Łatwe ciasto pomarańczowe

Łatwe ciasto pomarańczowe – Trwa sezon na pomarańcze i mam ich pełno w kuchni :). Z braku czasu chciałam przygotować z nich coś na szybko. Dlatego dzisiaj zapraszam na smaczne, łatwe ciasto pomarańczowe, bardzo proste w przygotowaniu i szybkie. Wilgotne, puszyste, w pięknym pomarańczowym kolorze (od razu poprawi nam humor). Smak oliwy jest wyczuwalny, więc jeśli nie lubimy oliwy z oliwek, to proszę użyć oleju rzepakowego lub słonecznikowego. Bardzo polecam…

Łatwe ciasto pomarańczowe

Łatwe ciasto pomarańczowe
Składniki na łatwe ciasto pomarańczowe:
2 szklanki mąki
1 niepełna szklanka cukru (tak 4/5 szklanki cukru)
2 łyżki naturalnego jogurtu
3 jajka
1/2 szklanki oliwy (użyłam oliwy extra virgin)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1/2 szklanki soku z pomarańczy
skórka starta z 2 pomarańczy (na tarce z drobnymi oczkami)
dodatkowo:
cukier puder do posypania

1. Do miski przełożyć skórkę z pomarańczy, wsypać cukier i dokładnie wymieszać łyżką.

2. Następnie dodać sok z pomarańczy, wymieszać. Dodać jogurt, wlać olej, wymieszać. Wbić jajka i dokładnie wymieszać.

3. Na końcu wsypać mąkę, dodać proszek, sodę, sól i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.

4. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 60 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Łatwe ciasto pomarańczowe

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszny świąteczny tort pomarańczowy

Świąteczne ciasto czekoladowo – pomarańczowe

Tort leśny mech z kremem pomarańczowym i malinami

Mega PROSTE Ciasto czekoladowe z pomarańczą

Delikatnie śmietankowy sernik z pomarańczowym likierem Cointreau i drink Cointreau Fizz

Babka jogurtowa cytrynowo – pomarańczowa

213 komentarzy do “Łatwe ciasto pomarańczowe”

  1. Witam
    Przed chwilą robiłam to ciasto, zamiast pomarańczy dałam cytryny i olej Oliwier zamiast oliwy z oliwek, niestety ciasto mi siadło, całkowicie, usiadło 10 minut przed zakończeniem pieczenia. Po wyjęciu w środku ma przez całą długość dziurę i jest tłuste. Zupełnie inaczej niż na zdjęciu :). Proszę o odpowiedź czy może wie Pani czym to mogło być spowodowane?

    Odpowiedz
  2. bardzo się cieszę, że smakowało i się udało, dobre modyfikacje:)
    bardzo dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  3. Witam :) Upiekłam to ciasto i wyszło świetnie.
    Nie miałam oleju, więc dałam w zamian rozpuszczone masło. Zamiast soku z pomarańczy, zmiksowałam blenderem całą pomarańczę ;) Dodałam 4 jajka i opakowanie kandyzowanej skórki pomarańczowej, zmieniłam kolejność mieszania składników (czyli najpierw żółtko z cukrem, mąka i tłuszcz na koniec ubita piana z białek itd.) , a ciasto upiekłam w tortownicy, bo nie miałam innej blachy. Ciasto polałam lukrem. Wyszło mi takie żółte w środku jak na obrazku :) Ja dopiero się uczę piec, a ciasta z tych przepisów zawsze wychodzą. Dzięki za wielkie!

    Odpowiedz
  4. Z tego bloga sprawdziłam już wiele przepisów i wszystkie wyszły obłędnie smakowite, ten na ciasto pomarańczowe zapisuję na listę do szybkiego wykonania :) Dziękuję :)

    Odpowiedz
  5. Wczraj upiekłam to ciasto w cytrynowej wersji.Musze przyznac, ze bedzie jednym z moich ulubionyc ze wzgledu na wilgotnosc i puszystosc oraz mocno cytrynowy aromat:)

    Odpowiedz
  6. Pewnie cudownie pachnie podczas pieczenia.
    Śliczny ten bochenek, na pewno byłby uroczym upominkiem świątecznym, gdyby go ładnie zawinąć w papier i przewiązać sznurkiem :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz