Czekoladowe ciasto z bezą i kremem adwokatowym

Czekoladowe ciasto z bezą i kremem adwokatowym – Gęste, aromatyczne ciasto czekoladowe przełożone kremem śmietankowym z ajerkoniakiem. Wygląda bardzo kusząco przystrojone koroną z chrupiącej bezy. Masa z likierem dobrze się komponuje z kakaowym ciastem, ma delikatnie żółty kolor i pięknie z nim kontrastuje. Upiekłam ciasto w tortownicy o średnicy 22cm i wyszło dosyć wysokie dlatego spokojnie możemy użyć 23cm lub 24cm. Pamiętajmy, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej oprócz białek i śmietanki :) (zmodyfikowany przepis z gazetki ” To jest pyszne” nr 1/2011).

Czekoladowe ciasto z bezą i kremem adwokatowym

Czekoladowe ciasto z bezą i kremem adwokatowym
Składniki:
150g gorzkiej czekolady
2 jajka
2 żółtka
2 białka (wstawić do lodówki)
150g mąki
110g miękkiego masła
190g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
30g mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek mleka
Dodatkowo:
3-4 łyżki zaparzonej kawy
250ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
5 łyżeczek żelatyny
200ml likieru jajecznego
1 łyżeczka cukru pudru

Czekoladowe ciasto z bezą i kremem adwokatowym

1. Połamaną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (w naczyniu umieszczonym nad garnkiem z gotującą się wodą). Odstawić do ostygnięcia.

2. Masło utrzeć z 90g cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Kolejno dodawać po jednym żółtku (po każdym chwilę miksować). Dwa jajka rozmieszać w garnuszku i powoli dodawać do ucieranego masła. Następnie wsypać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Dodać roztopioną czekoladę i połączyć składniki na jednolitą masę.

3. Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Na przemian z 6 łyżkami mleka dodawać do masy czekoladowej (czyli jedna łyżka mleka + trochę mąki i tak do wyczerpania składników).

4. Ciasto przełożyć do formy o średnicy 22cm-24cm (piekłam na 22cm i ciasto było wysokie, więc można użyć większej tortownicy) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25-30 minut w temperaturze 180oC (przy funkcji termoobieg 160oC).

5. Wyjąć z lodówki białko, dodać szczyptę soli i ubijać na sztywną pianę, dosypując pod koniec 100g cukru. Ubijać, aż cukier się całkowicie rozpuści. Gdy ciasto wyjmiemy z piekarnika, na wierzch wyłożyć pianę z białek i piec jeszcze około 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika od razu okroić nożem brzeg bezy i ciasto odstawić do ostygnięcia.

6. Wystygnięte ciasto przekroić w poziomie na pół. Dolną część ciasta nasączyć 3-4 łyżkami kawy.

7. Żelatynę rozpuści w niewielkiej ilości ciepłej wody. Wymieszać ją z jedną łyżką likieru, dodać jeszcze kolejną i tak rozmieszaną wlać do reszty likieru.

8. Ubić śmietankę z łyżeczką cukru pudru, przełożyć do tężejącego likieru, wymieszać.

9. Na nasączony spód wyłożyć krem jajeczny i przykryć drugim kawałkiem z bezą. Wstawić na minimum 4 godziny do lodówki.

Udanych wypieków :)

Czekoladowe ciasto z bezą i kremem adwokatowym

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

28 komentarzy do wpisu „Czekoladowe ciasto z bezą i kremem adwokatowym”

  1. teściowa za parę dni robi imieniny ^^ mam nadzieję, że nie wyjdzie zakalec jakiś z tego ciasta, bo wygląda fantastycznie ^^ jaki likier jajeczny będzie najlepszy? proszę o nazwę :)Pozdrawiam majowo ^^

  2. dzień dobry,
    ja używam mąki tortowej,
    a likier jajeczny używałam starotoruński i proszę ciasto piec z 30 a nawet 35 minut za nim da Pani bezę, zmniejszy to prawdopodobieństwo zakalca,
    pozdrawiam i życzę smacznego

  3. Witam,
    czy jest coś, czym mogłabym zastąpić likier jajeczny ? Chciałabym zrobić to ciasto, ale tak, żeby smakowało też dzieciom ;/
    Może budyń, albo coś w tym rodzaju ?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam,
    K

  4. witam
    może likier proszę zastąpić jogurtem smakowym np. bananowym lub malinowym,
    można również zamiast likieru dodać serek homogenizowany waniliowy,
    pozdrawiam serdecznie

  5. wydaje mi się, że tak, tylko 30-60 minut przed podaniem proszę je wyciągnąć z lodówki, myślę, że wtedy będzie smaczniejsze,
    pozdrawiam

  6. Ciasto jest przepyszne i do tego przepięknie się prezentuje, w sam raz na jakąś szczególną okazję. Polecam i dziękuję za kolejny świetny przepis :)!

  7. witam, jaka konsystencje ma masa ajerkoniakowa po zastygnięciu – kremową czy pianka a’la ptasie mleczko? bardzo podoba mi sie ta masa i chcialam wykorzystac do innego ciasta.
    Pozdrawiam

  8. jak dobrze ubijemy śmietanę i delikatnie wymieszamy to będzie piankowa, ale nie aż ptasie mleczko, tak myślę, pozdrawiam

  9. Witaj Natalko. Moje pytanie jest odrobinkę z innej beczki. Mam wizję zielonej rolady z ajerkoniakiem. Takiej wiosennej, którą mogłabym zabłysnąć przed teściową ;-) Czy ten krem nada się do rolady? A barwnik? Ile go dodać? Pozdrawiam :-)

    • tak nada się, barwnika tak z 1/4 łyżeczki, po wymieszaniu proszę zobaczyć, czy kolor jest ok, jeśli za słaby dodać jeszcze troszkę, pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.