Pierniczki Świąteczne

Pierniczki Świąteczne – Tak jak obiecałam zapraszam dzisiaj na pyszne, aromatyczne, świąteczne pierniczki. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Pierniczki nie są za twarde ani za miękkie, jak dla mnie są idealne. Możemy upiec je już teraz na święta lub w ostatniej chwili, za każdym razem świetnie smakują. Ten wspaniały przepis dostałam w zeszłym roku od jednego z czytelników Małej Cukierenki Pana Tomka Marca (z jego rodzinnego zeszytu z przepisami), bardzo dziękuję! Polecam, polecam… (najlepiej pierniczki upiec 2-3 tygodnie przed świętami).

Jak udekorować pierniczki i przepis na lukier można znaleźć tutaj (klik) „Proste Dekorowanie Pierniczków – Przepis na Lukier”
oraz tutaj (klik) „Dekorowanie Świątecznych Pierniczków Część 2”.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka

Pierniczki Świąteczne

Pierniczki Świąteczne


Składniki:

  • 150g masła
  • 250g naturalnego miodu
  • 300g cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • po 1 łyżeczce zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu (możemy zastąpić przyprawą do piernika, ale radzę użyć poszczególnych przypraw)
  • 1 łyżeczka sody
  • około 770-820g mąki pszennej (użyłam tortowej)


dodatkowo:

Pierniczki Świąteczne
Pierniczki Świąteczne
  1. Do rondelka włożyć masło, dodać cukier, miód i przyprawy. Podgrzewać, mieszając, aż składniki się roztopią (cukier nie musi się całkowicie roztopić; nie gotować). Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  2. Mąkę 770g wymieszać z sodą i dodać ją do ostygniętej masy, wbić jajka i zagnieść ciasto rękoma. Jeśli ciasto będzie za bardzo klejące, proszę dodać jeszcze trochę mąki (patrz FILM).
  3. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką stolnicę i wałek, na grubość około 4-5mm. Następnie foremkami wycinać pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Proszę zachować między pierniczkami odstępy, ponieważ dużo rosną.
  4. Pierniczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 12-14 minut. Piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
  5. Ostygnięte pierniczki dowolnie udekorować. Pierniczki przechowywać w szczelnym opakowaniu (puszce) najlepiej przez około 2-3 tygodnie.
    Jeśli pozostawimy pierniczki przez 1-2 dni w otwartej puszce robią się całkiem miękkie.

Udanych wypieków:)

Pierniczki Świąteczne
Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Obłędne kruche ciastka na Święta z dżemem i kokosem

Obłędne Jesienne Kruche Ciasteczka II

Pyszne proste mega ciastka z czekoladą Majówki

Super szybkie, pyszne ciastka budyniowe

Super ciastka owsiane z rodzynkami

Najlepsze Świąteczne Ciastka – Rożki Orzechowe

259 komentarzy do “Pierniczki Świąteczne”

  1. Kiedy można udekorować pierniczki również z użyciem przepisu od Pani? Od razu czy dopiero po 2 tygodniach jak zmiękną? Lukier powinien od razu zastygnąć…? A drugie pytanie to skąd Pani zamawia proszek bezowy (pisałam do sklepu aledobre, ale u nich na razie nie wiadomo kiedy powtórnie będzie)? Może ma Pani jakiś drugi sklep, z którego zamawia?

    Odpowiedz
    • można od razu dekorować jak dobrze ostygną, też teraz miała problem bo wszędzie wykupiony:) pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  2. Witam serdecznie. Czy pierniczki z tego przepisu będą nadawac sie do powieszenia na choinkę? Bedziemy probowac piec z synkiem w ramach terapii. Mam nadzieję, ze wyjdą. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  3. Te pierniczki są przepyszne :) dodałam mniej cukru i też są słodkie. :) a ten zapach dzięki przyprawom idealny. Pięke już drugi raz i to podwójne porcje bo tak wszystkim smakują. Dziękuję za przepis i wesołych świąt :)

    Odpowiedz
  4. Dzień dobry! Myśli Pani, że mogę dodać do przepisu odrobinę kakao dla ciemniejszego koloru? Czy ciasto nie będzie wtedy „za ciężkie”? Pozdrawiam serdecznie :)

    Odpowiedz
  5. Przepyszne pierniczki. Robiłam je dzisiaj. Użyłam zgodnie z proporcją miodu tyle, że część prawdziwego i część sztucznego.

    Odpowiedz
  6. Witam nie wiem gdzie mogła bym kupić proszek bezowy…chciałam zrobić wła sny lukier do pierniczków ale nigdzie nie mogę tego znaleźć. Może jest Panu w stanie podpowiedzieć gdzie mogę ten składnik kupić. Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
    • Ja dodałam według przepisu tych przypraw, a do tego jeszcze łyżeczkę przyprawy do piernika W tamtym roku używałam do piernika tylko, to dość dużo wsypslam, „na oko”. Ale zdecydowanie lepsze z poszczególnymi przyprawami

      Odpowiedz
  7. Generalnie mam zaufanie do Twoich przepisów, ale tutaj te 300 g cukru wydało mi sie nieproporcjonalne. Dzięki Bogu, ufając swojej intuicji, dałam cukru połowę i pierniczki już są wystarczjąco słodkie. A przecież jeszcze pójdzie na nie lukier…

    Odpowiedz

Dodaj komentarz