Muffiny Jogurtowe z Truskawkami i Kruszonką

Muffiny Jogurtowe z Truskawkami i Kruszonką – Smaczne, szybkie babeczki, pachnące truskawkami i wanilią. Z wierzchu mają apetyczną kruszonkę, która dodaje wspaniałego smaku oraz wyglądu i zamienia te babeczki w wyjątkowy smakołyk. Dobre na drugie śniadanie, dobrze smakują jeszcze delikatnie ciepłe. Na drugi dzień również dobrze smakują. Możemy przygotować je również z malinami i borówkami. Bardzo polecam… Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Najlepsze Muffiny Jogurtowe z Truskawkami i Kruszonką

Muffiny Jogurtowe z Truskawkami i Kruszonką
Składniki na około 18 babeczek:
Ciasto:
340g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
180g cukru (można użyć jasnego brązowego cukru)
2 jajka
100g masła – roztopionego
230g naturalnego jogurtu
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
250g umytych, obranych, pokrojonych truskawek
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (niekoniecznie) lub parę kropli aromatu śmietankowego
Kruszonka:
50g zimnego masła
70-80g mąki pszennej (użyłam tortowej)
40g cukru lub jasnego brązowego cukru
40g płatków migdałowych
1/2 łyżeczki cynamonu

Muffiny z truskawkami i kruszonką

Kruszonka:
1. Wymieszać razem mąkę, cynamon i cukier. Dodać posiekane masło i rozcierając je palcami z mąką, zrobić kruszonkę. Następnie wsypać płatki migdałowe i jeszcze krótko zagnieść. Gotową kruszonkę można wstawić do lodówki.

Babeczki:
2. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier z wanilią.

3. W drugiej misce wymieszać jogurt, cukier, jajka, roztopione masło i ekstrakt waniliowy, patrz FILM. Do mokrych składników dodać suche i krótko, ale dokładnie wymieszać łyżką (ciasto wychodzi dość gęste). Wsypać pokrojone truskawki, delikatnie, krótko wymieszać, patrz FILM.

4. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Na wierzch babeczek położyć kruszonkę, lekko ją dociskając do ciasta.

5. Muffinki piekłam w temperaturze 190C na funkcji góra – dół przez około 22-23 minuty.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić babeczki na około 5-10 minut i przełożyć je z blaszki do całkowitego ostygnięcia.

Udanych wypieków:)

Najlepsze Muffiny Jogurtowe z Truskawkami i Kruszonką

Najlepsze Muffiny Jogurtowe z Truskawkami i Kruszonką

Print Friendly, PDF & Email

62 komentarze do wpisu „Muffiny Jogurtowe z Truskawkami i Kruszonką”

  1. witam:)
    głównie w sklepach internetowych, ale czasami uda mi się jakieś wypatrzeć w zwykłam sklepie spożywczym, lub w sklepach gospodarstwa domowego,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Droga Mała Cukierenko, zajrzałam dziś przypadkowo na Twoją stronę i choć nie planowałam nocnego krzątania się przy blachach i foremkach to jednak przepis na muffiny tak mnie urzekł, że zrezygnowałam ze snu na rzecz tych pochotek…. i nie żałuje, bo muffinki są wyśmienite.

    Odpowiedz
  3. Właśnie się pieką :) zamiast jogurtu, którego nie miałam w lodówce, użyłam gęstej maślanki, mam nadzieję, że nie zaszkodzi :) wyglądają pysznie!

    Odpowiedz
  4. proszę przed dodaniem truskawek do ciasta posypać je mąką, tak około 1 łyżką mąki, powinno pomóc,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  5. Właśnie mi się pieką, a trzymając się przepisu na 12 babeczek wyszło mi na razie 15 i jest ciasta na kolejne 6

    Enjoy it ^^

    Odpowiedz
  6. Z truskawkami wyszły po prostu znakomite! Czy myślisz, że ten sam przepis tylko z malinami będzie równie pyszny? Chcę spróbować ale nie znam się na pieczeniu za bardzo i boję się coś popsuć…

    Odpowiedz
  7. Hej!
    Piękne te babeczki!
    Mam pytanie czy można dać mrożone truskawki? Chciałam dziś upiec a nie ma jeszcze zwykłych truskawek:)
    Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  8. Właśnie je upiekłam, są absolutnie fantastyczne! Miękkie, wilgotne i rozpływają się w ustach a do tego ten aromat masła i cynamonu, pyszności!

    Odpowiedz
  9. Dziękuję za polecone ciasta, wyglądają makowicie, ale chyba skuszę się na te babeczki bo wyglądają bardzo lekko na takie ciepłe dni ;) W sobotę będę próbować :) pozdrawiam

    Odpowiedz
  10. Bardzo dziękuję za przepis! Cała rodzina łącznie ze mną uznała, że to najlepsze muffinki jakie jedli do tej pory! Naprawdę polecam :))

    Odpowiedz
  11. Wreszcie znalazł się ktoś kto napisał jak piec w piekarnikach z wieloma funkacjami!!! dziękuję!
    Przeeeepyszne <3

    Odpowiedz

Dodaj komentarz