Proste ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

Nie ma jak domowe ciasto drożdżowe z kruszonką. Jest pyszne i przypomina dzieciństwo. Ładnie pachnie w domu i świetnie smakuje ze szklanką mleka. Od owoców jest wilgotne, a kruszonka dodaje maślnego smaku. Do jego przygotowania użyłam mąki pszennej ekologicznej , którą dostarczył mi Młyn Kopytowa. To ciasto drożdżowe w przygotowaniu jest proste, bez żadnego wyrabiania. Przepis dostałam od czytelniczki Pani Magdaleny Kaczmarek – dziękuję.

ciasto drozdzowe z owocami i kruszonka

Proste ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
Składniki:
250ml ciepłego mleka
40-50g świeżych drożdży
2 jajka
150g cukru + 1 łyżka cukru
150g masła
450-500g + 1 łyżka mąki pszennej
700-800g miękkich owoców (użyłam śliwek i moreli z puszki)
Kruszonka:
2 łyżki masła
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru

ciasto drozdzowe z owocami i kruszonka2

Ciasto:
1. Do ciepłego mleka dodać drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki, wymieszać dokładnie, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut.

2. Jajka ubić z cukrem, ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez około 2-3 minuty. Masło roztopić.

3. Do drożdży dodać jajka, wymieszać. Wsypać mąkę i wymieszać mikserem na jednolite ciasto (ciasto będzie dość luźne i będzie obklejało mieszadła do miksera). Następnie w dwóch-trzech partiach dodać masło i dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut (ma podwoić objętość).

4. Wyrośnięte ciasto wylać do blaszki o wymiarach 23x33cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i na wierzchu poukładać owoce (śliwki przepołowione skórką do dołu).

Kruszonka:
5. Do miseczki wsypać cukier, mąkę i dodać masło. Zagnieść, aż powstanie kruszonka (jeśli będzie klejąca, proszę dodać jeszcze mąki, a jeśli zbyt luźna, to masła). Owoce w blaszce posypać kruszonką.

6. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C na funkcji góra-dół przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Proste ciasto drożdżowe z owocami podawać przestygnięte, pokrojone na kwadraty.

Udanych wypieków:)

ciasto drozdzowe z owocami i kruszonka2

Print Friendly, PDF & Email

85 komentarzy do “Proste ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką”

  1. Przed chwilą upiekłam z wiśniami z kompotu i świeżą czerwoną porzeczką. Wyszło wyśmienite. Pięknie urosło A jak pachnie w całym domu! Polecam przepis! A autorkę przepisu serdecznie pozdrawiam i dziękuję.

    Odpowiedz
  2. Wyszło świetne, bardzo dobry przepis. Trudniej rusza się niż normalne drożdżowe (są białka) wiec drożdże muszą być świeże i w odpowiednia temperatura. Ja podgrzałem nieco piekarnik, wyłączyłem i wstawiłem na ok. 20 min. Gratuluję strony!

    Odpowiedz
  3. Pyszne ciasto – u mnie z żółtymi śliwkami z ogródka pokrojonymi w kostkę. Część cukru w kruszonce zawsze zastępuję cukrem wanilinowym, bo potem pięknie pachnie przy pieczeniu.

    Odpowiedz
  4. Moje pierwsze ciasto drozdzowe i wyszlo rewelacyjne. W trakcie robienia okazalo sie, ze nie mam zadnych owocow, wiec zrobilam z sama kruszonka. Ciasto pieknie wyrosniete, nie jest suche i ma lekko maslany smak.

    Odpowiedz
  5. Ciasto upiekłam dzisiaj . Właśnie w prostocie tego przepisu znalazłam bodziec . Upiekłam z jagodami mrożonymi . Pyszne to za mało powiedziane, a że proste do wykonania to potwierdzam . Pozdrawiam serdecznie .

    Odpowiedz

Dodaj komentarz