Kakaowe ciasto ze śliwkami i kruszonką – Z każdym dniem robi się bardziej jesiennie, a w sklepach pojawiły się śliwki i świeże jabłka. W Małej Cukierence będzie więc coraz więcej wypieków z tymi owocami. Dzisiaj zapraszam na smaczne, kakaowe ciasto ze śliwkami i cynamonową, maślaną kruszonką. Ciasto jest fantastycznie aromatyczne i podczas pieczenia w całym domu pięknie pachnie cynamonem. Jest wilgotne, czekoladowe i delikatnie czuć smak cytryny, co ze śliwkami i kruszonką dobrze się komponuje. Uważam, że w przygotowaniu łatwe. Co by tu jeszcze dodać… acha, radzę, aby podczas pieczenia pod ciasto coś podłożyć, ponieważ sok ze śliwek trochę pryska. Bardzo polecam…
Kakaowe ciasto ze śliwkami i kruszonką
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
Ciasto:
350g mąki pszennej (użyłam tortowej)
250g miękkiego masła
200g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
sok i starta skórka z jednej cytryny
5 jajek
4 łyżki ciemnego kakao bez cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
700g śliwek
Kruszonka:
100g mąki pszennej
100g cukru (użyłam jasnego brązowego)
100g zimnego masła
2 łyżeczki cynamonu
Kruszonka:
1. Z podanych składników na kruszonkę szybko zagnieść ciasto i wstawić je do zamrażalnika.
Ciasto:
2. Umyte śliwki przepołowić i wypestkować.
3. Mąkę, kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
4. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 4 minuty.
5. Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie i do masła dodawać pojedynczo jajka, po każdym dodaniu jajka mieszać przez około 25 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
6. Do masy dodać skórkę z cytryny, sok z cytryny, wsypać mąkę i krótko, ale dokładnie wymieszać.
7. Połowę ciasta przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Dwie – trzy śliwki drobno pokroić i poukładać je na cieście. Przykryć resztą ciasta i na wierzchu poukładać połówki śliwek skórką do dołu (możemy całe ciasto od razu wyłożyć do tortownicy i na wierzchu poukładać wszystkie śliwki, ale chciałam żeby było wilgotne na całej powierzchni).
8. Kruszonkę wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć ją na tarce. Posypać nią wierzch ciasta.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół i piec przez około 60-70 minut, piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Udanych wypieków:)
Dziś wytypowałam Twój blog do Versatile Blogger Award. Po szczegóły zapraszam do mnie:http://coffekitchen.blogspot.com/
Witaj, bardzo często do Ciebie zaglądam. Dziś zgłosiłam Twój blog do Versatile Blogger Award. Po szczegóły zapraszam do mnie:
http://kuchniaaleex.blogspot.com
Pozdrawiam, Aleex.
Nie dość, że kakao to jeszcze śliwki! Nic tylko piec :)
W sobotę wykonałam „Muffiny czekoladowe” z twojej stronki http://www.malacukierenka.pl/muffiny-czekoladowe.html , ale wczoraj mogłam je spróbować, ponieważ nie było mnie w domu. Są wilgotne i pyszne. Kruszonka jest chrupiąca i czekoladowa, ale ciasto jest troszkę jak dal mnie za słuche, ale mimo tego wyszło i smakuje znakomicie ;)
uwielbiam te twoje ciacha !!!
Kochana nominowalam cie do wyróznienia :))) Versatile Blogger Award :)
za inspirujący i lekko czytajacy sie blog :)))
http://olesia-nagazie.blogspot.co.uk/2012/08/versatile-blogger-award.html
pozdrawiam
to musi być wilgotne i przesmaczne ciasto! uwielbiam takie i zrobię je jak tylko będę mogla :)
Przepyszne!!!Wiem,bo sprawdziłam :)
jutro przepis zostanie wypróbowany!! brzmi pysznie :))
Bardzo jesienno apetycznie się zrobiło! Yumi! Przepis na pewno zostanie wyprobowany!
No wygląda wspaniale, rewelacyjne ciasto :)
Wspaniałe zdjęcia. Ciasto rewelacyjne .:)
Wspaniałe!
Bardzo lubię takie ciasta, jak dla mnie najlepsze są ze śliwkami. Dziś je wypróbuje :)
Cudowne ciacho, pięknie wygląda a w smaku….na pewno wypróbuję :) Dobrze, ze przed chwilą upiekłam muffinki bo normalnie gnałabym teraz do sklepu po śliwki :D
Wygląda wspaniale. :) W dodatku ze śliwkami.. Pycha!