Mazurek z wiśniami i czekoladą

Mazurek z wiśniami i czekoladą – Jest to jeden z najsmaczniejszych mazurków jakie jadłam. Kruchy, cieniutki spód, trochę waniliowy i wiśnie zanurzone w galaretce zrobionej z soku i żelatyny, o delikatnej, migdałowej nucie. Z wierzchu ciasto posypane jest płatkami migdałowymi i polane mleczną czekoladą… poezja. Jak ozdobimy wierzch jajeczkami zrobionymi z migdałów w czekoladzie, to wtedy będzie istny rarytas. Ładnie się prezentuje i nie jest trudny w przygotowaniu. Bardzo polecam…

Mazurek z wiśniami i czekoladą

Mazurek z wiśniami i czekoladą
Składniki:
Ciasto:
250g mąki
100g zimnego masła
50g cukru pudru
żółtko
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 łyżki wody
Masa:
450g mrożonych wiśni
3/4 szklanki cukru
3,5 łyżeczki żelatyny
1/4 łyżeczki aromatu migdałowego
50g płatków migdałowych
100g mlecznej czekolady
do ozdoby migdały w czekoladzie

1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać posiekane masło, żółtko, aromat i wodę. Szybko zagnieść ciasto.

2. Kwadratową formę o wymiarach 24x24cm lub 25x25cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno) lub posmarować masłem i posypać mąką. Następnie wyłożyć blaszkę ciastem, robiąc małą krawędź, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut.

3. Schłodzone ciasto nakryć papierem i wysypać na wierzch suchy ryż lub ceramiczne kuleczki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 200°C na funkcji góra-dół i piec przez 10 minut. Wyjąć z piekarnika, usunąć ryż oraz papier i wstawić z powrotem do piekarnika na 10 minut. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.

4. Do rondelka włożyć wiśnie i wsypać cukier. Podgrzewać, aż wiśnie puszczą sok i masa stanie się gorąca, ale nie gotować, zdjąć z ognia. Odlać 1/2 szklanki soku i rozpuścić w nim żelatynę, następnie wlać sok z powrotem do wiśni, dokładnie wymieszać. Dodać aromat migdałowy, wymieszać.

5. Gdy masa wiśniowa zacznie tężeć, równomiernie rozprowadzić ją na wystudzonym cieście. Posypać płatkami migdałowymi.

6. Czekoladę mleczną roztopić na parze. Przełożyć ją do woreczka foliowego, odciąć brzeg woreczka i robiąc paseczki, rozprowadzić ją po mazurku. Ozdobić migdałami w czekoladzie i odstawić do zastygnięcia.

Udanych wypieków:)

Mazurek z wiśniami i czekoladą

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Świąteczne ciasto czekoladowe z wiśniami i bezą

Fantastyczne ciasto Chałwowiec z Wiśniami

Ciastka z ciasta francuskiego z serem i wiśniami

Świąteczne ciasto śmietanowe WIŚNIOWIEC z makiem

Tort czekoladowy z wiśniami i polewą czekoladową

Tort Makowy z Wiśniami

64 komentarze do “Mazurek z wiśniami i czekoladą”

  1. Witam! Skorzystałam z przepisu i zrobiłam mazurka. Wygląda obłędnie, pachnie obłędnie i mam nadzieję, że tak też smakuje, ale kosztujemy dopiero jutro. Dziękuję za inspirację:) Wesołych Świąt!

    Odpowiedz
  2. trzeba przeczytać na słoiku ile jest w nim wiśni i też odważyć 450g, myślę, że to będzie gdzieś pojemność słoika 900ml, sok będzie słodki więc można dać mniej cukru, albo nawet pominąć go, musi Pani spróbować czy ten syrop jest słodki, pozdrawiam serdecznie i Wesołych Świąt!

    Odpowiedz
  3. Dołączając się do wcześniejszych pytań o wiśnie z syropu, może Pani powiedzieć, ile około wiśni i soku należy wziąć albo określić +/- pojemność słoika, np. 900 ml? Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt!

    Odpowiedz
  4. Jak na złość nie mogłam nigdzie dostać wiśni a już czas robić ciacho! Co sądzicie o zastąpieniu wiśni mrożonymi malinami??

    Odpowiedz

Dodaj komentarz