Kakaowe ciasto ze śliwkami i kruszonką – Z każdym dniem robi się bardziej jesiennie, a w sklepach pojawiły się śliwki i świeże jabłka. W Małej Cukierence będzie więc coraz więcej wypieków z tymi owocami. Dzisiaj zapraszam na smaczne, kakaowe ciasto ze śliwkami i cynamonową, maślaną kruszonką. Ciasto jest fantastycznie aromatyczne i podczas pieczenia w całym domu pięknie pachnie cynamonem. Jest wilgotne, czekoladowe i delikatnie czuć smak cytryny, co ze śliwkami i kruszonką dobrze się komponuje. Uważam, że w przygotowaniu łatwe. Co by tu jeszcze dodać… acha, radzę, aby podczas pieczenia pod ciasto coś podłożyć, ponieważ sok ze śliwek trochę pryska. Bardzo polecam…
Kakaowe ciasto ze śliwkami i kruszonką
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
Ciasto:
350g mąki pszennej (użyłam tortowej)
250g miękkiego masła
200g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
sok i starta skórka z jednej cytryny
5 jajek
4 łyżki ciemnego kakao bez cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
700g śliwek
Kruszonka:
100g mąki pszennej
100g cukru (użyłam jasnego brązowego)
100g zimnego masła
2 łyżeczki cynamonu
Kruszonka:
1. Z podanych składników na kruszonkę szybko zagnieść ciasto i wstawić je do zamrażalnika.
Ciasto:
2. Umyte śliwki przepołowić i wypestkować.
3. Mąkę, kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
4. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 4 minuty.
5. Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie i do masła dodawać pojedynczo jajka, po każdym dodaniu jajka mieszać przez około 25 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
6. Do masy dodać skórkę z cytryny, sok z cytryny, wsypać mąkę i krótko, ale dokładnie wymieszać.
7. Połowę ciasta przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Dwie – trzy śliwki drobno pokroić i poukładać je na cieście. Przykryć resztą ciasta i na wierzchu poukładać połówki śliwek skórką do dołu (możemy całe ciasto od razu wyłożyć do tortownicy i na wierzchu poukładać wszystkie śliwki, ale chciałam żeby było wilgotne na całej powierzchni).
8. Kruszonkę wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć ją na tarce. Posypać nią wierzch ciasta.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół i piec przez około 60-70 minut, piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Udanych wypieków:)
bez śliwek trochę tak
pozdrawiam
Czy jest sens robić to ciasto bez śliwek? Nie mam owoców teraz
na pewno, życzę smacznego! pozdrawiam
Właśnie się piecze wersja z gruszkami. Mam nadzieję że się uda:-)
bardzo się cieszę:) pozdrawiam serdecznie
ja już wypróbowałam przepis, po prostu pyszne ;)
wypróbowane, pyszne , i ta chrupiąca kruszonka z nutką cynamonu; dla mnie – rewelacja, polecam.
Zapraszam na moją wersję tego ciasta :)
http://majanaboxing.blox.pl/2012/10/Kakaowe-ciasto-ze-sliwkami-i-kruszonka.html
Dziękuję za pyszny przepis. :) Pozdrowienia.
Musze koniecznie wypróbować ten przepis,bo już mi ślinka leci:)
Ciasto jest świetne! Po prostu rozpływa się w ustach. Koleżanki chwaliły a mąż był wniebowzięty. Tak trzymać. Twoje przepisy są super!
Ciasto wyglada pysznie! Musze koniecznie wyprobowac :))
Było pyszne naprawdę robiłem jeszcze inne przepisy ale ten wyszedł z nich rewelacyjnie juz polecam swoim znajomym :D heh
co prawda moje się dość trochę różniło od tego ale było boskie ,
pozdrawiam
bardzo się cieszę, że smakowało,
pozdrawiam serdecznie:)
Wyszło puszyste, mięciutkie i wilgotne jak trzeba ;) Rewelacyjny smak i aromat.
Witam,
Cieszę się, że ciasto smakowało, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie