Łatwy Mega Sernik Jagodowy – Dzisiaj kolejny, pyszny sernik w Małej Cukierence. Jest bardzo kremowy, delikatnie cytrynowy i waniliowy, z dużą ilością jagód. Wygląda fantastycznie i nie można mu się oprzeć. W przygotowaniu jest prosty i szybki. Sernik mało rośnie i jest dosyć wilgotny. Z przepisu uzyskamy sporą blaszkę. Mnie osobiście sernik bardzo smakował. Polecam! Korzystajmy z sezonu na jagody :). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Łatwy Mega Sernik Jagodowy
Składniki:
Spód:
220g herbatników
100g masła – roztopionego, ostygniętego
Masa serowa:
1kg gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka)
250g serka mascarpone
200g naturalnego jogurtu
1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g
200-210g cukru
skórka otarta z 1/2 cytryny
3 duże jajka
200g umytych, osączonych jagód
100g umytej, osączonej borówki
Wierzch:
300-350ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 fix do śmietany (niekoniecznie)
Sos jagodowy:
90-100g jagód (część jagód zastąpiłam borówką)
1 łyżka cukru pudru
Spód:
1. Herbatniki przełożyć do blendera i zmiksować na piasek. Przesypać je do miski i dodać roztopione masło, wymieszać. Ciasteczkową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm (lub do tortownicy 24cm ale o wysokości 8cm), wyrównać i docisnąć.
Masa serowa:
2. Do miski przełożyć oba sery, dodać jogurt, oba cukry, budyń, skórkę cytrynową i wymieszać dokładnie mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników, patrz FILM. Na koniec dodać jagody, borówkę i delikatnie wymieszać szpatułką.
3. Gotową masę serową przełożyć na spód w blaszce i wyrównać. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji góra – dół przez około 75 minut. Po upieczeniu sernik można zostawić na około 30 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po tym czasie wyjąć go do całkowitego ostygnięcia.
Ostygnięty sernik wstawić do lodówki na parę godzin, można na całą noc.
Wierzch:
4. Schłodzony sernik ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i sernik położyć na paterze. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, cukrem z wanilią i fixem.
Gotową śmietankę wyłożyć na wierzch sernika i wyrównać, patrz FILM.
Sos jagodowy:
5. Jagody i borówkę przełożyć do blendera, dodać cukier puder i zmiksować na mus.
Gotowy mus nałożyć łyżeczką na wierzch sernika i delikatnie zmieszać go ze śmietanką, patrz FILM.
Udanych wypieków :)
myślę, że średnio, pozdrawiam
Czy zamiast herbatników na spód można dać te podłużne biszkopty?
Chciałabym zamiast tortownicy użyć foremkę prostokątną, jaki powinien być rozmiar, żeby nie był sernik za niski?
Jest świetny potwierdzam.
Witam a czy mozna dac np.200g Borowki i 100g maliny? zamiast czarnej jagody.
myślę, że tak, pozdrawiam
Witam
Właśnie wstawiłam do piekarnika sernik, ale martwi mnie czy wyjdzie bo pani masa była bardzo gęsta a moja rzadka?! Dałam wszystkie składniki zgodnie z przepisem .
Witam! Mam pytanie: czy zamiast jagód lub borówki mogę go zrobić z malinami? Czy będzie to miało różnice jakąś?
myślę, że można zrobić z malinami, tylko maliny mają pestki, sos bym przetarła przez sito, pozdrawiam
Pani Natalio czy mogą być owoce mrożone
myślę, że tak, tylko proszę rozmrozić, pozdrawiam
Czy sernik wyjdzie z mrożonych jagód? Czy lepiej zrobić bez dodatku ich do masy serowej?
też wyjdzie, tylko trzeba je rozmrozić, pozdrawiam
Witam, czy zamiast herbatników można zrobić spód do ciasta? Jak tak to jaki?
Witam, czy można zamiast jagód i borówek użyć wiśni z syropu? :)
myślę, że tak, tylko wtedy nie słodzić już owoców, pozdrawiam
Sernik bardzo szybki w zrobieniu. Miałam jednak problem z dopieczeniem. Według mojej wiedzy serniki piecze się zwykle w ok 180st, a nie w 160st, ale może autorka przepisu ma zwyczajnie super mocny sprzęcior 😁 Przez długie pieczenie bałam się, że masło w spodzie mi się spali (zaczęło nawet wyciekać przez blachę!), ale wyszło ok. Koniec końców sernik udany. Ja robiłam z sera Präsident. Zrezygnowałabym jednak w przyszłości ze smietany, bo wydaje mi się, że trochę mdly przez to wychodzi. Ale mus owocowy na górze obowiązkowo 😉 Może nawet z odrobiną żelatyny, żeby był efekt lustra 😁
Czy sos jagodowy surowy nie zepsuje się szybciej? Czy nie lepiej zagotować go z cukrem i ostudzić albo użyć konfitury?
Jeśli wolno, bo dla laików to zapewne oczywistość nie będzie, ale w przepisie fix do śmietany powinien być obowiazkowy, a nie opcjonalny, bo bita śmietana z czasem się rozplywa 😉
Sernik będę robić w ten weekend. Wygląda niesamowicie. Liczę na jego kremowosc 🤩 dam znać jak wyszło!
Czy na zwykłą blaszkę 24/36 wystarczy zrobić z 1,5 porcji. Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam
myślę, że tak, pozdrawiam
Witam . Czy jest mozliwe zeby zrobic z 0,5 kg sera ? Na co uwazac przy redukcji o polowe ?
można zmniejszyć o połowę składniki, pozdrawiam serdecznie