Muffiny Jogurtowe z Truskawkami i Kruszonką

Muffiny Jogurtowe z Truskawkami i Kruszonką – Smaczne, szybkie babeczki, pachnące truskawkami i wanilią. Z wierzchu mają apetyczną kruszonkę, która dodaje wspaniałego smaku oraz wyglądu i zamienia te babeczki w wyjątkowy smakołyk. Dobre na drugie śniadanie, dobrze smakują jeszcze delikatnie ciepłe. Na drugi dzień również dobrze smakują. Możemy przygotować je również z malinami i borówkami. Bardzo polecam… Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Najlepsze Muffiny Jogurtowe z Truskawkami i Kruszonką

Muffiny Jogurtowe z Truskawkami i Kruszonką
Składniki na około 18 babeczek:
Ciasto:
340g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
180g cukru (można użyć jasnego brązowego cukru)
2 jajka
100g masła – roztopionego
230g naturalnego jogurtu
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
250g umytych, obranych, pokrojonych truskawek
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (niekoniecznie) lub parę kropli aromatu śmietankowego
Kruszonka:
50g zimnego masła
70-80g mąki pszennej (użyłam tortowej)
40g cukru lub jasnego brązowego cukru
40g płatków migdałowych
1/2 łyżeczki cynamonu

Muffiny z truskawkami i kruszonką

Kruszonka:
1. Wymieszać razem mąkę, cynamon i cukier. Dodać posiekane masło i rozcierając je palcami z mąką, zrobić kruszonkę. Następnie wsypać płatki migdałowe i jeszcze krótko zagnieść. Gotową kruszonkę można wstawić do lodówki.

Babeczki:
2. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier z wanilią.

3. W drugiej misce wymieszać jogurt, cukier, jajka, roztopione masło i ekstrakt waniliowy, patrz FILM. Do mokrych składników dodać suche i krótko, ale dokładnie wymieszać łyżką (ciasto wychodzi dość gęste). Wsypać pokrojone truskawki, delikatnie, krótko wymieszać, patrz FILM.

4. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Na wierzch babeczek położyć kruszonkę, lekko ją dociskając do ciasta.

5. Muffinki piekłam w temperaturze 190C na funkcji góra – dół przez około 22-23 minuty.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić babeczki na około 5-10 minut i przełożyć je z blaszki do całkowitego ostygnięcia.

Udanych wypieków:)

Najlepsze Muffiny Jogurtowe z Truskawkami i Kruszonką

Najlepsze Muffiny Jogurtowe z Truskawkami i Kruszonką

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

62 komentarze do wpisu „Muffiny Jogurtowe z Truskawkami i Kruszonką”

  1. Nie przepadam za muffinami, zwłaszcza z sodą, bo zawsze czuć jej smak. A tu taka niespodzianka. Muffiny są po prostu PRZEPYSZNE!!! Jestem po prostu nimi zachwycona!! Najlepsze muffiny jakie jadłam (razem z Twoimi muffinkami jagodowymi).
    Na pewno będę często je robić z różnymi owocami.
    Polecam wszystkim czytelnikom :)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.