Torcik Jagodowa Moc z Musem Jagodowym Na Białej Czekoladzie z Jogurtem

Torcik Jagodowa Moc z Musem Jagodowym Na Białej Czekoladzie z Jogurtem – Zapraszam na kolejną pychotę z jagodami. Na bardzo smaczny torcik z musem jagodowym na wilgotnym, kakaowym biszkopcie. Torcik jest troszkę waniliowy, nie za słodki, pięknie wygląda i na jednym kawałku nie można poprzestać. Przygotowałam przepis tak, aby osoby, które nie mają wprawy przy pracy z żelatyną, spokojnie dały radę zrobić ten tort. Nic nie powinno się tu zwarzyć, wszystko razem łączymy i blendujemy. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Torcik Jagodowa Moc z Musem Jagodowym Na Białej Czekoladzie

Torcik Jagodowa Moc z Musem Jagodowym Na Białej Czekoladzie z Jogurtem
Składniki:
Biszkopt:
2 duże jajka – osobno żółtka i białka
20g kakao bez cukru
70g mąki pszennej (użyłam tortowej)
90g cukru
80ml oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do nasączenia:
około 60ml wody
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
Mus jagodowy:
350g umytych jagód (mogą być mrożone)
2 łyżki cukru
160g białej czekolady
500ml śmietanki kremówki 30% (śmietana do deserów)
250g naturalnego jogurtu typu greckiego w temperaturze pokojowej
20g żelatyny + 100ml wody
Wierzch:
500ml śmietanki kremówki 30% (śmietana do deserów)
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 fix do śmietany (niekoniecznie)
Dodatkowo:
jagody do ozdoby

Torcik Jagodowa Moc z Musem Jagodowym Na Białej Czekoladzie

Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180C).

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

3. W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem.
Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać delikatnie szpatułką. Następnie na jajeczną masę przesiać przygotowaną mąkę z kakao, wymieszać szpatułką (proszę za długo nie mieszać, patrz FILM).

4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Torcik Jagodowa Moc z Musem Jagodowym Na Białej Czekoladzie

Mus jagodowy:
5. Żelatynę zalać 100ml wody, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała.

6. Połamaną białą czekoladę przełożyć do miski. Śmietankę wlać do rondelka i zagotować, zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut. Następnie ciepłą śmietanką zalać czekoladę i krótko wymieszać łyżką. Dodać napęczniałą żelatynę i całość zmiksować blenderem ręcznym (patrz FILM), aż żelatyna i czekolada się roztopią, masę czekoladową na chwilę odstawić.

Przygotujemy jagody:
7. Jagody przełożyć do rondelka po śmietanie, dodać cukier i podgrzewać, od czasu do czasu, mieszając, aż owoce puszczą sok i się zagotują. Zdjąć z ognia i odstawić na około 10-15 minut.

8. Do masy czekoladowej z żelatyną dodać przygotowane jagody i zmiksować ręcznym blenderem (patrz FILM). Tak przygotowany mus nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do ostygnięcia (masa może być delikatnie letnia)

9. Ostygnięty mus jagodowy (może mieć temperaturę pokojową) krótko zmiksować, patrz FILM. Dodać jogurt i znów zmiksować, masę wstawić do lodówki na około 30-45 minut, aż zaczynie delikatnie tężeć, co jakiś czas trzeba do niej zaglądać.

10. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Rant tortownicy umyć. Biszkopt z wierzchu wyrównać, odciąć przypieczoną skórkę, aby mus jagodowy lepiej trzymał się biszkoptu (patrz Film). Z wierzchu biszkoptu odciąć jeszcze troszkę cienkich kawałeczków i pokruszyć je do miseczki. Okruszki nakryć folią spożywczą i odstawić. Biszkopt włożyć z powrotem do blaszki (ja jeszcze tortownicę wyłożyłam folią rantową, jeśli nie mamy to pomijamy) .
Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć biszkopt w blaszce.

11. Delikatnie tężejący mus jagodowy wylać na biszkopt w blaszce, wyrównać i ciasto wstawić do lodówki na całą noc.

Wierzch:
12. Dobrze schłodzone ciasto wyjąć z blaszki i położyć na paterze (nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki jeśli nie używamy folii rantowej). Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem. Dodać ekstrakt waniliowy i krótko wymieszać.

13. Gotową śmietankę przełożyć do rękawa cukierniczego (foliowego woreczka) z tylką, użyłam tylki Wilton 1A, patrz FILM i na torcie zrobić ozdobne rozetki. Na koniec tort posypać jagodami i pokruszonym biszkoptem.

Udanych wypieków :)

Torcik Jagodowa Moc z Musem Jagodowym Na Białej Czekoladzie

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

11 komentarzy do wpisu „Torcik Jagodowa Moc z Musem Jagodowym Na Białej Czekoladzie z Jogurtem”

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.