Pierniczki Świąteczne – Tak jak obiecałam zapraszam dzisiaj na pyszne, aromatyczne, świąteczne pierniczki. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Pierniczki nie są za twarde ani za miękkie, jak dla mnie są idealne. Możemy upiec je już teraz na święta lub w ostatniej chwili, za każdym razem świetnie smakują. Ten wspaniały przepis dostałam w zeszłym roku od jednego z czytelników Małej Cukierenki Pana Tomka Marca (z jego rodzinnego zeszytu z przepisami), bardzo dziękuję! Polecam, polecam… (najlepiej pierniczki upiec 2-3 tygodnie przed świętami).
Jak udekorować pierniczki i przepis na lukier można znaleźć tutaj (klik) „Proste Dekorowanie Pierniczków – Przepis na Lukier”
oraz tutaj (klik) „Dekorowanie Świątecznych Pierniczków Część 2”.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Pierniczki Świąteczne
Składniki:
- 150g masła
- 250g naturalnego miodu
- 300g cukru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki cynamonu
- po 1 łyżeczce zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu (możemy zastąpić przyprawą do piernika, ale radzę użyć poszczególnych przypraw)
- 1 łyżeczka sody
- około 770-820g mąki pszennej (użyłam tortowej)
dodatkowo:
- lukier do ozdoby (przepis na lukier tutaj: Proste Dekorowanie Pierniczków – Przepis na Lukier klik)
- Do rondelka włożyć masło, dodać cukier, miód i przyprawy. Podgrzewać, mieszając, aż składniki się roztopią (cukier nie musi się całkowicie roztopić; nie gotować). Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Mąkę 770g wymieszać z sodą i dodać ją do ostygniętej masy, wbić jajka i zagnieść ciasto rękoma. Jeśli ciasto będzie za bardzo klejące, proszę dodać jeszcze trochę mąki (patrz FILM).
- Ciasto rozwałkować, podsypując mąką stolnicę i wałek, na grubość około 4-5mm. Następnie foremkami wycinać pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Proszę zachować między pierniczkami odstępy, ponieważ dużo rosną.
- Pierniczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 12-14 minut. Piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
- Ostygnięte pierniczki dowolnie udekorować. Pierniczki przechowywać w szczelnym opakowaniu (puszce) najlepiej przez około 2-3 tygodnie.
Jeśli pozostawimy pierniczki przez 1-2 dni w otwartej puszce robią się całkiem miękkie.
Udanych wypieków:)
Piekłam te pierniczki ale zmniejszyłam ilość cukru o połowę i są w sam raz . Polukrowane leżakują w puszce czekając aż zmiękną bo naraie to można zęby połamać :D
Chciałam zapytać czy można użyć miodu naturalnego który jest już skrystalizowany czyli nie lejący tylko ma stałą twardą konsystencję . ?
Tak można, pozdrawiam serdecznie
Robię z tego przepisu już kilka lat ! Jest najlepszy 🤩
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam ciepło
Jesli chcecie zeby pierniczki wyszly miekkie , wystarczy dodac wiecej sody. Ciasto wyrosnie, a ttm samym pierniczki będą „puszyste”. Tylko trzeba uwazac, bo moga troche stracic ksztalt.
Ciasteczka upieczone, są przepyszne. Najlepszy przepis jaki do tej pory miałam.
Masakra ile cukru……Do tego miód przecież to będzie takie słodkie, rozumiem ze to deser ale bez przesady
Nikt nie zmusza do pieczenia z tego przepisu. Znajdź inny
Chyba pierników Pani nie jadła… cukier i miod podstawowy skladnik w każdym przepisie na nie a wcale nie wychodzą mega słodkie
Przepyszne pierniczki. Przepis idealny. Dzieci zachwycone 🙂 pozdrawiam 🙂
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Czy można dodać proszek do pieczenia zamiast sody?
myślę, że tak, pozdrawiam
Ile mniej wiecej wychodzi pierniczkow z tego przepisu?
Pyszne! Dałam 200g cukru zamiast 300g i są w sam raz słodkie. 😀
Właśnie tak samo zrobię z cukrem😊
Ja dałam 250 g cukru i są niestety za słodkie
witam, chcę zrobić z wnukami pierniczkowe choinki. proszę mi poradzić które pierniczki będą najlepsze. myślę że powinny być twarde i nie rosnąć podczas pieczenia / płaskie.
łączę pozdrowienia
Witam 😁 Robimy te pierniczki już ok 5-6 lat. I co roku dzieci proszą mnie wcześniej o wypiek 🤭 W tym roku prosiły już we wrześniu 🤦♀️ Ale udało mi się odwlec ze względów zdrowotnych.
Wczoraj po raz pierwszy zrobiłam swoją przyprawę do pierników ( z innego bloga) I zapach przyprawy przekonał mnie, że to już ten czas 😁 na pieczenie.
My lubimy twarde, więc trzymamy cały czas np w puszce. Jeżeli położymy na talerzu lub będą wisieć na choince to zmiękną ( dla tych co nie lubią twardych)
Ps. U nas z choinki to i pies zjada 😁
Ogromnie się cieszę :) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Pierniki zrobione ponad tydzień temu nadal są twarde, może coś zrobiłam nie tak, jak to uratować? 😥
Ja też zrobiłam około tydzień temu i są twarde. Trzymam w puszce. Czy coś jest nie tak?
Czy moża czymś zastąpić jajka??
witam, jetem zaskoczona ze nikt nie wspomina o tym jak twarde wychodzą te pierniczki ! tez dałam mniej cukru, owszem w smaku przepyszne ale naprawdę można zęby połamać!
nawet po kilku godzinach wietrzenia na dworze nie są w pełni bezpieczne ….
szkoda bo naprawdę smaczne .
Może nikt nie wspomina ,bo nie każdemu wyszły twarde.Pierniczków,pierników nie powinno się wietrzyć kilku godzin na dworze.Po wystudzeniu trzeba szczelnie je zapakować w odpowiednie do tego naczynie można dodatkowo na kilka dni zawinąć w folie spożywczą(Ja tak robie) i odczekać nawet tydzień,i są na prawde miękkie.Za cieńko rozwałkowane ciasto też są troche twardsze ale nie przypominają kamieni.Pozdrawiam i życze żeby następnym razem wyszły miękkie
Pierniczki są pyszne,dałam tylko mniej cukru.Wielkie dzięki za przepis.
Pozdrawiam i życze wszystkiego dobrego z okazji zbliżających się Swiąt