Pierniczki Świąteczne – Tak jak obiecałam zapraszam dzisiaj na pyszne, aromatyczne, świąteczne pierniczki. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Pierniczki nie są za twarde ani za miękkie, jak dla mnie są idealne. Możemy upiec je już teraz na święta lub w ostatniej chwili, za każdym razem świetnie smakują. Ten wspaniały przepis dostałam w zeszłym roku od jednego z czytelników Małej Cukierenki Pana Tomka Marca (z jego rodzinnego zeszytu z przepisami), bardzo dziękuję! Polecam, polecam… (najlepiej pierniczki upiec 2-3 tygodnie przed świętami).
Jak udekorować pierniczki i przepis na lukier można znaleźć tutaj (klik) „Proste Dekorowanie Pierniczków – Przepis na Lukier”
oraz tutaj (klik) „Dekorowanie Świątecznych Pierniczków Część 2”.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Pierniczki Świąteczne
Składniki:
- 150g masła
- 250g naturalnego miodu
- 300g cukru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki cynamonu
- po 1 łyżeczce zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu (możemy zastąpić przyprawą do piernika, ale radzę użyć poszczególnych przypraw)
- 1 łyżeczka sody
- około 770-820g mąki pszennej (użyłam tortowej)
dodatkowo:
- lukier do ozdoby (przepis na lukier tutaj: Proste Dekorowanie Pierniczków – Przepis na Lukier klik)
- Do rondelka włożyć masło, dodać cukier, miód i przyprawy. Podgrzewać, mieszając, aż składniki się roztopią (cukier nie musi się całkowicie roztopić; nie gotować). Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Mąkę 770g wymieszać z sodą i dodać ją do ostygniętej masy, wbić jajka i zagnieść ciasto rękoma. Jeśli ciasto będzie za bardzo klejące, proszę dodać jeszcze trochę mąki (patrz FILM).
- Ciasto rozwałkować, podsypując mąką stolnicę i wałek, na grubość około 4-5mm. Następnie foremkami wycinać pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Proszę zachować między pierniczkami odstępy, ponieważ dużo rosną.
- Pierniczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 12-14 minut. Piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
- Ostygnięte pierniczki dowolnie udekorować. Pierniczki przechowywać w szczelnym opakowaniu (puszce) najlepiej przez około 2-3 tygodnie.
Jeśli pozostawimy pierniczki przez 1-2 dni w otwartej puszce robią się całkiem miękkie.
Udanych wypieków:)
Ile pierniczków wyszło?
około 80 sztuk, pozdrawiam
Dziś właśnie je piekłam, ale czy mogę dekorować lukrem np za tydzień?
tak, jak najbardziej, pozdrawiam
Bardzo pyszne i chrupiące. Ja także dodałam mniej cukru i z słodkimi ozdobami są idealne :-)
Czy jak dziś upiekę to będzie je można w weekend już jeść? czy będą twarde??
pozdrawiam serdecznie
moje po 2 dniach były miękkie, pozdrawiam
Ja zrobiłam z przyprawą, ale z zielarskiego. Są super :)
Wszystko mam poza mielonymi goździkami (we wszystkich okolicznych sklepach i marketach wszyscy postawili na gotowe przyprawy do pierników), zatem chodź innego mi pozostaje poza gotową przyprawą… Nie jestem zachwycona, ale zobaczymy co z tego wyjdzie.
Ja też nie miałam mielonych ale za to całe i potraktowałam kilka młotkiem a potem wałkiem
Mielone goździki można kupić w Lidlu. Dostępne od listopada każdego roku :)
w którym miejscu są one dokładnie? nie mogłam ich znaleźć.
Ja kupuję mielone goździki w sklepie zielarskim. Pozdrawiam
Ja w tym roku kupiłam w Lidl mielone goździki na półce gdzie są posypki, wszystko do dekorowania ciastek
Serdecznie dziękuję za przepis. Moi przyjaciele i rodzina byli zachwyceni. Pierniczki są doskonałe, świetne do dekorowania. Użyłam minimalnie więcej przypraw.
Jezeli chce zrobic pierniczki mniej slodkie to mam zmienic jedynie proporcje cukru? Chodzi mi czy konsystencja ciasta sie nie zmieni?
proszę tylko dodać mniej cukru, pozdrawiam
Bez imbiru wyjdą?
tak, pozdrawiam
upiekłam pierniczki w czwartek, po wystygnięciu zamknęłam w szklanym słoju a dzisiaj, po 4-ch dniach są strasznie twarde, czy one w ogóle zmiękną?
moja zawsze miękną, może je Pani pozostawić w otwartym słoju przez 2 dni i powinny zmięknąć, pozdrawiam
Na święta przepis jak znalazł, bo moje pierniki zawsze twarde wychodzą, coś robię nie tak
Czy bez kardamonu tez wyjdzie?
tak będzie dobrze, pozdrawiam
Wyszły pyszne! Bałam się, że będą za słodkie, ale wyszły w sam raz! Polecam gorąca :)
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Czy zamiast maki pszennej można użyć kokosowej lub jakiejkolwiek innej. Ktoś próbował?
Ja piekłam jeszcze na mące orkiszowej i wyszły pyszne, pozdrawiam serdecznie
Ciasto wyszło mi trochę twarde i zbite – czy to dobrze wróży?:) Można je jakoś „zmiękczyć”?
Witam,
Czy to ciasto moze leżeć przez noc w lodowce? Ina drugi dzien dopiero robić pierniczki?
tak, pozdrawiam