Nie ma jak domowe ciasto drożdżowe z kruszonką. Jest pyszne i przypomina dzieciństwo. Ładnie pachnie w domu i świetnie smakuje ze szklanką mleka. Od owoców jest wilgotne, a kruszonka dodaje maślnego smaku. Do jego przygotowania użyłam mąki pszennej ekologicznej , którą dostarczył mi Młyn Kopytowa. To ciasto drożdżowe w przygotowaniu jest proste, bez żadnego wyrabiania. Przepis dostałam od czytelniczki Pani Magdaleny Kaczmarek – dziękuję.
Proste ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
Składniki:
250ml ciepłego mleka
40-50g świeżych drożdży
2 jajka
150g cukru + 1 łyżka cukru
150g masła
450-500g + 1 łyżka mąki pszennej
700-800g miękkich owoców (użyłam śliwek i moreli z puszki)
Kruszonka:
2 łyżki masła
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
Ciasto:
1. Do ciepłego mleka dodać drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki, wymieszać dokładnie, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut.
2. Jajka ubić z cukrem, ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez około 2-3 minuty. Masło roztopić.
3. Do drożdży dodać jajka, wymieszać. Wsypać mąkę i wymieszać mikserem na jednolite ciasto (ciasto będzie dość luźne i będzie obklejało mieszadła do miksera). Następnie w dwóch-trzech partiach dodać masło i dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut (ma podwoić objętość).
4. Wyrośnięte ciasto wylać do blaszki o wymiarach 23x33cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i na wierzchu poukładać owoce (śliwki przepołowione skórką do dołu).
Kruszonka:
5. Do miseczki wsypać cukier, mąkę i dodać masło. Zagnieść, aż powstanie kruszonka (jeśli będzie klejąca, proszę dodać jeszcze mąki, a jeśli zbyt luźna, to masła). Owoce w blaszce posypać kruszonką.
6. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C na funkcji góra-dół przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Proste ciasto drożdżowe z owocami podawać przestygnięte, pokrojone na kwadraty.
Udanych wypieków:)
Fajny przepis. polecam. Ale ciężko dostać piekarnik, który rozgrzeje się do 1700 stopni :P
Drożdżówka bardzo dobra. Przepis podany jasno.
Ciasto bardzo proste! Bardzo pyszne! W mojej wersji były świeże morele i borówka.
Robiłam już kilka razy i jest świetne- przepis super ja piekłam 45 minut w piekarniku elektrycznym gora dół i wyszlo super- polecam
Właśnie zrobiłam! Pyszne. To moje pierwsze cisto drożdżowe. Zamiast świeżych owoców dałam mrożone jagody. Wszystkim polecam :)
czy mogę dodać mrożone maliny?
myślę, że tak, pozdrawiam serdecznie
Ciasto wyszło pyszne lekkie i puszyste.pozdrawiam
jeden jedyny przepis na cudowne ciasto drożdżowe najlepszy najsmaczniejszy najtańszy i po prostu same najlepsze .Nie raz korzystałam z przepisów Tej pani są bardzo obrazowo i dokładnie powiedziane a to jest ważne jaki jest przekaz żeby druga osoba mogła go zrozumieć dziękuję serdecznie i życzę wielu inspiracji kulinarnych
bardzo się cieszę, dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Piekę to ciasto dosyć często, wychodzi pyszne :-) Ale dzisiaj nie mam mleka w domu, a jutro rano jedziemy na działkę – czy mogę dać zamiast mleka wodę? Czy wyjdzie i będzie tak samo smaczne i puszyste?
SUPER!SMACZNE!PROSTE!WSZYSTKO WYSZŁO JAK W PRZEPISIE!
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Mi nic nie rosnie :(
Musisz więcej jeść! I jak robisz trening pamiętaj musi być pompa!
tak tortownica była za mała, ale mam nadzieję, że jednak smakowało,
pozdrawiam serdecznie
Hallo dzien dobry,upieklam juz raz bylo wspaniale na plaskiej duzej blaszce,dzis pieke po raz drugi –
niestety wlozylamciasto do okraglej blaszki tortowej-ciasto wylewa sie poza tortownice i cala kruszonka z owocami utonela w ciescie nie widac jej-chyba tortownica byla za mala-nie wiem.
moze jednak mozna zjesc.
pozdrawiam.
cieszę się, że smakowało, pozdrawiam ciepło
Wyszlo wysmienite
Najlepszy przepis
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Zawsze myślałam, że ciasto drożdżowe do wyższy stopień wtajemniczenia, a tu proszę odważyłam się i rewelacja: wyrośnięte i wielkie ( wylałam na dużą blachę), dodałam malin i jagód. Zniknęło nadspodziewanie szybko. Super przepis, dzięki :)