Pierniczki Świąteczne – Tak jak obiecałam zapraszam dzisiaj na pyszne, aromatyczne, świąteczne pierniczki. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Pierniczki nie są za twarde ani za miękkie, jak dla mnie są idealne. Możemy upiec je już teraz na święta lub w ostatniej chwili, za każdym razem świetnie smakują. Ten wspaniały przepis dostałam w zeszłym roku od jednego z czytelników Małej Cukierenki Pana Tomka Marca (z jego rodzinnego zeszytu z przepisami), bardzo dziękuję! Polecam, polecam… (najlepiej pierniczki upiec 2-3 tygodnie przed świętami).
Jak udekorować pierniczki i przepis na lukier można znaleźć tutaj (klik) „Proste Dekorowanie Pierniczków – Przepis na Lukier”
oraz tutaj (klik) „Dekorowanie Świątecznych Pierniczków Część 2”.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Pierniczki Świąteczne
Składniki:
- 150g masła
- 250g naturalnego miodu
- 300g cukru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki cynamonu
- po 1 łyżeczce zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu (możemy zastąpić przyprawą do piernika, ale radzę użyć poszczególnych przypraw)
- 1 łyżeczka sody
- około 770-820g mąki pszennej (użyłam tortowej)
dodatkowo:
- lukier do ozdoby (przepis na lukier tutaj: Proste Dekorowanie Pierniczków – Przepis na Lukier klik)
- Do rondelka włożyć masło, dodać cukier, miód i przyprawy. Podgrzewać, mieszając, aż składniki się roztopią (cukier nie musi się całkowicie roztopić; nie gotować). Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Mąkę 770g wymieszać z sodą i dodać ją do ostygniętej masy, wbić jajka i zagnieść ciasto rękoma. Jeśli ciasto będzie za bardzo klejące, proszę dodać jeszcze trochę mąki (patrz FILM).
- Ciasto rozwałkować, podsypując mąką stolnicę i wałek, na grubość około 4-5mm. Następnie foremkami wycinać pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Proszę zachować między pierniczkami odstępy, ponieważ dużo rosną.
- Pierniczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 12-14 minut. Piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
- Ostygnięte pierniczki dowolnie udekorować. Pierniczki przechowywać w szczelnym opakowaniu (puszce) najlepiej przez około 2-3 tygodnie.
Jeśli pozostawimy pierniczki przez 1-2 dni w otwartej puszce robią się całkiem miękkie.
Udanych wypieków:)
Kiedy można udekorować pierniczki również z użyciem przepisu od Pani? Od razu czy dopiero po 2 tygodniach jak zmiękną? Lukier powinien od razu zastygnąć…? A drugie pytanie to skąd Pani zamawia proszek bezowy (pisałam do sklepu aledobre, ale u nich na razie nie wiadomo kiedy powtórnie będzie)? Może ma Pani jakiś drugi sklep, z którego zamawia?
można od razu dekorować jak dobrze ostygną, też teraz miała problem bo wszędzie wykupiony:) pozdrawiam serdecznie
Witam serdecznie. Czy pierniczki z tego przepisu będą nadawac sie do powieszenia na choinkę? Bedziemy probowac piec z synkiem w ramach terapii. Mam nadzieję, ze wyjdą. Pozdrawiam.
tak nadają się, pozdrawiam
Na ile ciasteczek jest przepis?
Te pierniczki są przepyszne :) dodałam mniej cukru i też są słodkie. :) a ten zapach dzięki przyprawom idealny. Pięke już drugi raz i to podwójne porcje bo tak wszystkim smakują. Dziękuję za przepis i wesołych świąt :)
Można zastąpić mąkę pszenną mąką ryżową ?
nie wiem jak będzie z mąką ryżową, nie doradzę, pozdrawiam
Dzień dobry! Myśli Pani, że mogę dodać do przepisu odrobinę kakao dla ciemniejszego koloru? Czy ciasto nie będzie wtedy „za ciężkie”? Pozdrawiam serdecznie :)
odrobinę można dodać, pozdrawiam
Czy można ciasto zrobić dzień wcześniej i przechować w lodówce?
myślę, że tak, pozdrawiam
Przepyszne pierniczki. Robiłam je dzisiaj. Użyłam zgodnie z proporcją miodu tyle, że część prawdziwego i część sztucznego.
Witam, ile piec bez termoobiegu i w jakiej temperaturze?
w 180C na funkcji góra-dół przez około 13-14 minut, pozdrawiam
Witam nie wiem gdzie mogła bym kupić proszek bezowy…chciałam zrobić wła sny lukier do pierniczków ale nigdzie nie mogę tego znaleźć. Może jest Panu w stanie podpowiedzieć gdzie mogę ten składnik kupić. Pozdrawiam serdecznie
ja kupuję przez internet w sklepie aledobre.pl pozdrawiam serdecznie
Co roku korzystam z tego przepisu i zawsze wychodzą przepyszne
Ile dodać przyprawy do piernika jak nie mam imbiru itp?
nie doradzę bo nie używam gotowych przypraw, pozdrawiam
Ja dodałam według przepisu tych przypraw, a do tego jeszcze łyżeczkę przyprawy do piernika W tamtym roku używałam do piernika tylko, to dość dużo wsypslam, „na oko”. Ale zdecydowanie lepsze z poszczególnymi przyprawami
Generalnie mam zaufanie do Twoich przepisów, ale tutaj te 300 g cukru wydało mi sie nieproporcjonalne. Dzięki Bogu, ufając swojej intuicji, dałam cukru połowę i pierniczki już są wystarczjąco słodkie. A przecież jeszcze pójdzie na nie lukier…
Oooo dziekuje za taka podpowiedz, bo tez na to zwrocilam uwage
Witam czy zamiast zwykłego cukru można dodać brazowy?:)
myślę, że tak, pozdrawiam
Witam, czy ciasto na pierniczki z tego przepisu można mrozic?
nie mroziłam, ale myślę, że tak, pozdrawiam
Witam, robię te pierniczki już od kilku lat 😁. I dziś córka „mamo zarobimy pierniczki, one takie dobre”.
W sklepach już artykuły Bożonarodzeniowe, a u nas pierniczki 😁
Bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
z chęcią wypróbuję przepis przy najbliższej okazji. Wyglądają obłędnie :)
wcale nie trzeba mrozić taki przepis jest na piernik staropolski który zarabiam na 6 tygodni przed świętami leżakuje w lodówce