Muffiny Jogurtowe z Truskawkami i Kruszonką – Smaczne, szybkie babeczki, pachnące truskawkami i wanilią. Z wierzchu mają apetyczną kruszonkę, która dodaje wspaniałego smaku oraz wyglądu i zamienia te babeczki w wyjątkowy smakołyk. Dobre na drugie śniadanie, dobrze smakują jeszcze delikatnie ciepłe. Na drugi dzień również dobrze smakują. Możemy przygotować je również z malinami i borówkami. Bardzo polecam… Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Muffiny Jogurtowe z Truskawkami i Kruszonką
Składniki na około 18 babeczek:
Ciasto:
340g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
180g cukru (można użyć jasnego brązowego cukru)
2 jajka
100g masła – roztopionego
230g naturalnego jogurtu
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
250g umytych, obranych, pokrojonych truskawek
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (niekoniecznie) lub parę kropli aromatu śmietankowego
Kruszonka:
50g zimnego masła
70-80g mąki pszennej (użyłam tortowej)
40g cukru lub jasnego brązowego cukru
40g płatków migdałowych
1/2 łyżeczki cynamonu
Kruszonka:
1. Wymieszać razem mąkę, cynamon i cukier. Dodać posiekane masło i rozcierając je palcami z mąką, zrobić kruszonkę. Następnie wsypać płatki migdałowe i jeszcze krótko zagnieść. Gotową kruszonkę można wstawić do lodówki.
Babeczki:
2. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier z wanilią.
3. W drugiej misce wymieszać jogurt, cukier, jajka, roztopione masło i ekstrakt waniliowy, patrz FILM. Do mokrych składników dodać suche i krótko, ale dokładnie wymieszać łyżką (ciasto wychodzi dość gęste). Wsypać pokrojone truskawki, delikatnie, krótko wymieszać, patrz FILM.
4. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Na wierzch babeczek położyć kruszonkę, lekko ją dociskając do ciasta.
5. Muffinki piekłam w temperaturze 190°C na funkcji góra – dół przez około 22-23 minuty.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić babeczki na około 5-10 minut i przełożyć je z blaszki do całkowitego ostygnięcia.
Udanych wypieków:)
na pewno nie zaszkodzi, smacznego,
pozdrawiam:)
Właśnie się pieką :) zamiast jogurtu, którego nie miałam w lodówce, użyłam gęstej maślanki, mam nadzieję, że nie zaszkodzi :) wyglądają pysznie!
witam,
ogromnie się cieszę, życzę smacznego, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Droga Mała Cukierenko, zajrzałam dziś przypadkowo na Twoją stronę i choć nie planowałam nocnego krzątania się przy blachach i foremkach to jednak przepis na muffiny tak mnie urzekł, że zrezygnowałam ze snu na rzecz tych pochotek…. i nie żałuje, bo muffinki są wyśmienite.
upiekłam wczoraj – rewelacja!
Witam,
całe jajka dodaje od razu,
pozdrawiam
Witam,
mam pytanie czy białko ubijasz oddzielnie i potem dodajesz do calosci czy dodajesz cale jajko od razu?
przepięne ….. a te kruszynkowe czapeczki:) rewelacja:)
witam:)
głównie w sklepach internetowych, ale czasami uda mi się jakieś wypatrzeć w zwykłam sklepie spożywczym, lub w sklepach gospodarstwa domowego,
pozdrawiam
babeczki zaraz ide robic, bo wszystko już czeka ale mam inne pytanie gdzie kupujesz takie piekne papilotki?
Pieknie wygladaja, a ta truskawke z pierwszego zdjecia porywam :)
Widzę, sezon truskawkowy rozpoczęty na dobre :D
Wspaniale wyglądają!
Robiłam kiedyś podobne. Ta kruszonka jest boska .
Mmmm :)
Pozdrowienia
thx:)
Mniam, wyobrażam sobie jak pięknie muszą pachnieć! Chcę je wszystkie ;)