Mazurek z bakaliami i lukrem

Mazurek z bakaliami i lukrem – Smaczny, bardzo bakaliowy mazurek, ale trochę nietypowy. W ogóle nie zawiera tłuszczu, jest delikatnie waniliowy, dobrze czuć skórkę pomarańczową i różne smaki poszczególnych, słodkich dodatków. Nasączony jest herbatą z rumem, co nadaje mu wyjątkowy aromat. Całość dobrze komponuje się z cytrynowym lukrem. Najlepiej jak postoi przed podaniem jeden dzień (zrobiłam go we wtorek i w czwartek był najsmaczniejszy). Możemy go dowolnie udekorować. Polecam…

Mazurek z bakaliami i lukrem

Mazurek z bakaliami i lukrem
Składniki:
Ciasto:
5 jajek
170g cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
350g mąki
50g suszonej śliwki
100g suszonych daktyli
100g drobnych rodzynek
100g migdałów w skórce
100g suszonych fig
3 łyżki skórki pomarańczowej smażonej lub kandyzowanej
Do nasączenia:
1/2 szklanki zaparzonej czarnej herbaty (użyłam earl grey)
4 łyżki rumu
Lukier:
300g cukru pudru
sok wyciśnięty z jednej cytryny
1-3 łyżki gorącej wody
zielony barwnik spożywczy
Do ozdoby:
kandyzowane wiśnie
migdały białe i ze skórką
wiórki kokosowe

1. Bakalie drobno pokroić, oprócz rodzynek.

2. Jajka ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, aż powstanie gęsta, puszysta piana.

3. Stopniowo dodawać mąkę, tak w 3-4 partiach. Po każdym dodaniu delikatnie wymieszać.

4. Dodać bakalie, wymieszać łyżką.

5. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm lub większej (wtedy ciasto będzie bardziej płaskie) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra –dół przez około 40 minut. Po wyjęciu z pieca odstawić, aby trochę przestygło.

6. Wymieszać razem herbatę z rumem. Ciasto wyjąć z blaszki i po nakłuwać z wierzchu widelcem. Następnie nasączyć równomiernie rumową herbatą. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

7. Podgrzać trochę sok z cytryny, aby był ciepły. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i gorącą wodą (lukier ma być dosyć gęsty). Dodać barwnik spożywczy, dokładnie wymieszać.

8. Rozsmarować najpierw cienką warstwę lukru na wierzchu ciasta, odczekać z 5-10 minut i rozsmarować pozostały lukier. Ciasto dowolnie ozdobić bakaliami lub jak pokazano na zdjęciach. Mazurek najlepiej smakuje na drugi-trzeci dzień.

Udanych wypieków:)

Mazurek z bakaliami i lukrem

25 thoughts on “Mazurek z bakaliami i lukrem

  1. sloneczne dzien dobry z Italii. Mam tylko nadzieje ,ze wielkanoc spedze w domu z bliskimi jedzac przepyszny mazurek,a nie w pracy jak od kilku lat. Zielony lukier…slonce…stokrotki…a jakby tak WIELKANOCNY piknik…na zielonym wzgòrzu. xxx

  2. Witam:)
    Kasiu brzmi wspaniale, ale u nas pogoda beznadziejna, zimno i pada, z przyjemnością poszłabym na piknik i to Wielkanocny:)
    pozdrawiam serdecznie

  3. dzien dobry, najleprzy na 2-3 dzien, ale gdzie go trzymac w lodòwce? czy wystarczy gdzies na uboczu?
    przepraszam za banalne pytania ale nie chcialabym czegos popsuc. pa

  4. Witam, właśnie zaczęłam robić Twój mazurek :) Mam nadzieję że nie zniknie do świąt :D Pozdrawiam gorąco i życzę cudownych słodziutkich Świąt Wielkiejnocy :)

  5. Bardzo dziękuję, również życzę Wesołych Smacznych Świąt:),
    mam nadzieję że mazurek będzie smakował,
    pozdrawiam serdecznie:)

  6. Widzę też że nie ma w przepisie proszku do pieczenia…powiem szczerze pierwszy raz zamierzam zrobić mazurek i jestem świeża w tym temacie….Pozdrawiam

  7. a jaki inny alkohol proponujesz zamiast rumu?
    zamierzam dziś zmierzyć się z twoim mazurkiem. jestem kompletna nowicjuszką w tym temacie.

Dodaj komentarz

.