Proste ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

Nie ma jak domowe ciasto drożdżowe z kruszonką. Jest pyszne i przypomina dzieciństwo. Ładnie pachnie w domu i świetnie smakuje ze szklanką mleka. Od owoców jest wilgotne, a kruszonka dodaje maślnego smaku. Do jego przygotowania użyłam mąki pszennej ekologicznej , którą dostarczył mi Młyn Kopytowa. To ciasto drożdżowe w przygotowaniu jest proste, bez żadnego wyrabiania. Przepis dostałam od czytelniczki Pani Magdaleny Kaczmarek – dziękuję.

ciasto drozdzowe z owocami i kruszonka

Proste ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
Składniki:
250ml ciepłego mleka
40-50g świeżych drożdży
2 jajka
150g cukru + 1 łyżka cukru
150g masła
450-500g + 1 łyżka mąki pszennej
700-800g miękkich owoców (użyłam śliwek i moreli z puszki)
Kruszonka:
2 łyżki masła
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru

ciasto drozdzowe z owocami i kruszonka2

Ciasto:
1. Do ciepłego mleka dodać drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki, wymieszać dokładnie, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut.

2. Jajka ubić z cukrem, ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez około 2-3 minuty. Masło roztopić.

3. Do drożdży dodać jajka, wymieszać. Wsypać mąkę i wymieszać mikserem na jednolite ciasto (ciasto będzie dość luźne i będzie obklejało mieszadła do miksera). Następnie w dwóch-trzech partiach dodać masło i dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut (ma podwoić objętość).

4. Wyrośnięte ciasto wylać do blaszki o wymiarach 23x33cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i na wierzchu poukładać owoce (śliwki przepołowione skórką do dołu).

Kruszonka:
5. Do miseczki wsypać cukier, mąkę i dodać masło. Zagnieść, aż powstanie kruszonka (jeśli będzie klejąca, proszę dodać jeszcze mąki, a jeśli zbyt luźna, to masła). Owoce w blaszce posypać kruszonką.

6. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170oC na funkcji góra-dół przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Proste ciasto drożdżowe z owocami podawać przestygnięte, pokrojone na kwadraty.

Udanych wypieków:)

ciasto drozdzowe z owocami i kruszonka2

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

75 komentarzy do wpisu „Proste ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką”

  1. Witam,to drugie drożdżowe ciasto z cukierenki jakie upiekłam oba pyszne.To upiekłam z jabłkami wyrrosło wysokie,że do buzi się nie mieści,pyyyyyszneeeeee :D .Jak najwięcej takich prostych pyszności ,uwielbiam drożdżowe.Pzdrawiam panią Natalie i wszystkich fanów małej cukierenki

    Odpowiedz
  2. Mała Cukierenko, czy to ciasto jest puszyste i wilgotne? Jeśli nie, to co dodać, aby takie było ? Mam właśnie zamiar je zrobić :)

    Odpowiedz
  3. Ciasto wyszło rewelacyjnie robione z tego przepisu lecz troszeczke zmieniłam i zamiast owocówna góre rozmieszałam je w ciescie… mmmm pychotka

    Odpowiedz
  4. Jeszcze nigdy mi tak drożdżowiec nie wyrósł. Jest w sam raz. Wygląda wyjątkowo okazale poza moją kruszonką, która gdzieś się zapodziała.

    Odpowiedz
  5. Witam.drożdże zaczynają pracować jajeczna masa gotowa jeszcze tylko połaczyc z reszta skladnikow i może rosnąć.
    Fotkaa bardzo zachęcająca więc się skusiłam i robię.mam nadzieję że będzie choć w połowie tak ładne jak Twoje ciasto.
    Mam wydrylowane czereśnie czerwone więc drożdżowe bedzie z czeresniamii z obowiązkowa kruszonka.

    Wyszło i jest smaczne .

    Odpowiedz
  6. Witaj super cukierniczko;) nie wiem co sie stalo ale ciasto po dodoaniu maki tak sie przykleilo do lapek miksera ze weszlo wszedzie, do srodka miksera i do lapy podtrzumujacej miske i mikser, probowalam to wymyc ale nic z tego..

    Odpowiedz
  7. Cudowny przepis. Robiłam dziś z dziećmi to ciasto, ale nie miałam mleka, więc zastosowałam resztki mleka w proszku, pomyślałam trudno może coś z tego będzie, ale to nie koniec zawiłości w tym prostym przepisie, zamiast 150 gram masła dodałam 15 :(. Ciasto wyszło bardzo smaczne. I nie chcę mi się wierzyć, że może być jeszcze bardziej idealne :-). A co do klejenia się do łopatek miksera, to normalne i należy co jakiś czas podnosić mikser do góry tak by oczyścić łopatki, nie stykając się z masą ciastową. W powietrzu kręcące się łopatki odwirowują z siebie masę. I dalej miksuję i odwirowuje.

    Odpowiedz
  8. Bardzo dziękuję za przepis :)
    Ciasto udało się znakomicie – co mnie bardzo zdziwiło, ponieważ pieczenie nie jest moją mocną stroną ;) Teraz wiem co będzie moją słodką specjalnością. Pozdrawiam i życzę jeszcze wielu pysznych przepisów!

    Odpowiedz
  9. Ja tez skorzystałam z tego przepisu! Jest świetny! 1 szych raz w życiu robiłam ciasto drożdżowe którego nie lubię ale to wyszło super i zjadlam je zw smakiem! Ciasto pięknie wyrosło i wcale nie czuć drożdży jak to zwykle bywa! Ja użyłam malin vz dodatkiem kropek z domowego dżemu! Wyszło super! Na pewno jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu i do tej strony! :)

    Odpowiedz
  10. Witam ciasto zostało zrobione. Wyrosło znakomicie. Przepis fantastyczny, a ciasto przepyszne. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam cieplutko.

    Odpowiedz
  11. Witam!wlasnie pieke drugi raz i nadziwic sie nie moge jak super rośnie,a przez ostatnie 6 lat same zakalce mi wychodzily a ten przepis super!pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  12. Właśnie z dziećmi zachwycamy się ciastem. Najpierw było dużo zabawy przy jego przygotowywaniu a teraz zachwycamy się jego smakiem i tym jak ładnie wyrosło. Dziękuję za przepis, pozdrawiamy.

    Odpowiedz
  13. Super przepis, pierwszy raz wyszło mi ciasto drożdżowe i nie opadło, wspaniały maślany smak, polecam przepis!!! :)

    Odpowiedz
  14. Ciasto świetne i wyjątkowo puszyste, ale lepsza była by większa blacha, wtedy można włożyć więcej śliwek i ciasto będzie cieńsze, bo dobrze wyrobione bardzo mocno wyrasta a na kruszonkę ze trzy łyżki masła.
    Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  15. Zawsze myślałam, że ciasto drożdżowe do wyższy stopień wtajemniczenia, a tu proszę odważyłam się i rewelacja: wyrośnięte i wielkie ( wylałam na dużą blachę), dodałam malin i jagód. Zniknęło nadspodziewanie szybko. Super przepis, dzięki :)

    Odpowiedz
  16. Hallo dzien dobry,upieklam juz raz bylo wspaniale na plaskiej duzej blaszce,dzis pieke po raz drugi –
    niestety wlozylamciasto do okraglej blaszki tortowej-ciasto wylewa sie poza tortownice i cala kruszonka z owocami utonela w ciescie nie widac jej-chyba tortownica byla za mala-nie wiem.
    moze jednak mozna zjesc.
    pozdrawiam.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz