Tort z truskawkami i brzoskwiniami

Tort z truskawkami i brzoskwiniami – Zapraszam na wyczekiwany, piękny tort z truskawkami. Bardzo smaczny, delikatny i nietrudny w przygotowaniu, tylko trochę czasochłonny. Możemy przygotować go z dowolnymi jagodowymi owocami, również wykończenie tortu możemy wykonać według własnej fantazji. Zamiast brzoskwiń dać np. same truskawki. Radzę także biszkopt upiec dzień wcześniej, będzie się lepiej kroił. Jeśli nie mamy wprawy w ubijaniu śmietany, możemy wspomóc się fiksem do śmietany. Brzeg tortu wykończyłam krokantem, można go zastąpić płatkami migdałowymi, drobno poszatkowanymi orzechami, wiórkami kokosowymi. Cóż więcej mogę dodać, pyszny, wspaniały tort, bardzo polecam…

Tort z truskawkami i brzoskwiniami

Tort z truskawkami i brzoskwiniami

Tort z truskawkami i brzoskwiniami
Składniki:
Biszkopt (taki sam, jak przy różowym torcie):
5 jajek, osobno żółtka i białka
180g cukru
3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego
1 łyżeczka soku z cytryny
120g mąki pszennej tortowej
100g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Środek:
6 łyżek dżemu truskawkowego
200g serka mascarpone
250ml śmietany 30% lub 36%
5 łyżeczek żelatyny
350g truskawek, umytych i obranych
2-3 krople aromatu śmietankowego (radzę użyć dr.Oetkera)
4 łyżki cukru pudru (można dać więcej, jak ktoś woli słodsze)

Do nasączenia:
1/2 szklanki syropu z puszki po brzoskwiniach

Wierzch i boki:
200ml śmietany 30% lub 36%
250g serka mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
7 połówek brzoskwiń z puszki
2 łyżki galaretki w proszku w jasnym kolorze
do ozdoby truskawki i winogrona
do posypania boków krokant lub wiórki czekoladowe lub drobno poszatkowane orzechy, płatki migdałowe albo wiórki kokosowe

Biszkopt (dobrze jest upiec dzień wcześniej):
1. Żółtka utrzeć z cukrem i 3 łyżkami ciepłej wody na puszystą masę. Dodać aromat, wymieszać.

2. Białka ubić z 1 łyżeczką soku z cytryny na sztywną pianę.

3. Na żółtka przesiać obie mąki i proszek do pieczenia, krótko wymieszać. Dodać ubite białka i bardzo delikatnie i krótko wymieszać łyżką.

4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji termoobieg. Piec przez około 50-55 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia.

5. Do syropu z puszki dolać wody, aby było 2/3 szklanki płynu, wymieszać.

6. Ostygnięty biszkopt przekroić w poziomie na 3 części. Jeden krążek włożyć z powrotem do tortownicy i zacisnąć obręcz. Nasączyć go 1/3 ilością płynu, następnie posmarować go 3 łyżkami dżemu i na razie biszkopty odstawić

Krem:
7. Żelatynę rozpuścić w około 1/4 szklanki ciepłej wody.

8. Serek włożyć do miski i wymieszać go z cukrem pudrem oraz aromatem. Parę truskawek (4-5) zmielić na mus i dodać do serka, wymieszać łyżką.

9. Pozostałe truskawki pokroić na kawałki.

10. Rozpuszczoną żelatynę dodać do serka mascarpone, wymieszać. Gdy masa zacznie gęstnieć, ubić śmietanę i delikatnie wymieszać ją z serkiem, dodać pokrojone truskawki, wymieszać.

11. Połowę masy truskawkowej wyłożyć na biszkopt w tortownicy posmarowany dżemem. Przykryć ją drugim krążkiem, nasączyć go połową płynu i posmarować dżemem. Wyłożyć pozostałą masę, wyrównać i przykryć ostatnim krążkiem, nasączyć go pozostałem płynem (ostatni krążek może nam wystawać poza tortownicę, proszę się tym nie przejmować). Ciasto wstawić do lodówki, na parę godzin, aż masa stężeje.

Wierzch i boki:
12. Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, odstawić do ostygnięcia.

13. Brzoskwinie osączyć.

14. Żelatynę rozpuścić w 1/5 szklanki ciepłej wody.

15. Serek mascarpone wymieszać łyżką z cukrem pudrem. Dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać.

16. Śmietanę ubić i wymieszać delikatnie z serkiem.

17. Tort wyjąć z lodówki i nożem oddzielić brzeg tortownicy od ciasta, delikatnie zdjąć obręcz. Przygotowanym kremem posmarować wierzch tortu i brzeg.

18. Truskawki przepołowić i poukładać je na wierzchu tortu wzdłuż krawędzi, jak na zdjęciu powyżej. Na środku poukładać brzoskwinie i jeszcze parę truskawek oraz winogron. Brzeg tortu posypać krokantem lub wiórkami czekoladowymi, kokosowymi.

19. Na końcu owoce na wierzchu tortu posmarować tężejącą galaretką przy użyciu pędzelka (użyłam silikonowego pędzelka), aby ładnie błyszczały. Tort z truskawkami i brzoskwiniami przechowywać w lodówce.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

75 komentarzy do wpisu „Tort z truskawkami i brzoskwiniami”

  1. zastanawiam się czy było by ok gdybym jedną warstwę kremu zobiła kokosowa czy tort wyszedł by dobry!? Jak myślisz Cukierenko?

  2. to jutro będę robić torcik i kombinować :) Ps dokładnie rok temu zrobiłam swój pierwszy tort z Twojego przepisu i od tej pory jestem wierna twojej stronie i ciagle coś pichce Pozdrawiam i dziękuję :)

  3. jestem ogromną fanką Pani blogu :) i bardzo cieszy mnie to, że niektóre przepisy mają też filmy genialny pomysł :) chciałam się zapytać czy istnieje możliwość żeby do tego przepisu również nagrała Pani film? :) Pozdrawiam.

  4. pomyślę nad tym, ale jakbym go robiła to gdzieś około czerwca jak będą truskawki, pozdrawiam serdecznie i dziękuję

  5. zastanawiam się czy te 350g truskawek które powinny być w środku masy można zastąpić brzoskwiniami z puszki? pozdrawiam :)

  6. Witaj Cukierenko. Chciałam Cie zapytac, czy takie polaczenie dwoch mas było by dobrym rozwiazaniem. Ciocia chciała torta brzoskwiniowego, ale mi podoba sie twoj przepis, i chce zrobić tak; jedna część masy z truskawkami, a druga z brzoskwiniami, dalej reszta tak samo jak w przepisie, i wierzch równiez;-). Pomóż mi, prosze, bo tort jest juz na te sobote. Pozdrawiam

  7. tort FANTASTYCZNY. Zrobiłam go na święta, każdemu bardzo smakował. Przyznam, że dekoracja nawet mi wyszła (podobna jak na zdjęciach), bo ja jestem antytalent do dekorowania… aż żal było go rozcinać.
    Kupiłam przeźroczystą galaretkę o smaku agrestowo-winogronowym, bardzo pyszna, smak fajnie komponował się z tortem.
    Muszę tort zrobić koniecznie latem, jak będą świeże truskawki, bo w grudniu wiadomo, że te truskawki nie są tak dobre.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.