Kakaowe ciasto ze śliwkami i kruszonką – Z każdym dniem robi się bardziej jesiennie, a w sklepach pojawiły się śliwki i świeże jabłka. W Małej Cukierence będzie więc coraz więcej wypieków z tymi owocami. Dzisiaj zapraszam na smaczne, kakaowe ciasto ze śliwkami i cynamonową, maślaną kruszonką. Ciasto jest fantastycznie aromatyczne i podczas pieczenia w całym domu pięknie pachnie cynamonem. Jest wilgotne, czekoladowe i delikatnie czuć smak cytryny, co ze śliwkami i kruszonką dobrze się komponuje. Uważam, że w przygotowaniu łatwe. Co by tu jeszcze dodać… acha, radzę, aby podczas pieczenia pod ciasto coś podłożyć, ponieważ sok ze śliwek trochę pryska. Bardzo polecam…
Kakaowe ciasto ze śliwkami i kruszonką
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
Ciasto:
350g mąki pszennej (użyłam tortowej)
250g miękkiego masła
200g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
sok i starta skórka z jednej cytryny
5 jajek
4 łyżki ciemnego kakao bez cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
700g śliwek
Kruszonka:
100g mąki pszennej
100g cukru (użyłam jasnego brązowego)
100g zimnego masła
2 łyżeczki cynamonu
Kruszonka:
1. Z podanych składników na kruszonkę szybko zagnieść ciasto i wstawić je do zamrażalnika.
Ciasto:
2. Umyte śliwki przepołowić i wypestkować.
3. Mąkę, kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
4. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 4 minuty.
5. Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie i do masła dodawać pojedynczo jajka, po każdym dodaniu jajka mieszać przez około 25 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
6. Do masy dodać skórkę z cytryny, sok z cytryny, wsypać mąkę i krótko, ale dokładnie wymieszać.
7. Połowę ciasta przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Dwie – trzy śliwki drobno pokroić i poukładać je na cieście. Przykryć resztą ciasta i na wierzchu poukładać połówki śliwek skórką do dołu (możemy całe ciasto od razu wyłożyć do tortownicy i na wierzchu poukładać wszystkie śliwki, ale chciałam żeby było wilgotne na całej powierzchni).
8. Kruszonkę wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć ją na tarce. Posypać nią wierzch ciasta.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół i piec przez około 60-70 minut, piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Udanych wypieków:)
Szukałam jakiegoś fajnego ciasta ze śliwkami i trafiłam na Twojego bloga. Cieszę się, że tu zajrzałam bo teraz będę częściej korzystać. Przepisy są świetne i niezbyt skomplikowane. Ciasto ze śliwkami wyszło pyszne i podczas pieczenia pięknie pachniało. Dziękuję i pozdrawiam :)
ciasto jest rewelacyjne a rady małej cukierenki jeszcze lepsze. pierwszy raz ciasto z owocami wyszło mi bez zakalca!!! dziękuję
Ogromnie się cieszę, że się udało i smakowało,
dziękuję za komentarz i polecanie przepisu,
pozdrawiam serdecznie
witam, Trafiłam na ten przepis dzisiaj. Jestem kompletnym laikiem cukierniczym 4 ciasta na rok, Dostałąm śliwki i nie wiedziałąm co z nimi z robić, Nie chciałąm typowego kruchego i wpadłam na ten przepis. Ciasto jest łatwe i wyszło rewelacyjnie. W domu zapach był cudny, Ciast miękkie, puszyste i dla kontrastu aromatyczna cynamonem kruszonka. Rewelacja. Przepis puściłam jako sprawdzony koleżnakom. POLECAM
Bardzo dziękuję za ten sympatyczny komentarz, cieszę się, że ciasto smakowało,
pozdrawiam serdecznie
Ja również robiłam to ciacho i wyszło cudne :). A przepis jest prosty, tak jak lubię. Trzeba by się nieźle namęczyć, żeby wyszedł zakalec :))). Polecam gorąco :).
wspaniale, bardzo mi miło,
cieszę się, że cisto smakowało,
pozdrawiam serdecznie:)
Pięke to ciasto drugi raz, wyszło pyszne.Prowadzisz bardzo fajny blog, jak chcę coś upiec to zawsze korzystam z Twich przepisów :)
Pozdrawiam:))
wszystko robiłam jak w przepisie, wyszedł totalny ZAKALEC. Zmarnowane składniki i czas, nie polecam.
Dziękuję za świetny przepis, dzisiaj go wypróbowałam, ciasto wyszło przepyszne :)
Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało i tak ładnie wyrosło:)
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Dzisiaj zrobiła ciasto wg Twojego przepisu i… wyszło świetne!! Wyrosło pięknie (nawet bardziej niż na Twoim zdjęciu ale ciii…;) ), jedyne co bym zmieniła, to dałabym do ciasta większą ilość śliwek. w miejsce gdzie dodaje się pokrojone 2 sliwki ja bym ułożyła ćwiartki na całej powierzchni. własnie z powodu ze tak wyrasta, a wiadomo im więcej śliwek tym lepiej… cos czuje że to ciasto na stałe trafi do mojej książki kucharskiej, kto wie moze poeksperymentuje z innymi owocami… myśle że wiśnie byłby świetne
Mmmmm .. na sam widok tych zdjęć aż ślinka leci .. koniecznie musze wypróbować przepis ^^
upieklam wczoraj…jest pyszne!!! polecam i dziekuje za pyszny przepis; pozdrawiam
Uwielbiam Twój blog więc nominowałam Cię do Versatile Blogger Award:)
http://www.uwielbiamgotowac.com/2012/08/versatile-blogger-award.html
pozdrawiam cieplutko