Pierniczki Świąteczne

Pierniczki Świąteczne – Tak jak obiecałam zapraszam dzisiaj na pyszne, aromatyczne, świąteczne pierniczki. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Pierniczki nie są za twarde ani za miękkie, jak dla mnie są idealne. Możemy upiec je już teraz na święta lub w ostatniej chwili, za każdym razem świetnie smakują. Ten wspaniały przepis dostałam w zeszłym roku od jednego z czytelników Małej Cukierenki Pana Tomka Marca (z jego rodzinnego zeszytu z przepisami), bardzo dziękuję! Polecam, polecam… (najlepiej pierniczki upiec 2-3 tygodnie przed świętami).

Jak udekorować pierniczki i przepis na lukier można znaleźć tutaj (klik) „Proste Dekorowanie Pierniczków – Przepis na Lukier”
oraz tutaj (klik) „Dekorowanie Świątecznych Pierniczków Część 2”.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka

Pierniczki Świąteczne

Pierniczki Świąteczne


Składniki:

  • 150g masła
  • 250g naturalnego miodu
  • 300g cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • po 1 łyżeczce zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu (możemy zastąpić przyprawą do piernika, ale radzę użyć poszczególnych przypraw)
  • 1 łyżeczka sody
  • około 770-820g mąki pszennej (użyłam tortowej)


dodatkowo:

Pierniczki Świąteczne
Pierniczki Świąteczne
  1. Do rondelka włożyć masło, dodać cukier, miód i przyprawy. Podgrzewać, mieszając, aż składniki się roztopią (cukier nie musi się całkowicie roztopić; nie gotować). Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  2. Mąkę 770g wymieszać z sodą i dodać ją do ostygniętej masy, wbić jajka i zagnieść ciasto rękoma. Jeśli ciasto będzie za bardzo klejące, proszę dodać jeszcze trochę mąki (patrz FILM).
  3. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką stolnicę i wałek, na grubość około 4-5mm. Następnie foremkami wycinać pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Proszę zachować między pierniczkami odstępy, ponieważ dużo rosną.
  4. Pierniczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 12-14 minut. Piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
  5. Ostygnięte pierniczki dowolnie udekorować. Pierniczki przechowywać w szczelnym opakowaniu (puszce) najlepiej przez około 2-3 tygodnie.
    Jeśli pozostawimy pierniczki przez 1-2 dni w otwartej puszce robią się całkiem miękkie.

Udanych wypieków:)

Pierniczki Świąteczne
Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Obłędne kruche ciastka na Święta z dżemem i kokosem

Obłędne Jesienne Kruche Ciasteczka II

Pyszne proste mega ciastka z czekoladą Majówki

Super szybkie, pyszne ciastka budyniowe

Super ciastka owsiane z rodzynkami

Najlepsze Świąteczne Ciastka – Rożki Orzechowe

259 komentarzy do “Pierniczki Świąteczne”

  1. Piekłam te pierniczki ale zmniejszyłam ilość cukru o połowę i są w sam raz . Polukrowane leżakują w puszce czekając aż zmiękną bo naraie to można zęby połamać :D

    Odpowiedz
  2. Chciałam zapytać czy można użyć miodu naturalnego który jest już skrystalizowany czyli nie lejący tylko ma stałą twardą konsystencję . ?

    Odpowiedz
  3. Jesli chcecie zeby pierniczki wyszly miekkie , wystarczy dodac wiecej sody. Ciasto wyrosnie, a ttm samym pierniczki będą „puszyste”. Tylko trzeba uwazac, bo moga troche stracic ksztalt.

    Odpowiedz
  4. witam, chcę zrobić z wnukami pierniczkowe choinki. proszę mi poradzić które pierniczki będą najlepsze. myślę że powinny być twarde i nie rosnąć podczas pieczenia / płaskie.

    łączę pozdrowienia

    Odpowiedz
  5. Witam 😁 Robimy te pierniczki już ok 5-6 lat. I co roku dzieci proszą mnie wcześniej o wypiek 🤭 W tym roku prosiły już we wrześniu 🤦‍♀️ Ale udało mi się odwlec ze względów zdrowotnych.
    Wczoraj po raz pierwszy zrobiłam swoją przyprawę do pierników ( z innego bloga) I zapach przyprawy przekonał mnie, że to już ten czas 😁 na pieczenie.
    My lubimy twarde, więc trzymamy cały czas np w puszce. Jeżeli położymy na talerzu lub będą wisieć na choince to zmiękną ( dla tych co nie lubią twardych)
    Ps. U nas z choinki to i pies zjada 😁

    Odpowiedz
  6. witam, jetem zaskoczona ze nikt nie wspomina o tym jak twarde wychodzą te pierniczki ! tez dałam mniej cukru, owszem w smaku przepyszne ale naprawdę można zęby połamać!
    nawet po kilku godzinach wietrzenia na dworze nie są w pełni bezpieczne ….
    szkoda bo naprawdę smaczne .

    Odpowiedz
    • Może nikt nie wspomina ,bo nie każdemu wyszły twarde.Pierniczków,pierników nie powinno się wietrzyć kilku godzin na dworze.Po wystudzeniu trzeba szczelnie je zapakować w odpowiednie do tego naczynie można dodatkowo na kilka dni zawinąć w folie spożywczą(Ja tak robie) i odczekać nawet tydzień,i są na prawde miękkie.Za cieńko rozwałkowane ciasto też są troche twardsze ale nie przypominają kamieni.Pozdrawiam i życze żeby następnym razem wyszły miękkie

      Odpowiedz
  7. Pierniczki są pyszne,dałam tylko mniej cukru.Wielkie dzięki za przepis.
    Pozdrawiam i życze wszystkiego dobrego z okazji zbliżających się Swiąt

    Odpowiedz

Dodaj komentarz