Tort z mascarpone, budyniem i dżemem ozdobiony żelkami

Tort z mascarpone, budyniem i dżemem ozdobiony żelkami – Smaczny, lekki tort z kremem o zapachu śmietankowym, zrobionym z budyniu i serka mascarpone. Biszkopty posmarowane są dżemem malinowym, ale możemy użyć dowolnego smaku. Wierzch i boki wykończone są kremem maślanym. Tortu już nie nasączałam, ale jeśli ktoś woli bardziej wilgotne torty, to każdy biszkopt może nasączyć 3-4 łyżkami wody wymieszanej z odrobiną soku z cytryny lub alkoholem. Tort był przeznaczony dla dziewczynki, stąd różowy kolor i duża ilość kolorowych żelków. Nie jest trudny w przygotowaniu, ale trochę czasochłonny. Przepis powstał jako wypadkowa paru różnych przepisów:) polecam…

Tort z mascarpone, budyniem i dżemem ozdobiony żelkami

Tort z mascarpone, budyniem i dżemem ozdobiony żelkami
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek, osobno żółtka i białka
180g cukru
3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego
1 łyżeczka soku z cytryny
120g mąki pszennej tortowej
100g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Środek:
500ml mleka
1 łyżka cukru
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
3 łyżeczki żelatyny
250g serka mascarpone
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
180-200g dżemu malinowego, najlepiej domowej roboty

Wierzch i boki:
2 szklanki cukru pudru
250g miękkiego masła
1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
2,5 łyżki mleka w temperaturze pokojowej
różowy barwnik spożywczy
żelki do dekoracji

Tort z mascarpone, budyniem i dżemem ozdobiony żelkami

Biszkopt:
1. Żółtka utrzeć z cukrem i 3 łyżkami ciepłej wody na puszystą masę. Dodać aromat, wymieszać.

2. Białko ubić z 1 łyżeczką soku z cytryny na sztywną pianę.

3. Na żółtka przesiać obie mąki i proszek do pieczenia, krótko wymieszać. Dodać ubite białko i bardzo delikatnie i krótko wymieszać łyżką.

4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na funkcji termoobieg. Piec przez około 50-55 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia.

Środek:
6. Ugotować budyń z 500ml mleka i 1 łyżką cukru, zdjąć z ognia.

7. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody, dodać do budyniu i dokładnie wymieszać. Dodać aromat, wymieszać. Budyń odstawić do ostygnięcia.

8. Do ostygniętego budyniu dodać serek mascarpone i wymieszać łyżką na gładki krem. Jeśli krem będzie bardzo lejący odstawić go w chłodne miejsce, aby trochę zgęstniał.

9. Biszkopt przekroić w poziomie na 3 części. Jeden krążek włożyć z powrotem do tortownicy i zacisnąć obręcz. Posmarować go 4-5 łyżkami dżemu, wlać połowę kremu budyniowego. Drugi krążek posmarować dżemem i położyć go na kremie budyniowym w tortownicy. Wlać resztę kremu budyniowego i przykryć go 3 krążkiem (trzeciego krążka już nie smarujemy dżemem). Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, aż krem stężeje.

Wierzch i boki:
10. Masło utrzeć i stopniowo dodawać do niego cukier puder. Następnie dodać aromat, mleko i wymieszać przez chwilę mikserem. Odłożyć 1/3 kremu, do reszty dodać odrobinę barwnika spożywczego i wymieszać (powinniśmy uzyskać pastelowy różowy kolor).

11. Ciasto wyjąć z lodówki, delikatnie zdjąć obręcz tortownicy (wcześniej nożem oddzielić ciasto od obręczy). Tort posmarować (boki i wierzch) pierwszą cienką warstwą maślanego, różowego kremu, odstawić na 10 minut. Następnie ciasto posmarować drugą warstwą różowego kremu wyrównując wierzch i boki.

12. Do odłożonego kremu dodać trochę więcej barwinka spożywczego niż wcześniej do maślanej masy, uzyskamy intensywniejszy kolor. Następnie przełożyć go do szprycy i tort ozdobić rozetkami, można również zrobić napis.

13. Tort ozdobić żelkami i przechowywać go w chłodnym miejscu.

Udanych wypieków:)

Tort z mascarpone, budyniem i dżemem ozdobiony żelkami

Print Friendly, PDF & Email

97 komentarzy do “Tort z mascarpone, budyniem i dżemem ozdobiony żelkami”

  1. Dzień dobry, proszę o poradę – czy w Pani ocenie, jeśli umieszczę żelki w środku tortu , zrobię coś w stylu piniata, to krem.odbarwi żelki? Z góry dziękuję za pomoc

    Odpowiedz
  2. Ten tort robiłam na pierwsze urodziny syna. W tym roku na 6 również powtarzam sprawdzony i pyszny przepis. Obloze go tylko lukrem plastycznym. A zamiast mąki pszennej w biszkopcie mogę dodać ryżowa?

    Odpowiedz
  3. Witam
    chciałabym zrobic podobny tort na roczek, który będzie w niedziele
    czy moge upiec tort, przełożyć go i obłożyć masa dzień wcześniej?
    a w niedzielę tylko udeorowac górę?????

    Odpowiedz
  4. Witam, mam pytanie czy można w jakiś inny sposób zabarwić masę? myślę o naturalnych barwnikach takich jak sok z buraków, ale nie wiem czy to nie będzie miało wpływu na konsystencję.

    Odpowiedz
  5. witam,
    chciałabym zamiast jasnego zrobić do tego kremu biszkopt czekoladowy, który przepis na cisto czekoladowe nadawał by się do tego kremu i żeby wyszedł fajny torcik?

    Odpowiedz
  6. ten tort nada się pod lukier, przez to właśnie że jest krem maślany na „Wierzch i boki”, nie mam na razie innego przepisu w Małej Cukierence, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  7. W to, że tort będzie pyszny nie watpie. Żaden z przepisów z tad zaczerpniętych nigdy nie zawiódł. Potrzebuje pomocy, porady fachowca :) muszę zrobić tort pod masę z lukru plastycznego. Czy ten przepis się nada i proszę wskazać przepis na krem który ewentualnie będzie leprzy

    Odpowiedz
  8. zamiast żelatyny może Pani dodać fix, budyń można też ugotować na mniejszej ilości mleka 400ml powinno być gęstsze, pozdrawiam

    Odpowiedz
  9. Witam, czy bez dodania żelatyny krem mi się rozplynie, czy jakbym zrobila bardziej gesty to bedzie ok? Bardzo mi zalezy żeby uniknąc dodania żelatyny..

    Odpowiedz
  10. Witam,
    Chciałabym zrobić ten torcik ale zastanawiam się czy wytrzymałby podróż 4 godz. Czytałam że 1,5 godz droge wytrzyma a jak się zachowa krem po dłuższym czasie

    Odpowiedz
  11. Witam
    Czy mogę żelatynę zastąpić galaretką?Zawsze robiłam z żelatyną,a tym razem chciałabym zabarwić troszkę masę i zastanawiam się czy wyjdzie z galaretką? :)

    Odpowiedz
  12. jeśli pieczemy na funkcji termoobieg to może stać na środkowej półce piekarnika lub drugiej od dołu, pozdrawiam

    Odpowiedz
  13. użyłam barwinka firmy Wilton, jak dodałam go więcej to nie miał wpływu na smak, nie zmienił go, a dodawałam go po trochu, aż uzyskałam zadowalający mnie kolor, pozdrawiam

    Odpowiedz
  14. Witam! Chciałabym się dowiedzieć jakiej firmy jest barwnik spożywczy, którego Pani użyła? Jak dużo trzeba go dodać żeby uzyskać tak intensywny kolor? A ponadto czy duża ilość barwnika nie zepsuje smaku masy?

    Odpowiedz
  15. Witam, chciałabym zrobić ten tort, jednak potrzebuję przewieźć go samochodem ok.1,5 godziny. Czy przez ten czas może coś stać się z kremem, czy dobrze schłodzony powinien przetrwać podróż? Może lepiej zdecydować się na jakieś ciasto bez takiego kremu?

    Odpowiedz
  16. witam, myślisz, że wyszedł by krem jak do twojego przepisu dodałabym też śmietanę. budyń mascarpone i śmietana potrzebuje wiecej kremu?

    Odpowiedz
  17. oj kupiłam dużo różnych wtedy, bo chciałam mieć sporo kształtów do wyboru, nie znam firm, ale to takie owocowe,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  18. Tort śliczny. Mogę wiedzieć jakiej firmy są żelki, bo prezentują się pięknie,a chciałabym zrobić taki na córci roczek. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  19. No więc zrobiłam dziś torcik :) jutro się okaże jaki wyszedł. Co prawda bez żelek co chyba tu jest największym atutem, ale solenizant zażyczył sobie coś innego. Wygląda smakowicie więc nie mogłam się powstrzymać i zrobiłam wedle przepisu. :)

    Odpowiedz
  20. Cieszę się, że smakował i podobał się córeczce:)
    co do boków, to nakładam grubszą warstwę kremu i trzymając w miarę pionowo nóż obracam tort dookoła,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  21. Witam,
    Zrobiłam powyższy torcik na urodziny mojej Corci. Nie dość, że Córa zachwycona kolorem ;) to w smaku wyszedł przepysznie. Ten krem jest mega lekki i jakże inny od znienawidzonych przeze mnie kremów maślanych. Super, polecam…jak wiele przepisów z Pani strony…dodam, że jestem tu stałą bywalczynią. Mam jeszcze pytanie jak Pani to robi, że ten Pani tort jest tak pieknie wygładzony…mi sie nie udało osiągnąć takiego efektu( mimo prób)-krem mi zaczynał złazić im wiecej przy nakłądanoiu majstrowałam. Pozdrawiam serdecznie , Iza

    Odpowiedz
  22. witam, mam zamiar zrobić ten tort, przecudnie wygląda, tylko zastanawiam się kiedy udekorować go żelkami, tzn jak zrobię dzień wcześniej i udekoruję to żelki się nie zeschną? możne ułożyć je przed samym podaniem? będę wdzięczna za odp pozdrawiam

    Odpowiedz
  23. Zrobiłam i był to super prezent dla dzieciaków – szczególnie żelki :-) Niestety popełniłam błąd i obłożyłam go lukrem, takim co się go rozwałkowuje. Zachodzi jakaś reakcja i lukier zaczyna się topić :-( Na szczęście niewiele i udało się, ale przestrzegam przed kładzeniem takich lukrów na masę.

    Odpowiedz
  24. Witam :) chciałabym się dowiedzieć, czy można czymś zastąpić serek mascarpone? jeśli tak to czym? mieszkam w niewielkiej miejscowości i boję się, że w mojej okolicy może być on trudno dostępny.. a podoba mi się ten tort i chciałabym go zrobić :) proszę o poradę :) pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  25. myślę, że można dodać tylko tak stopniowo, żeby masa się nie zwarzyła i tak trzeba obserwować, ale jak kiedyś zrobiłam podobnie i było dobrze,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  26. Tort jest przepyszny :) Zrobiłam go w tamtym roku synkowi na urodziny. Idealnie nadaje się pod masę cukrową. Mam jedno pytanie. Czy zamiast różowego barwnika mogę dodać 50g mrożonych malin lub truskawek? Czy wtedy masa nie wyjdzie zbyt wodnista? Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam Aśka

    Odpowiedz
  27. Tydzień temu moja siostra dla swojego synka zrobiła taki tort ! niestety nie mogliśmy w jej miejscowości znaleźć barwnika spożywczego, dodaliśmy kakao ! ale to mało istotny szczegół, gdyż tort jest po prostu bajeczny w smaku ! za tydzień dla mojego Dawidka taki sam zrobię… chociaż żaden ze mnie piekarz, liczę, że również i mi wyjdzie :) pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  28. Dziekuje :-) Bede robic na urodziny brata. Taki powrot do dziecinstwa :-) Ale rozowy barwnik chyba jednak pomine hahaha

    Odpowiedz
  29. na tortownicę o średnicy 29cm musi Pani zwiększyć proporcję, w przeciwnym wypadku będzie bardzo płaski, na pewno z 1,5 dawki,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  30. Witam,
    mam pytanie, planuje zrobić ten tort na urodziny córki ale mam tortownice 29 cm. Czy robić wg Pani proporcji? A może zrobić z 1,5 dawki? :) Dziekuje za szybkę odpowiedź i pozdrawiam

    Odpowiedz
  31. Witam.
    Czesto zaglądam do cukierenki i korzystam z przepisów.Piekłam już tort z marscapone.Robiłam tez pianke z jabłkami.Bardzo wszystkim smakowało.Pozdrawiam

    Odpowiedz
  32. Witam.
    Upiekłam ten tort na urodziny wnuczki.Był bardzo dobry tylko miałam kłopoty z masą na bokach.Nie chciała się rozsmarować.Chyba zrobiłam coś nie tak.Pozdrawiam

    Odpowiedz
  33. przymierzam sie do zrobienia tego tortu w ten weekend :) mam pytanie – nie mam aromatu smietankowego – czy bez tego dodatku dam rade???? :D pozdrawiam cieplo
    ps mam za to aromat waniliowy ???

    Odpowiedz
  34. Dopiero drugi raz obchodzę Dzień Matki i postanowiłam to jakoś uczcić. Upiekłam ten wspaniały torcik, bo jego wygląd mnie zauroczył. Może nie wyszedł mi tak efektownie jak Tobie bo nie miałam barwnika, ale w smaku jest mniam, mniam. Właśnie się nim objadam…pycha!

    Odpowiedz
  35. po pierwsze – rewelacyjny tort! mascarpone i budyń, bardzo delikatnie. no, i owocowy, dżemowy akcent. podoba mi się.
    ale najbardziej przypadł mi do gustu pomysł z ozdobioeniem tortu żelkami.
    cudowna sprawa, a przez to tort wygląda tak uroczo!

    Odpowiedz
  36. Kolorowy zawrót z glowy! :) PIĘKNY! A mam w spiżarni masę żelków, prosto z Niemiec przywiezionych, no ale kto u mnie zje ten tort, no kto? Nie ma żadnej małej księżniczki :/

    Odpowiedz

Dodaj komentarz