Proste ciasto czekoladowe – Pyszne, bardzo czekoladowe ciasto. Gęste, wilgotne (ale nie tak bardzo jak brownies), niesamowicie aromatyczne. Cudownie pachnie czekoladą w całym domu już na samym początku przygotowywania ciasta. Nie mogłam się powstrzymać, aby nie zjeść drugiego kawałka. Wygląda wspaniale i cały czas intensywnie pachnie czekoladą. Do tego jest takie proste w przygotowaniu, że nie używamy nawet miksera. Podczas pieczenia ciasto popękało, ale to w niczym nie przeszkadza, ponieważ wszystko zakryje nam polewa czekoladowa, której będzie dość na wypełnienie pęknięć:). Uważam, że ciasto jest super, chociaż troszkę zatyka, więc obowiązkowo podajemy z herbatą, kawą lub mlekiem. Na pewno na stałe zagość w moim repertuarze, więc moi czekoladoholicy będą w siódmym niebie:). Trochę zmodyfikowany przepis z książki „Essential Baking”, moja modyfikacja polega na zmniejszeniu ilości cukru w książce jest podane 550g.
Proste ciasto czekoladowe
Składniki:
Ciasto:
250g masła
250g gorzkiej czekolady 60% połamanej na kawałki
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
180ml gorącej wody
300g mąki
1,5 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
60g dobrego, ciemnego kakao
220-250g cukru
4 jajka lekko ubite widelcem
2 łyżki oleju
120ml maślanki lub jogurtu
Polewa:
150g gorzkiej czekolady
150g masła
Ciasto:
1. Do rondelka włożyć pokrojone na kawałki masło, czekoladę, dodać kawę i wlać 180ml gorącej wody. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż składniki się roztopią i połączą w jednolitą masę, zdjąć z ognia.
2. Mąkę i kakao przesiać, dodać sodę, proszek do pieczenia, cukier, wymieszać.
3. Do mąki dodać jajka, olej, maślankę i 3-4 razy zmieszać łyżką. Stopniowo wlewać masę czekoladową, mieszając łyżką, aż składniki się połączą.
4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tylko dno jest wyłożone papierem). Piekłam w temperaturze 160°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 1 godzinę i 25 minut. Ostatnio z braku czasu piekłam to ciasto w 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 55 minut i też upiekło się super.
Polewa:
5. Do rondelka o grubym dnie włożyć masło i połamaną gorzką czekoladę, podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa. Odstawić na 10-15 minut do przestygnięcia (troszkę zgęstnieje).
6. Ostygnięte proste ciasto czekoladowe wyjąć z formy, jeśli bardzo popękało, możemy troszkę wyrównać wierzch nożem. Ciasto polać polewą, można to zrobić w dwóch etapach. Najpierw rozprowadzić pierwszą warstwę, odstawić na 5 minut i polać drugi raz.
Udanych wypieków:)
Baardzo dziękuję, dzisiaj piekę (;
Myślę że gdzieś po 70 minutach będzie dobre, ale można sprawdzić patyczkiem, jak końcówka będzie mokra to jeszcze piec, można też ręką nacisnąć wierzch ciasta jak będzie sprężyste to też już można wyciągać a jak galaretowate i trochę będzie się ruszało to jeszcze zostawić,
pozdrawiam
Dziękuję za odpowiedź (; sprawdzać patyczkiem, czy mokry? nowicjusz ze mnie
hm… myślę, że gdzieś po godzinie może Pani sprawdzić czy jest już dobre, trzeba będzie je doglądać,
pozdrawiam
Piekarnik mam gazowy – jak to będzie z czasem pieczenia wtedy? Drugie ciasto w życiu, mam nadzieję, że wyjdzie(;
myślę, że będzie rewelacyjne,
pozdrawiam
Jak myślicie czy przełożone kremem budyniowym będzie też dobre???
myślę że około 25 minut,
pozdrawiam
Hmm.. myślę, żeby wyrobioną masę porozlewać do babeczek, zamiast na blachę. Tylko ile trzeba by było je piec? Pewnie na oko :) może w następnym tygodniu spróbuje.
Bardzo się cieszę:) też mnie dzisiaj naszło na czekoladowe ciasto,
pozdrawiam serdecznie
Podzielam wypowiedzi poprzedników. Ciasto zrobiłam na weekendzie – poszło w całości, dziś robię kolejne z delikatną modyfikacją dodam 20g cukru więcej, bo ciasto chcę przełożyć powidałmi śliwkowymi. Przepieknie wyrasta a ta polewa…. serdeczne dzięki za ten przepis!!! Pozdrawiam :)
Bardzo miło mi to słyszeć, a raczej czytać, bardzo się cieszę,
pozdrawiam serdecznie:)
REWELACJA!!! Wczoraj jedliśmy jeszcze ciepłe :D Dziś rano w pracy smakowało jeszcze lepiej :) Zostawiam przepis do dalszego użycia i dla potomnych ;)
Bardzo się cieszę, dziękuję za miły komentarz,
pozdrawiam:)
Witam,
upiekłam dzisiaj to ciasto, wygląda pięknie, jest bardzo puszyste, ale niestety jak dla mnie troszeczkę gorzkie. Mocno wyczuwalny jest smak gorzkiej czekolady, no i moje ciasto jest prawie czarne w porównaniu z tym na obrazku. Często korzystam z Pani przepisów, są naprawdę wyśmienite, zarówno pod względem wizualnym jak i smakowym. Pozdrawiam serdecznie i nadal będę korzystać z Pani „pięknych” przepisów:)