Bardzo smaczna, puszysta babka z białą czekoladą i migdałami. Lekka, pachnąca i na jednym kawałku nie można poprzestać. Wspaniała na jesienny wieczór, lubię zapach migdałów, bardzo polecam….
Babka migdałowa z białą czekoladą
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
Ciasto:
150g poszatkowanej białej czekolady
3 szklanki mąki
1/3 szklanki zmielonych migdałów
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
250g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
1 szklanka cukru
6 jajek
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
1/4 łyżeczki aromatu migdałowego
200g kwaśnej śmietany
Polewa:
120g białej czekolady
1 łyżeczka masła (w temperaturze pokojowej)
posiekane migdały i wiórki kokosowe do posypania
Ciasto:
1. Białą czekoladę roztopić na parze lub na małym ogniu w rondelku z grubym dnem.
2. Mąkę przesiać i wymieszać ze zmielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia, sodą, szczyptą soli.
3. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół. Tortownicę z kominem lub formę na babkę o średnicy 25cm wysmarować dobrze masłem i posypać mąką.
4. Masło ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 1 minutę. Dodać cukier, cukier wanilinowy i ucierać jeszcze przez około 4-5 minut. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 50 sekund, aż składniki się połączą. Przy 5 i 6 jajku proszę dodać po łyżce mąki przygotowanej w punkcie 2.
5. Następnie dodać aromat, białą czekoladę i krótko wymieszać, tylko do połączenia składników.
6. Do ciasta dodać połowę mąki i połową śmietany, krótko wymieszać .
Dodać pozostałą mąkę i śmietanę, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-70 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia i ostrożnie wyjąć z formy.
Polewa:
7. Czekoladę z masłem roztopić w rondelku z grubym dnem lub na parze i polać nią upieczoną babkę (jeśli biała czekolada się zważy, proszę dodać 2-3 łyżki gorącej śmietanki lub mleka i podgrzewać mieszając, aż czekolada się rozpuści, polewa będzie rzadsza, ale po ostygnięciu się zsiądzie). Na końcu posypać poszatkowanymi migdałami i wiórkami kokosowymi.
Udanych wypieków:)
Niestety nie mam takiej formy. Czy forma do duzej babki sie sprawdzi, czy lepiej zwykla tortownica? Prosze o podpowiedz.
myślę, że forma do dużej babki będzie dobra, pozdrawiam
Upiekłam dzisiaj, ale czekolada do ciasta nie była płynna tylko zkarmelizowała się. Chyba to nie zaszkodziło bo babka pięknie wyrosła. Teraz stygnie i czeka na polewę. Jak smakuje dowiem się jutro. Pozdrawiam i dziękuję za fajne przepisy.
cieszę się, że wyrosła, życzę smacznego, pozdrawiam
Babka wyszła super i wszystkim smakowała do niedzielnej kawy.
to miło mi, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
a czy można w składzie ciasta pominąć białą czekoladę lub czymś zamienić np. śmietaną (jeśli tak to w jakiej proporcji)
raczej nie śmietaną, najlepiej inną czekoladą, pozdrawiam
Witam, kiedy najwcześniej można zrobić tą babkę, żeby była dobra na Wielkanoc i poniedziałek? I czy po przygotowaniu trzymać ją w lodówce, czy można w temp.pokojowej?
tak dwa dni przed, w temp.pokojowej ale przykrytą, żeby nie schła, pozdrawiam
dzień dobry.Nie mam aromatu pod ręką ale za to więcej mielonych migdałów…da się to jakoś zamienić?Mniej mąki a więcej migdałów?nie bardzo wiem w jakich proporcjach piec…
proszę pominąć aromat, pozdrawiam
Czy można babkę upiec również w zwykłej formie do ciasta? Jakie wymiary powinna mieć taka forma?