, wiec zrobilam z sama kruszonka. Ciasto pieknie wyrosniete, nie jest suche i ma lekko maslany smak.

    Odpowiedz
  5. Pyszne ciasto – u mnie z żółtymi śliwkami z ogródka pokrojonymi w kostkę. Część cukru w kruszonce zawsze zastępuję cukrem wanilinowym, bo potem pięknie pachnie przy pieczeniu.

    Odpowiedz
  6. Wyszło świetne, bardzo dobry przepis. Trudniej rusza się niż normalne drożdżowe (są białka) wiec drożdże muszą być świeże i w odpowiednia temperatura. Ja podgrzałem nieco piekarnik, wyłączyłem i wstawiłem na ok. 20 min. Gratuluję strony!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz