Łatwy Mega Sernik Jagodowy

Łatwy Mega Sernik Jagodowy – Dzisiaj kolejny, pyszny sernik w Małej Cukierence. Jest bardzo kremowy, delikatnie cytrynowy i waniliowy, z dużą ilością jagód. Wygląda fantastycznie i nie można mu się oprzeć. W przygotowaniu jest prosty i szybki. Sernik mało rośnie i jest dosyć wilgotny. Z przepisu uzyskamy sporą blaszkę. Mnie osobiście sernik bardzo smakował. Polecam! Korzystajmy z sezonu na jagody :). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka

 

Łatwy Mega Sernik Jagodowy

Łatwy Mega Sernik Jagodowy
Składniki:
Spód:
220g herbatników
100g masła – roztopionego, ostygniętego
Masa serowa:
1kg gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka)
250g serka mascarpone
200g naturalnego jogurtu
1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g
200-210g cukru
skórka otarta z 1/2 cytryny
3 duże jajka
200g umytych, osączonych jagód
100g umytej, osączonej borówki
Wierzch:
300-350ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 fix do śmietany (niekoniecznie)
Sos jagodowy:
90-100g jagód (część jagód zastąpiłam borówką)
1 łyżka cukru pudru

Łatwy Mega Sernik Jagodowy

Spód:
1. Herbatniki przełożyć do blendera i zmiksować na piasek. Przesypać je do miski i dodać roztopione masło, wymieszać. Ciasteczkową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm (lub do tortownicy 24cm ale o wysokości 8cm), wyrównać i docisnąć.

Masa serowa:
2. Do miski przełożyć oba sery, dodać jogurt, oba cukry, budyń, skórkę cytrynową i wymieszać dokładnie mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników, patrz FILM. Na koniec dodać jagody, borówkę i delikatnie wymieszać szpatułką.

3. Gotową masę serową przełożyć na spód w blaszce i wyrównać. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji góra – dół przez około 75 minut. Po upieczeniu sernik można zostawić na około 30 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po tym czasie wyjąć go do całkowitego ostygnięcia.
Ostygnięty sernik wstawić do lodówki na parę godzin, można na całą noc.

Wierzch:
4. Schłodzony sernik ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i sernik położyć na paterze. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, cukrem z wanilią i fixem.
Gotową śmietankę wyłożyć na wierzch sernika i wyrównać, patrz FILM.

Sos jagodowy:
5. Jagody i borówkę przełożyć do blendera, dodać cukier puder i zmiksować na mus.
Gotowy mus nałożyć łyżeczką na wierzch sernika i delikatnie zmieszać go ze śmietanką, patrz FILM.

Udanych wypieków :)

Łatwy Mega Sernik Jagodowy

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne puszyste ciasto cytrynowe z borówkami

Pyszne Ciasto Jagodowe Jagódka

Soczysta tarta borówkowo – malinowa z białą czekoladą

Tort bez pieczenia PYSZNE LATO z jagodami i malinami

Wiosenny tort owocowy z kremem budyniowym i serowym

Ciasto z makiem i kokosem POPAPRANIEC

107 komentarzy do “Łatwy Mega Sernik Jagodowy”

  1. Witam
    Właśnie wstawiłam do piekarnika sernik, ale martwi mnie czy wyjdzie bo pani masa była bardzo gęsta a moja rzadka?! Dałam wszystkie składniki zgodnie z przepisem .

    Odpowiedz
  2. Witam! Mam pytanie: czy zamiast jagód lub borówki mogę go zrobić z malinami? Czy będzie to miało różnice jakąś?

    Odpowiedz
    • myślę, że można zrobić z malinami, tylko maliny mają pestki, sos bym przetarła przez sito, pozdrawiam

      Odpowiedz
  3. Sernik bardzo szybki w zrobieniu. Miałam jednak problem z dopieczeniem. Według mojej wiedzy serniki piecze się zwykle w ok 180st, a nie w 160st, ale może autorka przepisu ma zwyczajnie super mocny sprzęcior 😁 Przez długie pieczenie bałam się, że masło w spodzie mi się spali (zaczęło nawet wyciekać przez blachę!), ale wyszło ok. Koniec końców sernik udany. Ja robiłam z sera Präsident. Zrezygnowałabym jednak w przyszłości ze smietany, bo wydaje mi się, że trochę mdly przez to wychodzi. Ale mus owocowy na górze obowiązkowo 😉 Może nawet z odrobiną żelatyny, żeby był efekt lustra 😁

    Odpowiedz
  4. Czy sos jagodowy surowy nie zepsuje się szybciej? Czy nie lepiej zagotować go z cukrem i ostudzić albo użyć konfitury?

    Jeśli wolno, bo dla laików to zapewne oczywistość nie będzie, ale w przepisie fix do śmietany powinien być obowiazkowy, a nie opcjonalny, bo bita śmietana z czasem się rozplywa 😉

    Sernik będę robić w ten weekend. Wygląda niesamowicie. Liczę na jego kremowosc 🤩 dam znać jak wyszło!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz