Mazurek z wiśniami i czekoladą – Jest to jeden z najsmaczniejszych mazurków jakie jadłam. Kruchy, cieniutki spód, trochę waniliowy i wiśnie zanurzone w galaretce zrobionej z soku i żelatyny, o delikatnej, migdałowej nucie. Z wierzchu ciasto posypane jest płatkami migdałowymi i polane mleczną czekoladą… poezja. Jak ozdobimy wierzch jajeczkami zrobionymi z migdałów w czekoladzie, to wtedy będzie istny rarytas. Ładnie się prezentuje i nie jest trudny w przygotowaniu. Bardzo polecam…
Mazurek z wiśniami i czekoladą
Składniki:
Ciasto:
250g mąki
100g zimnego masła
50g cukru pudru
żółtko
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 łyżki wody
Masa:
450g mrożonych wiśni
3/4 szklanki cukru
3,5 łyżeczki żelatyny
1/4 łyżeczki aromatu migdałowego
50g płatków migdałowych
100g mlecznej czekolady
do ozdoby migdały w czekoladzie
1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać posiekane masło, żółtko, aromat i wodę. Szybko zagnieść ciasto.
2. Kwadratową formę o wymiarach 24x24cm lub 25x25cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno) lub posmarować masłem i posypać mąką. Następnie wyłożyć blaszkę ciastem, robiąc małą krawędź, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut.
3. Schłodzone ciasto nakryć papierem i wysypać na wierzch suchy ryż lub ceramiczne kuleczki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 200°C na funkcji góra-dół i piec przez 10 minut. Wyjąć z piekarnika, usunąć ryż oraz papier i wstawić z powrotem do piekarnika na 10 minut. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.
4. Do rondelka włożyć wiśnie i wsypać cukier. Podgrzewać, aż wiśnie puszczą sok i masa stanie się gorąca, ale nie gotować, zdjąć z ognia. Odlać 1/2 szklanki soku i rozpuścić w nim żelatynę, następnie wlać sok z powrotem do wiśni, dokładnie wymieszać. Dodać aromat migdałowy, wymieszać.
5. Gdy masa wiśniowa zacznie tężeć, równomiernie rozprowadzić ją na wystudzonym cieście. Posypać płatkami migdałowymi.
6. Czekoladę mleczną roztopić na parze. Przełożyć ją do woreczka foliowego, odciąć brzeg woreczka i robiąc paseczki, rozprowadzić ją po mazurku. Ozdobić migdałami w czekoladzie i odstawić do zastygnięcia.
Udanych wypieków:)
Witam! Skorzystałam z przepisu i zrobiłam mazurka. Wygląda obłędnie, pachnie obłędnie i mam nadzieję, że tak też smakuje, ale kosztujemy dopiero jutro. Dziękuję za inspirację:) Wesołych Świąt!
cieszę się, że smakował, pozdrawiam serdecznie
Pycha mazurek! Zrobiłam na święta i zszedł w pierwszej kolejności ..domagali się więcej :) Dzięki za przepis
bardzo się cieszę:)
pozdrawiam ciepło
Droga cukierenko zrobiony mazurek byl dobry ale troche dalabym mniej cukru.. ale smakowal pozdrawiam serdecznie
trzeba przeczytać na słoiku ile jest w nim wiśni i też odważyć 450g, myślę, że to będzie gdzieś pojemność słoika 900ml, sok będzie słodki więc można dać mniej cukru, albo nawet pominąć go, musi Pani spróbować czy ten syrop jest słodki, pozdrawiam serdecznie i Wesołych Świąt!
Ach i czy wziąć mniej cukru do masy jako, że wiśnie są z syropu?
Dołączając się do wcześniejszych pytań o wiśnie z syropu, może Pani powiedzieć, ile około wiśni i soku należy wziąć albo określić +/- pojemność słoika, np. 900 ml? Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt!
dobrze:) trzymam kciuki, pozdrawiam
Proszę trzymac kciuki zrobie pierwszego mazurka.wyglada oblwsnie ten oczywiście od Pani
myślę, że też będzie pyszne, pozdrawiam
Jak na złość nie mogłam nigdzie dostać wiśni a już czas robić ciacho! Co sądzicie o zastąpieniu wiśni mrożonymi malinami??
zwiększyłabym składniki o połowę, pozdrawiam
W jaki sposób zwiększyć proporcje składników na ciasto (spód) do blachy 25 x 30? Z góry dziękuję za odpowiedź:)
Właśnie szukałam przepisu na mazurek i proszę, jest!