Torcik Jagodowa Moc z Musem Jagodowym Na Białej Czekoladzie z Jogurtem – Zapraszam na kolejną pychotę z jagodami. Na bardzo smaczny torcik z musem jagodowym na wilgotnym, kakaowym biszkopcie. Torcik jest troszkę waniliowy, nie za słodki, pięknie wygląda i na jednym kawałku nie można poprzestać. Przygotowałam przepis tak, aby osoby, które nie mają wprawy przy pracy z żelatyną, spokojnie dały radę zrobić ten tort. Nic nie powinno się tu zwarzyć, wszystko razem łączymy i blendujemy. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Torcik Jagodowa Moc z Musem Jagodowym Na Białej Czekoladzie z Jogurtem
Składniki:
Biszkopt:
2 duże jajka – osobno żółtka i białka
20g kakao bez cukru
70g mąki pszennej (użyłam tortowej)
90g cukru
80ml oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do nasączenia:
około 60ml wody
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
Mus jagodowy:
350g umytych jagód (mogą być mrożone)
2 łyżki cukru
160g białej czekolady
500ml śmietanki kremówki 30% (śmietana do deserów)
250g naturalnego jogurtu typu greckiego w temperaturze pokojowej
20g żelatyny + 100ml wody
Wierzch:
500ml śmietanki kremówki 30% (śmietana do deserów)
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 fix do śmietany (niekoniecznie)
Dodatkowo:
jagody do ozdoby
Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
3. W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem.
Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać delikatnie szpatułką. Następnie na jajeczną masę przesiać przygotowaną mąkę z kakao, wymieszać szpatułką (proszę za długo nie mieszać, patrz FILM).
4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Mus jagodowy:
5. Żelatynę zalać 100ml wody, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała.
6. Połamaną białą czekoladę przełożyć do miski. Śmietankę wlać do rondelka i zagotować, zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut. Następnie ciepłą śmietanką zalać czekoladę i krótko wymieszać łyżką. Dodać napęczniałą żelatynę i całość zmiksować blenderem ręcznym (patrz FILM), aż żelatyna i czekolada się roztopią, masę czekoladową na chwilę odstawić.
Przygotujemy jagody:
7. Jagody przełożyć do rondelka po śmietanie, dodać cukier i podgrzewać, od czasu do czasu, mieszając, aż owoce puszczą sok i się zagotują. Zdjąć z ognia i odstawić na około 10-15 minut.
8. Do masy czekoladowej z żelatyną dodać przygotowane jagody i zmiksować ręcznym blenderem (patrz FILM). Tak przygotowany mus nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do ostygnięcia (masa może być delikatnie letnia)
9. Ostygnięty mus jagodowy (może mieć temperaturę pokojową) krótko zmiksować, patrz FILM. Dodać jogurt i znów zmiksować, masę wstawić do lodówki na około 30-45 minut, aż zaczynie delikatnie tężeć, co jakiś czas trzeba do niej zaglądać.
10. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Rant tortownicy umyć. Biszkopt z wierzchu wyrównać, odciąć przypieczoną skórkę, aby mus jagodowy lepiej trzymał się biszkoptu (patrz Film). Z wierzchu biszkoptu odciąć jeszcze troszkę cienkich kawałeczków i pokruszyć je do miseczki. Okruszki nakryć folią spożywczą i odstawić. Biszkopt włożyć z powrotem do blaszki (ja jeszcze tortownicę wyłożyłam folią rantową, jeśli nie mamy to pomijamy) .
Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć biszkopt w blaszce.
11. Delikatnie tężejący mus jagodowy wylać na biszkopt w blaszce, wyrównać i ciasto wstawić do lodówki na całą noc.
Wierzch:
12. Dobrze schłodzone ciasto wyjąć z blaszki i położyć na paterze (nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki jeśli nie używamy folii rantowej). Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem. Dodać ekstrakt waniliowy i krótko wymieszać.
13. Gotową śmietankę przełożyć do rękawa cukierniczego (foliowego woreczka) z tylką, użyłam tylki Wilton 1A, patrz FILM i na torcie zrobić ozdobne rozetki. Na koniec tort posypać jagodami i pokruszonym biszkoptem.
Udanych wypieków :)
Witam chciałam zapytać czy tym kremem fioletowym mogę przełożyć biszkopta na tortownice 24cm czy bd za mała ilość kremu żeby przełożyć 2raz .pozdrawiam
Dzien dobry czy borówki amerykańskie tez beda odpowiednie?
średnio, pozdrawiam
Jadłam kiedyś podobne ciasto ale z kruchym czekoladowym spodem. Gdzie mogę znaleźć przepis na taki kruchy, chrupiący czekoladowy spód – sprawdzony. Pozdrawiam dziękuje za inspiracje i smaczne przepisy.
Witam, będę jutro robić ten torcik. Czy śmietanka 36% może być zamiast 30%? Ostatnimi razy mam jakiś problem z ubijaniem śmietany i nie chce się ubić do końca , stąd wolałabym spróbować z 36 ;/
tak może być 36% pozdrawiam
Witam czy można upiec tan torcik jako tort wysoki tzn. dwuwarstwowy. Jeśli tak to jaka średnica tortownicy (dla 16 osób) i w którym momencie położyć drugi blat ciasta na musie jagodowym – czy potrzeba go trochę schłodzić. Czy można boki tortu udekorować czekoladowymi ozdobami typu liście czekoladowe – czy będą stabilne na torcie. Dziękuję i pozdrawiam.
A truskawki, teraz sezon.. Czy nie bardzo….