Tort z mascarpone, budyniem i dżemem ozdobiony żelkami

Tort z mascarpone, budyniem i dżemem ozdobiony żelkami – Smaczny, lekki tort z kremem o zapachu śmietankowym, zrobionym z budyniu i serka mascarpone. Biszkopty posmarowane są dżemem malinowym, ale możemy użyć dowolnego smaku. Wierzch i boki wykończone są kremem maślanym. Tortu już nie nasączałam, ale jeśli ktoś woli bardziej wilgotne torty, to każdy biszkopt może nasączyć 3-4 łyżkami wody wymieszanej z odrobiną soku z cytryny lub alkoholem. Tort był przeznaczony dla dziewczynki, stąd różowy kolor i duża ilość kolorowych żelków. Nie jest trudny w przygotowaniu, ale trochę czasochłonny. Przepis powstał jako wypadkowa paru różnych przepisów:) polecam…

Tort z mascarpone, budyniem i dżemem ozdobiony żelkami

Tort z mascarpone, budyniem i dżemem ozdobiony żelkami
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek, osobno żółtka i białka
180g cukru
3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego
1 łyżeczka soku z cytryny
120g mąki pszennej tortowej
100g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Środek:
500ml mleka
1 łyżka cukru
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
3 łyżeczki żelatyny
250g serka mascarpone
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
180-200g dżemu malinowego, najlepiej domowej roboty

Wierzch i boki:
2 szklanki cukru pudru
250g miękkiego masła
1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
2,5 łyżki mleka w temperaturze pokojowej
różowy barwnik spożywczy
żelki do dekoracji

Tort z mascarpone, budyniem i dżemem ozdobiony żelkami

Biszkopt:
1. Żółtka utrzeć z cukrem i 3 łyżkami ciepłej wody na puszystą masę. Dodać aromat, wymieszać.

2. Białko ubić z 1 łyżeczką soku z cytryny na sztywną pianę.

3. Na żółtka przesiać obie mąki i proszek do pieczenia, krótko wymieszać. Dodać ubite białko i bardzo delikatnie i krótko wymieszać łyżką.

4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji termoobieg. Piec przez około 50-55 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia.

Środek:
6. Ugotować budyń z 500ml mleka i 1 łyżką cukru, zdjąć z ognia.

7. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody, dodać do budyniu i dokładnie wymieszać. Dodać aromat, wymieszać. Budyń odstawić do ostygnięcia.

8. Do ostygniętego budyniu dodać serek mascarpone i wymieszać łyżką na gładki krem. Jeśli krem będzie bardzo lejący odstawić go w chłodne miejsce, aby trochę zgęstniał.

9. Biszkopt przekroić w poziomie na 3 części. Jeden krążek włożyć z powrotem do tortownicy i zacisnąć obręcz. Posmarować go 4-5 łyżkami dżemu, wlać połowę kremu budyniowego. Drugi krążek posmarować dżemem i położyć go na kremie budyniowym w tortownicy. Wlać resztę kremu budyniowego i przykryć go 3 krążkiem (trzeciego krążka już nie smarujemy dżemem). Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, aż krem stężeje.

Wierzch i boki:
10. Masło utrzeć i stopniowo dodawać do niego cukier puder. Następnie dodać aromat, mleko i wymieszać przez chwilę mikserem. Odłożyć 1/3 kremu, do reszty dodać odrobinę barwnika spożywczego i wymieszać (powinniśmy uzyskać pastelowy różowy kolor).

11. Ciasto wyjąć z lodówki, delikatnie zdjąć obręcz tortownicy (wcześniej nożem oddzielić ciasto od obręczy). Tort posmarować (boki i wierzch) pierwszą cienką warstwą maślanego, różowego kremu, odstawić na 10 minut. Następnie ciasto posmarować drugą warstwą różowego kremu wyrównując wierzch i boki.

12. Do odłożonego kremu dodać trochę więcej barwinka spożywczego niż wcześniej do maślanej masy, uzyskamy intensywniejszy kolor. Następnie przełożyć go do szprycy i tort ozdobić rozetkami, można również zrobić napis.

13. Tort ozdobić żelkami i przechowywać go w chłodnym miejscu.

Udanych wypieków:)

Tort z mascarpone, budyniem i dżemem ozdobiony żelkami

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

95 komentarzy do wpisu „Tort z mascarpone, budyniem i dżemem ozdobiony żelkami”

  1. witam, myślisz, że wyszedł by krem jak do twojego przepisu dodałabym też śmietanę. budyń mascarpone i śmietana potrzebuje wiecej kremu?

  2. Witam, chciałabym zrobić ten tort, jednak potrzebuję przewieźć go samochodem ok.1,5 godziny. Czy przez ten czas może coś stać się z kremem, czy dobrze schłodzony powinien przetrwać podróż? Może lepiej zdecydować się na jakieś ciasto bez takiego kremu?

  3. Witam! Chciałabym się dowiedzieć jakiej firmy jest barwnik spożywczy, którego Pani użyła? Jak dużo trzeba go dodać żeby uzyskać tak intensywny kolor? A ponadto czy duża ilość barwnika nie zepsuje smaku masy?

  4. użyłam barwinka firmy Wilton, jak dodałam go więcej to nie miał wpływu na smak, nie zmienił go, a dodawałam go po trochu, aż uzyskałam zadowalający mnie kolor, pozdrawiam

  5. jeśli pieczemy na funkcji termoobieg to może stać na środkowej półce piekarnika lub drugiej od dołu, pozdrawiam

  6. Witam
    Czy mogę żelatynę zastąpić galaretką?Zawsze robiłam z żelatyną,a tym razem chciałabym zabarwić troszkę masę i zastanawiam się czy wyjdzie z galaretką? :)

  7. Witam,
    Chciałabym zrobić ten torcik ale zastanawiam się czy wytrzymałby podróż 4 godz. Czytałam że 1,5 godz droge wytrzyma a jak się zachowa krem po dłuższym czasie

  8. Witam, czy bez dodania żelatyny krem mi się rozplynie, czy jakbym zrobila bardziej gesty to bedzie ok? Bardzo mi zalezy żeby uniknąc dodania żelatyny..

  9. zamiast żelatyny może Pani dodać fix, budyń można też ugotować na mniejszej ilości mleka 400ml powinno być gęstsze, pozdrawiam

  10. W to, że tort będzie pyszny nie watpie. Żaden z przepisów z tad zaczerpniętych nigdy nie zawiódł. Potrzebuje pomocy, porady fachowca :) muszę zrobić tort pod masę z lukru plastycznego. Czy ten przepis się nada i proszę wskazać przepis na krem który ewentualnie będzie leprzy

  11. ten tort nada się pod lukier, przez to właśnie że jest krem maślany na „Wierzch i boki”, nie mam na razie innego przepisu w Małej Cukierence, pozdrawiam serdecznie

  12. witam,
    chciałabym zamiast jasnego zrobić do tego kremu biszkopt czekoladowy, który przepis na cisto czekoladowe nadawał by się do tego kremu i żeby wyszedł fajny torcik?

  13. Witam, mam pytanie czy można w jakiś inny sposób zabarwić masę? myślę o naturalnych barwnikach takich jak sok z buraków, ale nie wiem czy to nie będzie miało wpływu na konsystencję.

  14. Witam
    chciałabym zrobic podobny tort na roczek, który będzie w niedziele
    czy moge upiec tort, przełożyć go i obłożyć masa dzień wcześniej?
    a w niedzielę tylko udeorowac górę?????

  15. Ten tort robiłam na pierwsze urodziny syna. W tym roku na 6 również powtarzam sprawdzony i pyszny przepis. Obloze go tylko lukrem plastycznym. A zamiast mąki pszennej w biszkopcie mogę dodać ryżowa?

  16. Torcik jest bardzo uroczy. Masa zewnętrzna ciutkę za słodka jak dla mnie, ale środek przepyszny. Mimo to tort wszystkim smakował.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.