Łatwy Mega Sernik Jagodowy

Łatwy Mega Sernik Jagodowy – Dzisiaj kolejny, pyszny sernik w Małej Cukierence. Jest bardzo kremowy, delikatnie cytrynowy i waniliowy, z dużą ilością jagód. Wygląda fantastycznie i nie można mu się oprzeć. W przygotowaniu jest prosty i szybki. Sernik mało rośnie i jest dosyć wilgotny. Z przepisu uzyskamy sporą blaszkę. Mnie osobiście sernik bardzo smakował. Polecam! Korzystajmy z sezonu na jagody :). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka

 

Łatwy Mega Sernik Jagodowy

Łatwy Mega Sernik Jagodowy
Składniki:
Spód:
220g herbatników
100g masła – roztopionego, ostygniętego
Masa serowa:
1kg gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka)
250g serka mascarpone
200g naturalnego jogurtu
1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g
200-210g cukru
skórka otarta z 1/2 cytryny
3 duże jajka
200g umytych, osączonych jagód
100g umytej, osączonej borówki
Wierzch:
300-350ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 fix do śmietany (niekoniecznie)
Sos jagodowy:
90-100g jagód (część jagód zastąpiłam borówką)
1 łyżka cukru pudru

Łatwy Mega Sernik Jagodowy

Spód:
1. Herbatniki przełożyć do blendera i zmiksować na piasek. Przesypać je do miski i dodać roztopione masło, wymieszać. Ciasteczkową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm (lub do tortownicy 24cm ale o wysokości 8cm), wyrównać i docisnąć.

Masa serowa:
2. Do miski przełożyć oba sery, dodać jogurt, oba cukry, budyń, skórkę cytrynową i wymieszać dokładnie mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników, patrz FILM. Na koniec dodać jagody, borówkę i delikatnie wymieszać szpatułką.

3. Gotową masę serową przełożyć na spód w blaszce i wyrównać. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji góra – dół przez około 75 minut. Po upieczeniu sernik można zostawić na około 30 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po tym czasie wyjąć go do całkowitego ostygnięcia.
Ostygnięty sernik wstawić do lodówki na parę godzin, można na całą noc.

Wierzch:
4. Schłodzony sernik ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i sernik położyć na paterze. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, cukrem z wanilią i fixem.
Gotową śmietankę wyłożyć na wierzch sernika i wyrównać, patrz FILM.

Sos jagodowy:
5. Jagody i borówkę przełożyć do blendera, dodać cukier puder i zmiksować na mus.
Gotowy mus nałożyć łyżeczką na wierzch sernika i delikatnie zmieszać go ze śmietanką, patrz FILM.

Udanych wypieków :)

Łatwy Mega Sernik Jagodowy

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne puszyste ciasto cytrynowe z borówkami

Pyszne Ciasto Jagodowe Jagódka

Soczysta tarta borówkowo – malinowa z białą czekoladą

Tort bez pieczenia PYSZNE LATO z jagodami i malinami

Wiosenny tort owocowy z kremem budyniowym i serowym

Ciasto z makiem i kokosem POPAPRANIEC

107 komentarzy do “Łatwy Mega Sernik Jagodowy”

  1. Dzień dobry. Bardzo chcę upiec ten sernik. Czy bez mascarpone też wyjdzie ? Mam piekarnik z termoobiegiem, na jakiej temperaturze piec sernik?

    Odpowiedz
  2. Wspaniały przepis! Sernik- niebo w gębie. Do tej pory czuję jego smak, a piekłam go pierwszy raz kilka tygodni temu 😋
    Przede wszystkim piekłam go w kąpieli wodnej, dzięku temu nie pękł i był równy jak blat. Wierzch wymieszałam z dżemem jagodowym.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz