Czekoladowe ciasto z wiśniami

Czekoladowe ciasto z wiśniami 1
 
Ciasto rewelacyjne, przepyszne, bardzo aromatyczne, ale jest dosyć płaskie. Cudowne połączenie czekolady z soczystymi wiśniami. W trakcie krojenia ciasta z wiśni wypływa  gęsty, rubinowy sok, który pokrywa czekoladowy, pachnący biszkopt. Świetny przepis dla wielbicieli czekolady. Gorąco polecam :)    (przepis z książki „Książęce desery rodziny Liechtenstein” autor : Liz Buchmaier)
 
Czekoladowe ciasto z wiśniami 2
 
Składniki:
140g masła
140g cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 jajka
70g czekolady roztopionej i schłodzonej (użyłam gorzkiej)
70g mąki pszennej
1 kg wiśni lub moreli, bez pestek
trochę mąki ziemniaczanej do posypania owoców

 
Masło dobrze utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Bardzo powoli ciągle ucierając dodawać żółtka lekko roztrzepane widelcem. Dodać roztopioną , przestudzoną czekoladę i wszystko dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Mąkę przesiać przez sito i dodać do masy czekoladowej, wymieszać. Na końcu połączyć z ubitymi białkami i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (piekłam w tortownicy o średnicy 25cm). Wiśnie osączyć, przełożyć do miski i delikatnie posypać mąką ziemniaczaną (tylko odrobinę), wymieszać. Na wierzchu ciasta gęsto poukładać wiśnie.

Piec w temperaturze 170-180°C przez 50 minut (przez 30 minut piekłam w 170°C, następnie zmieniłam temperaturę na 180°C i piekłam jeszcze przez 20 minut).

Smacznego :)
 
Zdjęcia czytelników:
Czekoladowe ciasto z wiśniami 3
 

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Świąteczne ciasto czekoladowe z wiśniami i bezą

Fantastyczne ciasto Chałwowiec z Wiśniami

Ciastka z ciasta francuskiego z serem i wiśniami

Świąteczne ciasto śmietanowe WIŚNIOWIEC z makiem

Tort czekoladowy z wiśniami i polewą czekoladową

Tort Makowy z Wiśniami

50 komentarzy do “Czekoladowe ciasto z wiśniami”

  1. Mi również ciasto nie wyrosło, robiłam wszystko wg przepisu. Zmarnowane składniki tylko, zdecydowanie NIE polecam. Autorka musiała mieć formę o średnicy 5 cm a nie 25, skoro jej tak wyrosło.

    Odpowiedz
  2. witam, ciasto wygląda przepysznie wiec próbowałam sama upiec, ale niestety mi nie wyrosło:/ cos musiało pójść nie tak:/

    Odpowiedz
  3. Bardzo się cieszę, że spodobał się przepis i że smakowało, dobry pomysł z nasączeniem wisienek,
    dziękuję za komentarz Ana,
    pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  4. Bardzo dziękuję za przepis, ciacho super (będzie tez idealne do przełożenia bo jest bardzo lekkie i puszyste), nasączyłam jeszcze ciut wisienki % ;), pozdrawiam.

    Odpowiedz
  5. Polecam to ciasto..Pychota :) Po upieczeniu wierzch polałam strużkami roztopionej czekolady:)
    Zamierzam częściej korzystać z tych sprawdzonych przepisów.

    Odpowiedz
  6. To ciasto nie jest trudne do zrobienia, na pewno dasz radę :)
    a z takich mniej skomplikowanych polecam „Łatwe ciasto z owocami”, „Łatwe ciasto z wiśniami”, „Kruszonka z jabłkami”

    Odpowiedz
  7. Wygląda pysznie:) Ale to chyba za trudne dla mnie. Czy możesz mi polecić coś z Twoich przepisów bardzo prostego do zrobienia? Coś czego nie da się zepsuć ;) Nigdy w życiu nic nie upiekłem i chcę wszystkich zaskoczyć :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz