Kakaowe ciasto ze śliwkami i kruszonką

Kakaowe ciasto ze śliwkami i kruszonką – Z każdym dniem robi się bardziej jesiennie, a w sklepach pojawiły się śliwki i świeże jabłka. W Małej Cukierence będzie więc coraz więcej wypieków z tymi owocami. Dzisiaj zapraszam na smaczne, kakaowe ciasto ze śliwkami i cynamonową, maślaną kruszonką. Ciasto jest fantastycznie aromatyczne i podczas pieczenia w całym domu pięknie pachnie cynamonem. Jest wilgotne, czekoladowe i delikatnie czuć smak cytryny, co ze śliwkami i kruszonką dobrze się komponuje. Uważam, że w przygotowaniu łatwe. Co by tu jeszcze dodać… acha, radzę, aby podczas pieczenia pod ciasto coś podłożyć, ponieważ sok ze śliwek trochę pryska. Bardzo polecam…

Kakaowe ciasto ze śliwkami i kruszonką

Kakaowe ciasto ze śliwkami i kruszonką
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
Ciasto:
350g mąki pszennej (użyłam tortowej)
250g miękkiego masła
200g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
sok i starta skórka z jednej cytryny
5 jajek
4 łyżki ciemnego kakao bez cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
700g śliwek
Kruszonka:
100g mąki pszennej
100g cukru (użyłam jasnego brązowego)
100g zimnego masła
2 łyżeczki cynamonu

Kruszonka:
1. Z podanych składników na kruszonkę szybko zagnieść ciasto i wstawić je do zamrażalnika.

Ciasto:
2. Umyte śliwki przepołowić i wypestkować.

3. Mąkę, kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

4. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 4 minuty.

5. Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie i do masła dodawać pojedynczo jajka, po każdym dodaniu jajka mieszać przez około 25 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę.

6. Do masy dodać skórkę z cytryny, sok z cytryny, wsypać mąkę i krótko, ale dokładnie wymieszać.

7. Połowę ciasta przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Dwie – trzy śliwki drobno pokroić i poukładać je na cieście. Przykryć resztą ciasta i na wierzchu poukładać połówki śliwek skórką do dołu (możemy całe ciasto od razu wyłożyć do tortownicy i na wierzchu poukładać wszystkie śliwki, ale chciałam żeby było wilgotne na całej powierzchni).

8. Kruszonkę wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć ją na tarce. Posypać nią wierzch ciasta.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół i piec przez około 60-70 minut, piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

Udanych wypieków:)

Kakaowe ciasto ze śliwkami i kruszonką

Print Friendly, PDF & Email

55 komentarzy do “Kakaowe ciasto ze śliwkami i kruszonką”

  1. Dzisiaj zrobiła ciasto wg Twojego przepisu i… wyszło świetne!! Wyrosło pięknie (nawet bardziej niż na Twoim zdjęciu ale ciii…;) ), jedyne co bym zmieniła, to dałabym do ciasta większą ilość śliwek. w miejsce gdzie dodaje się pokrojone 2 sliwki ja bym ułożyła ćwiartki na całej powierzchni. własnie z powodu ze tak wyrasta, a wiadomo im więcej śliwek tym lepiej… cos czuje że to ciasto na stałe trafi do mojej książki kucharskiej, kto wie moze poeksperymentuje z innymi owocami… myśle że wiśnie byłby świetne

    Odpowiedz
  2. Pięke to ciasto drugi raz, wyszło pyszne.Prowadzisz bardzo fajny blog, jak chcę coś upiec to zawsze korzystam z Twich przepisów :)
    Pozdrawiam:))

    Odpowiedz
  3. Ja również robiłam to ciacho i wyszło cudne :). A przepis jest prosty, tak jak lubię. Trzeba by się nieźle namęczyć, żeby wyszedł zakalec :))). Polecam gorąco :).

    Odpowiedz
  4. witam, Trafiłam na ten przepis dzisiaj. Jestem kompletnym laikiem cukierniczym 4 ciasta na rok, Dostałąm śliwki i nie wiedziałąm co z nimi z robić, Nie chciałąm typowego kruchego i wpadłam na ten przepis. Ciasto jest łatwe i wyszło rewelacyjnie. W domu zapach był cudny, Ciast miękkie, puszyste i dla kontrastu aromatyczna cynamonem kruszonka. Rewelacja. Przepis puściłam jako sprawdzony koleżnakom. POLECAM

    Odpowiedz
  5. ciasto jest rewelacyjne a rady małej cukierenki jeszcze lepsze. pierwszy raz ciasto z owocami wyszło mi bez zakalca!!! dziękuję

    Odpowiedz
  6. Szukałam jakiegoś fajnego ciasta ze śliwkami i trafiłam na Twojego bloga. Cieszę się, że tu zajrzałam bo teraz będę częściej korzystać. Przepisy są świetne i niezbyt skomplikowane. Ciasto ze śliwkami wyszło pyszne i podczas pieczenia pięknie pachniało. Dziękuję i pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  7. Było pyszne naprawdę robiłem jeszcze inne przepisy ale ten wyszedł z nich rewelacyjnie juz polecam swoim znajomym :D heh
    co prawda moje się dość trochę różniło od tego ale było boskie ,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  8. Ciasto jest świetne! Po prostu rozpływa się w ustach. Koleżanki chwaliły a mąż był wniebowzięty. Tak trzymać. Twoje przepisy są super!

    Odpowiedz
  9. Zrobiłam ciacho już drugi raz tym razem w prostokątnej blaszce by warstwa ciasta była mniejsza w stosunku do śliwek. Poprzednio moja 3-letnia córka wyjadała same śliwki z kruszonką :) Mam nadzieję, że tym razem zje całą swoją porcję jak to robią inni pochłaniacze tego ciasta. Pochłaniacze – to odpowiednie określenie :)

    Odpowiedz
  10. Muszę to napisać dla tych co zastanawiają sie czy zrobić to ciasto !
    Ciasto jest pyszne i każdemu smakuje i do tego proste :) (zawsze wyjdzie :) )
    Zrobiłem juz je 10 razy co najmniej bo przepis odkryłem rok temu :D

    Odpowiedz
  11. Moja droga chciałam Ci bardzo podziękować za cudowne przepisy. Dzięki Tobie uczę się piec a uważałam, że nie jest to już możliwe. Wielokrotne próby zawsze kończyły się porażką i lądowaniem danego ciasta w koszu. Spróbowałam ponownie choć ryzyko było biorąc pod uwagę, że naprawdę jestem/byłam antytalentem wypiekowym i jestem zachwycona. Wszystko się udaje bez problemu. Przepisy są przejrzyste nawet dla takiego cymbała wypiekowego jak ja:-). Wykorzystałam już kilka propozycji.
    To ciasto jest genialne i napewno będzie często gościło na moim stole. W domu pięknie pachniało. Bardzo często widuję mojego chłopaka z kolejnym kawałkiem tego ciasta a bywa bardzo wybredny ( cóż poradzić :-) ) Przyznam się szczerze, że często przyglądam się swojemu wypiekowi i nie mogę uwierzyć, że te ciasto zrobiłam sama bo jest tak piękne. Z pewnością dzięki Tobie nauczę się jeszcze wiele ale też jest zła strona tego interesu- muszę dłużej siedzieć na siłowni ale co tam jest to tego warte:-)
    Życzę Ci sukcesów bo jesteś bardzo utalentowana.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz