Proste ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

Nie ma jak domowe ciasto drożdżowe z kruszonką. Jest pyszne i przypomina dzieciństwo. Ładnie pachnie w domu i świetnie smakuje ze szklanką mleka. Od owoców jest wilgotne, a kruszonka dodaje maślnego smaku. Do jego przygotowania użyłam mąki pszennej ekologicznej , którą dostarczył mi Młyn Kopytowa. To ciasto drożdżowe w przygotowaniu jest proste, bez żadnego wyrabiania. Przepis dostałam od czytelniczki Pani Magdaleny Kaczmarek – dziękuję.

ciasto drozdzowe z owocami i kruszonka

Proste ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
Składniki:
250ml ciepłego mleka
40-50g świeżych drożdży
2 jajka
150g cukru + 1 łyżka cukru
150g masła
450-500g + 1 łyżka mąki pszennej
700-800g miękkich owoców (użyłam śliwek i moreli z puszki)
Kruszonka:
2 łyżki masła
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru

ciasto drozdzowe z owocami i kruszonka2

Ciasto:
1. Do ciepłego mleka dodać drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki, wymieszać dokładnie, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut.

2. Jajka ubić z cukrem, ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez około 2-3 minuty. Masło roztopić.

3. Do drożdży dodać jajka, wymieszać. Wsypać mąkę i wymieszać mikserem na jednolite ciasto (ciasto będzie dość luźne i będzie obklejało mieszadła do miksera). Następnie w dwóch-trzech partiach dodać masło i dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut (ma podwoić objętość).

4. Wyrośnięte ciasto wylać do blaszki o wymiarach 23x33cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i na wierzchu poukładać owoce (śliwki przepołowione skórką do dołu).

Kruszonka:
5. Do miseczki wsypać cukier, mąkę i dodać masło. Zagnieść, aż powstanie kruszonka (jeśli będzie klejąca, proszę dodać jeszcze mąki, a jeśli zbyt luźna, to masła). Owoce w blaszce posypać kruszonką.

6. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C na funkcji góra-dół przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Proste ciasto drożdżowe z owocami podawać przestygnięte, pokrojone na kwadraty.

Udanych wypieków:)

ciasto drozdzowe z owocami i kruszonka2

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Najlepsze kruche ciasto ze śliwkami i pianką

Łatwe pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką

Tradycyjne ciasto ze śliwkami

Ciasto śliwkowe – Prosta tarta ze śliwkami i kruszonką

Ciasto śliwkowe z kremem i bezą

Proste Ciasto PLEŚNIAK ze śliwkami

89 komentarzy do “Proste ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką”

    • Robiłam już kilka razy i jest świetne- przepis super ja piekłam 45 minut w piekarniku elektrycznym gora dół i wyszlo super- polecam

      Odpowiedz
  1. Właśnie zrobiłam! Pyszne. To moje pierwsze cisto drożdżowe. Zamiast świeżych owoców dałam mrożone jagody. Wszystkim polecam :)

    Odpowiedz
  2. jeden jedyny przepis na cudowne ciasto drożdżowe najlepszy najsmaczniejszy najtańszy i po prostu same najlepsze .Nie raz korzystałam z przepisów Tej pani są bardzo obrazowo i dokładnie powiedziane a to jest ważne jaki jest przekaz żeby druga osoba mogła go zrozumieć dziękuję serdecznie i życzę wielu inspiracji kulinarnych

    Odpowiedz
      • Piekę to ciasto dosyć często, wychodzi pyszne :-) Ale dzisiaj nie mam mleka w domu, a jutro rano jedziemy na działkę – czy mogę dać zamiast mleka wodę? Czy wyjdzie i będzie tak samo smaczne i puszyste?

        Odpowiedz
  3. Hallo dzien dobry,upieklam juz raz bylo wspaniale na plaskiej duzej blaszce,dzis pieke po raz drugi –
    niestety wlozylamciasto do okraglej blaszki tortowej-ciasto wylewa sie poza tortownice i cala kruszonka z owocami utonela w ciescie nie widac jej-chyba tortownica byla za mala-nie wiem.
    moze jednak mozna zjesc.
    pozdrawiam.

    Odpowiedz
  4. Zawsze myślałam, że ciasto drożdżowe do wyższy stopień wtajemniczenia, a tu proszę odważyłam się i rewelacja: wyrośnięte i wielkie ( wylałam na dużą blachę), dodałam malin i jagód. Zniknęło nadspodziewanie szybko. Super przepis, dzięki :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz