Mazurek z wiśniami i czekoladą – Jest to jeden z najsmaczniejszych mazurków jakie jadłam. Kruchy, cieniutki spód, trochę waniliowy i wiśnie zanurzone w galaretce zrobionej z soku i żelatyny, o delikatnej, migdałowej nucie. Z wierzchu ciasto posypane jest płatkami migdałowymi i polane mleczną czekoladą… poezja. Jak ozdobimy wierzch jajeczkami zrobionymi z migdałów w czekoladzie, to wtedy będzie istny rarytas. Ładnie się prezentuje i nie jest trudny w przygotowaniu. Bardzo polecam…
Mazurek z wiśniami i czekoladą
Składniki:
Ciasto:
250g mąki
100g zimnego masła
50g cukru pudru
żółtko
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 łyżki wody
Masa:
450g mrożonych wiśni
3/4 szklanki cukru
3,5 łyżeczki żelatyny
1/4 łyżeczki aromatu migdałowego
50g płatków migdałowych
100g mlecznej czekolady
do ozdoby migdały w czekoladzie
1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać posiekane masło, żółtko, aromat i wodę. Szybko zagnieść ciasto.
2. Kwadratową formę o wymiarach 24x24cm lub 25x25cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno) lub posmarować masłem i posypać mąką. Następnie wyłożyć blaszkę ciastem, robiąc małą krawędź, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut.
3. Schłodzone ciasto nakryć papierem i wysypać na wierzch suchy ryż lub ceramiczne kuleczki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 200°C na funkcji góra-dół i piec przez 10 minut. Wyjąć z piekarnika, usunąć ryż oraz papier i wstawić z powrotem do piekarnika na 10 minut. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.
4. Do rondelka włożyć wiśnie i wsypać cukier. Podgrzewać, aż wiśnie puszczą sok i masa stanie się gorąca, ale nie gotować, zdjąć z ognia. Odlać 1/2 szklanki soku i rozpuścić w nim żelatynę, następnie wlać sok z powrotem do wiśni, dokładnie wymieszać. Dodać aromat migdałowy, wymieszać.
5. Gdy masa wiśniowa zacznie tężeć, równomiernie rozprowadzić ją na wystudzonym cieście. Posypać płatkami migdałowymi.
6. Czekoladę mleczną roztopić na parze. Przełożyć ją do woreczka foliowego, odciąć brzeg woreczka i robiąc paseczki, rozprowadzić ją po mazurku. Ozdobić migdałami w czekoladzie i odstawić do zastygnięcia.
Udanych wypieków:)
Zmienilam tylko czkolade z mlecznej na gorzka, reszta jak w przepisie. Absolutely hit! Wielkanocny brunch bez mazurka wisniowego – trudno sobie wyobrazic.
Btw, doceniam I lubie wasza strone, profesjonalna i widac ze przepisy wyprobowane. Kiedy szukam przepisu, Mala Cukierenka jest zawsze pierwsza.
Pycha, dziękuję za przepis
ile może stać taki mazurek ?
około 2-5 dni, pozdrawiam
Czy ciasto ma wyjść twarde czy raczej miękkie?
będzie bardziej twarde, pozdrawiam
Witam, czy wisnie moga byc ze sloika jak na kompot? Mieszkam w USA i wisnie sa trudno dostepne. Akurat mam w sloiku. Jesli nie to jaki inny owoc moze maliny?
mogą być ze słoika, maliny też mogą być, tylko jak będzie Pani brała ze słoika to proszę dać mniej cukru, pozdrawiam
Witam, chciałabym zrobić to ciasto na Wielkanoc, czy mogę go zrobić w Wielki Piątek? Będzie dobre na niedzielę i poniedziałek? :)
tal będzie dobre, pozdrawiam
Powiedz proszę ile tego proszku żelatyny rozpuścić w tym soku z wiśni?
Moje dotychczasowe przygody z żelatyna zawsze były nieudane,coś nie umiem z nią pracować;)
żelatyny 3 i 1/2 łyżeczki dodać do ciepłego/gorącego soku i mieszać, aż się rozpuści, pozdrawiam
Dzien dobry. Co mam dodać zamiast żółtka do ciasta ? Jestem niestety na nie uczulona ..
przykro mi ale nie doradzę, pozdrawiam
Ja nie dodaje wcale jajek do kruchego tylko łyżkę śmietany.
w punkcie 4. rozpuszczamy żelatynę w soku wiśniowym, pozdrawiam
Pyszny! ale miałam problem z galaretką. Była za twarda, dolewałam wody, wciąż było za mało, chyba poszło jej z pół litra. Zajęło mi to dwa dni. Czy możliwe, że żelatynę trzeba było najpierw rozpuścić w wodzie? pozdr
Ogromnie się cieszę :) to wspaniale i dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Mazurek wyśmienity nie miałam wiśni mrożonych więc wzięłam dżem wiśniowy który rozpuściłam,a następnie dodałam galaretkę wiśniową.Pycha goście się zajadali i prosili o przepis:)Pozdrawiam.
dziękuję :) smacznego! Wesołych Świąt! pozdrawiam serdecznie