Zapraszam dzisiaj na smaczne, czekoladowe ciasto ze śliwkami. Puszyste, wilgotne, rozpływa się w ustach. Cudownie pachnie cynamonem i kakao. Podobne do ciasta „Kakaowe ciasto ze śliwkami i kruszonką”. Ja jestem nim zachwycona i moi goście też. Nikt nie mógł się oprzeć temu apetycznemu ciastu. Do tego szybkie i łatwe w przygotowaniu. Bardzo polecam… (trochę zmodyfikowany przepis ze strony bakingbites).
Czekoladowe ciasto ze śliwkami
Składniki:
5 dużych śliwek, przepołowionych i wypestkowanych
1 i 1/3 szklanki pszennej mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100g masła w temperaturze pokojowej
2/3 szklanki jasnego brązowego cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1/4 szklanki ciemnego kakao bez cukru
1 duże jajko
1/2 szklanki mleka
Wierzch:
1 łyżka jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
2. Mąkę i kakao przesiać. Następnie wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
3. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Dodać jajko i wymieszać do połączenia składników.
4. Do maślanej masy dodać połowę mąki i połowę mleka, wymieszać. Dodać resztę mąki i mleko, krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników (ciasto będzie gęste).
5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i na wierzchu poukładać połówki śliwek skórką do dołu.
Cukier wymieszać z cynamonem i posypać nim wierzch ciasta.
6. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Podawać przestygnięte.
Udanych wypieków:)
Super pyszne ciasto. Ale za każdym razem śliwki opadają do środka. Co robię nie tak?
można je oprószyć mąką czasami to pomaga, pozdrawiam
Zrobiłam dokładnie według przepisu, użyłam śliwek węgierek. Chyba najlepsze ciasto tego typu jakie jadłam, zapisuje przepis!! Faktycznie wilgotne i rozpływające się w ustach! Pycha ☺️