Łatwy Mega Sernik Jagodowy – Dzisiaj kolejny, pyszny sernik w Małej Cukierence. Jest bardzo kremowy, delikatnie cytrynowy i waniliowy, z dużą ilością jagód. Wygląda fantastycznie i nie można mu się oprzeć. W przygotowaniu jest prosty i szybki. Sernik mało rośnie i jest dosyć wilgotny. Z przepisu uzyskamy sporą blaszkę. Mnie osobiście sernik bardzo smakował. Polecam! Korzystajmy z sezonu na jagody :). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Łatwy Mega Sernik Jagodowy
Składniki:
Spód:
220g herbatników
100g masła – roztopionego, ostygniętego
Masa serowa:
1kg gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka)
250g serka mascarpone
200g naturalnego jogurtu
1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g
200-210g cukru
skórka otarta z 1/2 cytryny
3 duże jajka
200g umytych, osączonych jagód
100g umytej, osączonej borówki
Wierzch:
300-350ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 fix do śmietany (niekoniecznie)
Sos jagodowy:
90-100g jagód (część jagód zastąpiłam borówką)
1 łyżka cukru pudru
Spód:
1. Herbatniki przełożyć do blendera i zmiksować na piasek. Przesypać je do miski i dodać roztopione masło, wymieszać. Ciasteczkową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm (lub do tortownicy 24cm ale o wysokości 8cm), wyrównać i docisnąć.
Masa serowa:
2. Do miski przełożyć oba sery, dodać jogurt, oba cukry, budyń, skórkę cytrynową i wymieszać dokładnie mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników, patrz FILM. Na koniec dodać jagody, borówkę i delikatnie wymieszać szpatułką.
3. Gotową masę serową przełożyć na spód w blaszce i wyrównać. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji góra – dół przez około 75 minut. Po upieczeniu sernik można zostawić na około 30 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po tym czasie wyjąć go do całkowitego ostygnięcia.
Ostygnięty sernik wstawić do lodówki na parę godzin, można na całą noc.
Wierzch:
4. Schłodzony sernik ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i sernik położyć na paterze. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, cukrem z wanilią i fixem.
Gotową śmietankę wyłożyć na wierzch sernika i wyrównać, patrz FILM.
Sos jagodowy:
5. Jagody i borówkę przełożyć do blendera, dodać cukier puder i zmiksować na mus.
Gotowy mus nałożyć łyżeczką na wierzch sernika i delikatnie zmieszać go ze śmietanką, patrz FILM.
Udanych wypieków :)
Czy jagody mozna zastąpić innymi owocami? Jeśli tak to jakimi? Z jagodami wypróbowany- niebo w gębie:)
myślę, że maliny, pozdrawiam
Chciałabym zrobić ten sernik na blaszce. Czy przy tej ilości składników da rade. Jaką wielkość blachy Pani poleca. Czy może zrobić z 1,5. Serdecznie pozdrawiam
Witam. Czy jak podwoję składniki na dużą blaszkę, to wypiecze mi sie dobrze?
myślę, że tak, pozdrawiam
Dziękuję
a gdyby dać samych jagód? Będzie ok ?
myślę, że tak, pozdrawiam
Sernik bardzo pyszny. Polecam!??
Sernik jest przepyszny. Smakował każdemu. To kolejny udany przepis od Pani.
Ogromnie się cieszę, dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Dzień dobry. Bardzo chcę upiec ten sernik. Czy bez mascarpone też wyjdzie ? Mam piekarnik z termoobiegiem, na jakiej temperaturze piec sernik?
też się uda bez mascarpone, myślę, że na termoobieg 150C
pozdrawiam
Czy może mi Pani wytłumaczyć jaka role odgrywa budyń w tym przepisie?
Czy z mrożonymi jagodami można zrobić ten sernik?
myślę, ze tak, pozdrawiam
Witam czy może być brytfanna nie mam tortownicy
jak już Pani kiedyś w tym coś piekła i się udało to myślę, że będzie ok, pozdrawiam
Witam, piekla Pani z termoobiegiem czy bez ???
bez termoobiegu, pozdrawiam
Wspaniały przepis! Sernik- niebo w gębie. Do tej pory czuję jego smak, a piekłam go pierwszy raz kilka tygodni temu 😋
Przede wszystkim piekłam go w kąpieli wodnej, dzięku temu nie pękł i był równy jak blat. Wierzch wymieszałam z dżemem jagodowym.
Nie wiem czy aż taki łatwy, ale z pomocą żony w końcu się udało. Kocham jagody!
A jaki ser z wiaderka Pani poleca ?? Nie każdy jest dobry niestety
Ja używam Mój Ulubiony z Wielunia, pozdrawiam serdecznie
Jestem laikiem , ale 2przepisy wyszły super, teraz czas na sernik i może pytanie czy zamiast pół kostki masła może być cała bo nie zwróciłam uwagi i dałam 200gr masła wpłynie to jakoś na wypiek negatywnie, bo sernikjuz się piecze… Pozdrawiam serdecznie
Serniczek wspaniały właśnie się nim zajadamy.
Pozdrawiamy serdecznie . Miłej niedzielii
Wygląda obłędnie.