Pierniczki Świąteczne

Pierniczki Świąteczne – Tak jak obiecałam zapraszam dzisiaj na pyszne, aromatyczne, świąteczne pierniczki. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Pierniczki nie są za twarde ani za miękkie, jak dla mnie są idealne. Możemy upiec je już teraz na święta lub w ostatniej chwili, za każdym razem świetnie smakują. Ten wspaniały przepis dostałam w zeszłym roku od jednego z czytelników Małej Cukierenki Pana Tomka Marca (z jego rodzinnego zeszytu z przepisami), bardzo dziękuję! Polecam, polecam… (najlepiej pierniczki upiec 2-3 tygodnie przed świętami).

Jak udekorować pierniczki i przepis na lukier można znaleźć tutaj (klik) „Proste Dekorowanie Pierniczków – Przepis na Lukier”
oraz tutaj (klik) „Dekorowanie Świątecznych Pierniczków Część 2”.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka

Pierniczki Świąteczne

Pierniczki Świąteczne


Składniki:

  • 150g masła
  • 250g naturalnego miodu
  • 300g cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • po 1 łyżeczce zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu (możemy zastąpić przyprawą do piernika, ale radzę użyć poszczególnych przypraw)
  • 1 łyżeczka sody
  • około 770-820g mąki pszennej (użyłam tortowej)


dodatkowo:

Pierniczki Świąteczne
Pierniczki Świąteczne
  1. Do rondelka włożyć masło, dodać cukier, miód i przyprawy. Podgrzewać, mieszając, aż składniki się roztopią (cukier nie musi się całkowicie roztopić; nie gotować). Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  2. Mąkę 770g wymieszać z sodą i dodać ją do ostygniętej masy, wbić jajka i zagnieść ciasto rękoma. Jeśli ciasto będzie za bardzo klejące, proszę dodać jeszcze trochę mąki (patrz FILM).
  3. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką stolnicę i wałek, na grubość około 4-5mm. Następnie foremkami wycinać pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Proszę zachować między pierniczkami odstępy, ponieważ dużo rosną.
  4. Pierniczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 12-14 minut. Piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
  5. Ostygnięte pierniczki dowolnie udekorować. Pierniczki przechowywać w szczelnym opakowaniu (puszce) najlepiej przez około 2-3 tygodnie.
    Jeśli pozostawimy pierniczki przez 1-2 dni w otwartej puszce robią się całkiem miękkie.

Udanych wypieków:)

Pierniczki Świąteczne
Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Obłędne kruche ciastka na Święta z dżemem i kokosem

Obłędne Jesienne Kruche Ciasteczka II

Pyszne proste mega ciastka z czekoladą Majówki

Super szybkie, pyszne ciastka budyniowe

Super ciastka owsiane z rodzynkami

Najlepsze Świąteczne Ciastka – Rożki Orzechowe

259 komentarzy do “Pierniczki Świąteczne”

  1. Zrobiłam pierniczki z synem, uparł się na ten właśnie przepis kiedy szukaliśmy jakiegoś nowego przepisu. Powiem, że pierniczki wyszły bardzo smaczne, ale biorąc pod uwagę komentarze na temat słodkości o 100 g zmniejszyłam proporcje cukru i miodu a i tak z lukrem są mocno słodkie. Szkoda że nie można dodać zdjęcia, bardzo dziękuję za ten przepis jutro pieczemy następną porcję, bo do świąt daleko a tych pierniczków już trochę znikło.

    Odpowiedz
  2. Pierniczki wyszły super, ale zdecydowanie następnym razem dam mniej cukru. Z lukrem są za słodkie. Pozdrawiam i Wesołych Świąt!

    Odpowiedz
  3. Robię pierniczki z tego przepisu co roku :) Wychodzą idealnie za każdym razem, są pyszne i bardzo aromatyczne. Zawsze używam wszystkich przypraw z przepisu – nigdy nie stosuje gotowej przyprawy.
    Dziękuję za przepis :)

    Odpowiedz
  4. zrobiłam z podwójnej porcji.wyszło mi tak około 180, i to takich sporych. wprawdzie dałam tylko 3/4 tej mieszanki miód-cukier-masło-przyprawy, i wtedy wyszło nawet nieźle, szczególnie, kiedy gotowe pierniczki moczyło się w reszcie tej mieszanki.

    Odpowiedz
  5. Trzeci rok z rzędu robię te pierniczki i są zawsze absolutnym hitem!!! Cudowny przepis też w wersji bezglutenowej (mama swoją bezglutenową porcję je przez kilka miesięcy ;))

    Odpowiedz
  6. Pierniczki wyszły pyszne, właśnie upiekłam na próbę z dziećmi i zrobie kolejne 2 tyg przed świętami. Ale rzeczywiście 300g cukru + miód i lukier to za dużo, mój 3 latek ledwo jednego bałwana zjadł,… Chociaż może to lepiej:p

    Odpowiedz

Dodaj komentarz