Nie ma jak domowe ciasto drożdżowe z kruszonką. Jest pyszne i przypomina dzieciństwo. Ładnie pachnie w domu i świetnie smakuje ze szklanką mleka. Od owoców jest wilgotne, a kruszonka dodaje maślnego smaku. Do jego przygotowania użyłam mąki pszennej ekologicznej , którą dostarczył mi Młyn Kopytowa. To ciasto drożdżowe w przygotowaniu jest proste, bez żadnego wyrabiania. Przepis dostałam od czytelniczki Pani Magdaleny Kaczmarek – dziękuję.
Proste ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
Składniki:
250ml ciepłego mleka
40-50g świeżych drożdży
2 jajka
150g cukru + 1 łyżka cukru
150g masła
450-500g + 1 łyżka mąki pszennej
700-800g miękkich owoców (użyłam śliwek i moreli z puszki)
Kruszonka:
2 łyżki masła
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
Ciasto:
1. Do ciepłego mleka dodać drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki, wymieszać dokładnie, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut.
2. Jajka ubić z cukrem, ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez około 2-3 minuty. Masło roztopić.
3. Do drożdży dodać jajka, wymieszać. Wsypać mąkę i wymieszać mikserem na jednolite ciasto (ciasto będzie dość luźne i będzie obklejało mieszadła do miksera). Następnie w dwóch-trzech partiach dodać masło i dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut (ma podwoić objętość).
4. Wyrośnięte ciasto wylać do blaszki o wymiarach 23x33cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i na wierzchu poukładać owoce (śliwki przepołowione skórką do dołu).
Kruszonka:
5. Do miseczki wsypać cukier, mąkę i dodać masło. Zagnieść, aż powstanie kruszonka (jeśli będzie klejąca, proszę dodać jeszcze mąki, a jeśli zbyt luźna, to masła). Owoce w blaszce posypać kruszonką.
6. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C na funkcji góra-dół przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Proste ciasto drożdżowe z owocami podawać przestygnięte, pokrojone na kwadraty.
Udanych wypieków:)
życzę smacznego! pozdrawiam
Jeszcze nigdy mi tak drożdżowiec nie wyrósł. Jest w sam raz. Wygląda wyjątkowo okazale poza moją kruszonką, która gdzieś się zapodziała.
Wygląda pysznie
cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz, pozdrawiam
Zrobiłem przedwczoraj wyszło super i było smaczne lecz dzisiaj daje więcej cukru.
Ciasto wyszło rewelacyjnie robione z tego przepisu lecz troszeczke zmieniłam i zamiast owocówna góre rozmieszałam je w ciescie… mmmm pychotka
Ciasto jest puszyste i od owoców wilgotne, pozdrawiam serdecznie
Mała Cukierenko, czy to ciasto jest puszyste i wilgotne? Jeśli nie, to co dodać, aby takie było ? Mam właśnie zamiar je zrobić :)
Czy można użyć mrożonych owoców, np.truskawek?
Pyszneeeeee, polecam każdemu
Witam,to drugie drożdżowe ciasto z cukierenki jakie upiekłam oba pyszne.To upiekłam z jabłkami wyrrosło wysokie,że do buzi się nie mieści,pyyyyyszneeeeee :D .Jak najwięcej takich prostych pyszności ,uwielbiam drożdżowe.Pzdrawiam panią Natalie i wszystkich fanów małej cukierenki
życzę smacznego! :) pozdrawiam serdecznie
Hej Cukierenko ! Właśnie zrobiłam i się piecze. Jakem stara tak takiego ciasta drożdżowego nigdy nie robiłam ale to jest fajne – no będzie wyżerka :) :) :)
Drożdżowe zawsze mnie odstrasza, ale to jest szybkie, proste…
Jutro kupuję śliwki i wypróbowuję :)
Mmm, wygląda doskonale :)