Proste ciasto czekoladowe

Proste ciasto czekoladowe – Pyszne, bardzo czekoladowe ciasto. Gęste, wilgotne (ale nie tak bardzo jak brownies), niesamowicie aromatyczne. Cudownie pachnie czekoladą w całym domu już na samym początku przygotowywania ciasta. Nie mogłam się powstrzymać, aby nie zjeść drugiego kawałka. Wygląda wspaniale i cały czas intensywnie pachnie czekoladą. Do tego jest takie proste w przygotowaniu, że nie używamy nawet miksera. Podczas pieczenia ciasto popękało, ale to w niczym nie przeszkadza, ponieważ wszystko zakryje nam polewa czekoladowa, której będzie dość na wypełnienie pęknięć:). Uważam, że ciasto jest super, chociaż troszkę zatyka, więc obowiązkowo podajemy z herbatą, kawą lub mlekiem. Na pewno na stałe zagość w moim repertuarze, więc moi czekoladoholicy będą w siódmym niebie:). Trochę zmodyfikowany przepis z książki „Essential Baking”, moja modyfikacja polega na zmniejszeniu ilości cukru w książce jest podane 550g.

Proste ciasto czekoladowe

Proste ciasto czekoladowe
Składniki:
Ciasto:
250g masła
250g gorzkiej czekolady 60% połamanej na kawałki
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
180ml gorącej wody
300g mąki
1,5 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
60g dobrego, ciemnego kakao
220-250g cukru
4 jajka lekko ubite widelcem
2 łyżki oleju
120ml maślanki lub jogurtu
Polewa:
150g gorzkiej czekolady
150g masła

Proste ciasto czekoladowe

Ciasto:
1. Do rondelka włożyć pokrojone na kawałki masło, czekoladę, dodać kawę i wlać 180ml gorącej wody. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż składniki się roztopią i połączą w jednolitą masę, zdjąć z ognia.

2. Mąkę i kakao przesiać, dodać sodę, proszek do pieczenia, cukier, wymieszać.

3. Do mąki dodać jajka, olej, maślankę i 3-4 razy zmieszać łyżką. Stopniowo wlewać masę czekoladową, mieszając łyżką, aż składniki się połączą.

4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tylko dno jest wyłożone papierem). Piekłam w temperaturze 160°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 1 godzinę i 25 minut. Ostatnio z braku czasu piekłam to ciasto w 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 55 minut i też upiekło się super.

Polewa:
5. Do rondelka o grubym dnie włożyć masło i połamaną gorzką czekoladę, podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa. Odstawić na 10-15 minut do przestygnięcia (troszkę zgęstnieje).

6. Ostygnięte proste ciasto czekoladowe wyjąć z formy, jeśli bardzo popękało, możemy troszkę wyrównać wierzch nożem. Ciasto polać polewą, można to zrobić w dwóch etapach. Najpierw rozprowadzić pierwszą warstwę, odstawić na 5 minut i polać drugi raz.

Udanych wypieków:)

Proste ciasto czekoladowe

Proste ciasto czekoladowe

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne, kremowe ciasto z białą czekoladą i likierem

Proste, szybkie ciasto kakaowe – murzynek

Tarta Mocno Czekoladowa z Ciasteczkami

Łatwy Czekoladowy Sernik z Oreo

Najlepsze MOCNO czekoladowe BROWNIES

Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką

335 komentarzy do “Proste ciasto czekoladowe”

  1. To nie jest proste ciasto czekoladowe! To jest g e n i a l n e ciasto megaczekoladowe, nie kakaowe, ale właśnie c z e k o l a d o w e. Właśnie konsumuję jedną z ostatnich muffinek :) Szczerze polecam ten przepis – ciasto robi się bardzo łatwo, pięknie rośnie w piekarniku, w mgnieniu oka znika z talerzy. Ja swoje nasączyłam dodatkowo whiskey, dzięki czemu było wilgotniejsze i zyskało dodatkowy smaczek. Następnym razem zrobię tylko trochę mniej polewy – tak o 1/4 – z pewnością wystarczy. Myślę, że można je wykorzystać jako bazę do tortów – przełożyć czym kto lubi, wysmarować kremem, udekorować i voila – żaden kupny się nie umywa. Pozdrawiam i dziękuję za genialny przepis.

    Odpowiedz
  2. Właśnie się piecze :) Już w piekarniku wygląda absolutnie wspaniale, nie wspominając o cudownym czekoladowym zapachu w całym domu. Ciasto wyrobiłam ze wszystkich składników, ale formę mam mniejszą, więc z reszty ciasta rosną piękne muffiny, które udekoruję „wystrzałowymi” wiśniami (właśnie naciągają whiskey). Wieczorem odbędzie się degustacja, więc później postaram się przekazać również wrażenia smakowe :)

    Odpowiedz
  3. Właśnie się piecze, zmniejszyłam tylko proporcje kiedy okazało się, że mam za malo czekolady.
    Mam nadzieję, że pomimo tego wyjdzie. Fajny przepis, nie trzeba używać miksera.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz