Pierniczki Świąteczne – Tak jak obiecałam zapraszam dzisiaj na pyszne, aromatyczne, świąteczne pierniczki. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Pierniczki nie są za twarde ani za miękkie, jak dla mnie są idealne. Możemy upiec je już teraz na święta lub w ostatniej chwili, za każdym razem świetnie smakują. Ten wspaniały przepis dostałam w zeszłym roku od jednego z czytelników Małej Cukierenki Pana Tomka Marca (z jego rodzinnego zeszytu z przepisami), bardzo dziękuję! Polecam, polecam… (najlepiej pierniczki upiec 2-3 tygodnie przed świętami).
Jak udekorować pierniczki i przepis na lukier można znaleźć tutaj (klik) „Proste Dekorowanie Pierniczków – Przepis na Lukier”
oraz tutaj (klik) „Dekorowanie Świątecznych Pierniczków Część 2”.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Pierniczki Świąteczne
Składniki:
- 150g masła
- 250g naturalnego miodu
- 300g cukru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki cynamonu
- po 1 łyżeczce zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu (możemy zastąpić przyprawą do piernika, ale radzę użyć poszczególnych przypraw)
- 1 łyżeczka sody
- około 770-820g mąki pszennej (użyłam tortowej)
dodatkowo:
- lukier do ozdoby (przepis na lukier tutaj: Proste Dekorowanie Pierniczków – Przepis na Lukier klik)
- Do rondelka włożyć masło, dodać cukier, miód i przyprawy. Podgrzewać, mieszając, aż składniki się roztopią (cukier nie musi się całkowicie roztopić; nie gotować). Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Mąkę 770g wymieszać z sodą i dodać ją do ostygniętej masy, wbić jajka i zagnieść ciasto rękoma. Jeśli ciasto będzie za bardzo klejące, proszę dodać jeszcze trochę mąki (patrz FILM).
- Ciasto rozwałkować, podsypując mąką stolnicę i wałek, na grubość około 4-5mm. Następnie foremkami wycinać pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Proszę zachować między pierniczkami odstępy, ponieważ dużo rosną.
- Pierniczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 12-14 minut. Piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
- Ostygnięte pierniczki dowolnie udekorować. Pierniczki przechowywać w szczelnym opakowaniu (puszce) najlepiej przez około 2-3 tygodnie.
Jeśli pozostawimy pierniczki przez 1-2 dni w otwartej puszce robią się całkiem miękkie.
Udanych wypieków:)
Robię już drugi raz bo mi zjedli. Wyszły mi tak jak moja babcia je robiła przez wiele lat
Wspaniale, ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam pierniczki z synem, uparł się na ten właśnie przepis kiedy szukaliśmy jakiegoś nowego przepisu. Powiem, że pierniczki wyszły bardzo smaczne, ale biorąc pod uwagę komentarze na temat słodkości o 100 g zmniejszyłam proporcje cukru i miodu a i tak z lukrem są mocno słodkie. Szkoda że nie można dodać zdjęcia, bardzo dziękuję za ten przepis jutro pieczemy następną porcję, bo do świąt daleko a tych pierniczków już trochę znikło.
Jak długo mają być w szczelnej puszce?
mogą nawet leżeć 2 miesiące, pozdrawiam serdecznie
Pierniczki wyszły super, ale zdecydowanie następnym razem dam mniej cukru. Z lukrem są za słodkie. Pozdrawiam i Wesołych Świąt!
Robię pierniczki z tego przepisu co roku :) Wychodzą idealnie za każdym razem, są pyszne i bardzo aromatyczne. Zawsze używam wszystkich przypraw z przepisu – nigdy nie stosuje gotowej przyprawy.
Dziękuję za przepis :)
Zrobiłam pierniczki ale po wystygnięciu zrobiły się twarde, czy mam je przechowywać w zamkniętej puszce?
tak można, one zmiękną, pozdrawiam
zrobiłam z podwójnej porcji.wyszło mi tak około 180, i to takich sporych. wprawdzie dałam tylko 3/4 tej mieszanki miód-cukier-masło-przyprawy, i wtedy wyszło nawet nieźle, szczególnie, kiedy gotowe pierniczki moczyło się w reszcie tej mieszanki.
Trzeci rok z rzędu robię te pierniczki i są zawsze absolutnym hitem!!! Cudowny przepis też w wersji bezglutenowej (mama swoją bezglutenową porcję je przez kilka miesięcy ;))
Witam! Ile pierniczków wychodzi z jednej porcji?
takich dużych, grubszych około 40, mniejszych około 60, pozdrawiam serdecznie
Są pyszne ,nawet zaraz po upieczeniu 😁
Dałam 250 g cukru i są mimo wszystko słodkie
Pierniczki wyszły pyszne, właśnie upiekłam na próbę z dziećmi i zrobie kolejne 2 tyg przed świętami. Ale rzeczywiście 300g cukru + miód i lukier to za dużo, mój 3 latek ledwo jednego bałwana zjadł,… Chociaż może to lepiej:p
Ciasto mi wyszło strasznie suche i nie chce się skleić. Co mogę zrobić??
Witam. Czy można dodać kakao by pierniczki były czekoladowe?
tak można dodać trochę kakao, wtedy mniej mąki, pozdrawiam
Witam, czy można te pierniczki wykonać już teraz i zostawić do świąt? 😉
tak można, pozdrawiam
Nie dotrwają 🤣
Ile przyprawy do piernika wsypać?
ja bym dała dwa opakowania takie po 20g, pozdrawiam