Muffiny Jogurtowe z Truskawkami i Kruszonką – Smaczne, szybkie babeczki, pachnące truskawkami i wanilią. Z wierzchu mają apetyczną kruszonkę, która dodaje wspaniałego smaku oraz wyglądu i zamienia te babeczki w wyjątkowy smakołyk. Dobre na drugie śniadanie, dobrze smakują jeszcze delikatnie ciepłe. Na drugi dzień również dobrze smakują. Możemy przygotować je również z malinami i borówkami. Bardzo polecam… Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Muffiny Jogurtowe z Truskawkami i Kruszonką
Składniki na około 18 babeczek:
Ciasto:
340g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
180g cukru (można użyć jasnego brązowego cukru)
2 jajka
100g masła – roztopionego
230g naturalnego jogurtu
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
250g umytych, obranych, pokrojonych truskawek
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (niekoniecznie) lub parę kropli aromatu śmietankowego
Kruszonka:
50g zimnego masła
70-80g mąki pszennej (użyłam tortowej)
40g cukru lub jasnego brązowego cukru
40g płatków migdałowych
1/2 łyżeczki cynamonu
Kruszonka:
1. Wymieszać razem mąkę, cynamon i cukier. Dodać posiekane masło i rozcierając je palcami z mąką, zrobić kruszonkę. Następnie wsypać płatki migdałowe i jeszcze krótko zagnieść. Gotową kruszonkę można wstawić do lodówki.
Babeczki:
2. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier z wanilią.
3. W drugiej misce wymieszać jogurt, cukier, jajka, roztopione masło i ekstrakt waniliowy, patrz FILM. Do mokrych składników dodać suche i krótko, ale dokładnie wymieszać łyżką (ciasto wychodzi dość gęste). Wsypać pokrojone truskawki, delikatnie, krótko wymieszać, patrz FILM.
4. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Na wierzch babeczek położyć kruszonkę, lekko ją dociskając do ciasta.
5. Muffinki piekłam w temperaturze 190°C na funkcji góra – dół przez około 22-23 minuty.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić babeczki na około 5-10 minut i przełożyć je z blaszki do całkowitego ostygnięcia.
Udanych wypieków:)
tak, można
pozdrawiam i smacznego!
Hej!
Piękne te babeczki!
Mam pytanie czy można dać mrożone truskawki? Chciałam dziś upiec a nie ma jeszcze zwykłych truskawek:)
Pozdrawiam.
Pychota świata… robiłam z borówkami… UWIELBIAM!!!
cieszę się, że smakowały,
myślę, że z malinami też będzie pyszne,
pozdrawiam
Z truskawkami wyszły po prostu znakomite! Czy myślisz, że ten sam przepis tylko z malinami będzie równie pyszny? Chcę spróbować ale nie znam się na pieczeniu za bardzo i boję się coś popsuć…
aż ślinka cieknie
O to rzeczywiście sporo:) ja robię 12 dużych, życzę smacznego,
pozdrawiam
Właśnie mi się pieką, a trzymając się przepisu na 12 babeczek wyszło mi na razie 15 i jest ciasta na kolejne 6
Enjoy it ^^
proszę przed dodaniem truskawek do ciasta posypać je mąką, tak około 1 łyżką mąki, powinno pomóc,
pozdrawiam
mam takie pytanko – co mam zrobić że truskawki nie opadały mi na dno babeczki? bo niestety, ostatnio opadły całkowicie:(
mufinki PYCHOTA córka i mąż jednogłośnie stwierdzili, że to najlepsze mufinki jakie jedli!!!
bardzo się cieszę:)
pozdrawiam
PRZEPYSZNE!! robiłam już trochę muffinek z przepisów internetowych ale ten jest po prostu REWELACYJNY!
:) to ja dziękuję za wypróbowanie przepisu i komentarz,
pozdrawiam
Pyszne! Polecam i dziekuje za przepis :)