Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką

Witajcie kochani! Dzisiaj zapraszam na pyszne ciasto – czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką. Do jego przygotowania użyłam nowych budyniów do ciast i kremów marki Winiary, które dostałam do przetestowania. Otrzymałam parę różnych smaków, ale moją uwagę przykuł smak czekoladowy z ekstra ciemnym kakao :). Tak powstało ciasto na ciemnym biszkopcie z warstwą kremu czekoladowo – budyniowego. Wierzch ozdobiłam pianką z brzoskwiniami, herbatnikami i polewą czekoladową. Ciasto będzie idealne na Święta, szczególnie dla osób, które lubią czekoladę. Polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką

Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek – osobno żółtka i białka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 kopiaste łyżki kakao bez cukru
Do nasączenia:
1/3 szklanki wody
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
Krem czekoladowy:
2 budynie czekoladowe do ciast i kremów Winiary
100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
100g mlecznej czekolady
700ml mleka
250g masła w temperaturze pokojowej
3-4 łyżki cukru pudru
1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g
Pianka brzoskwiniowa:
500ml śmietanki kremówki 36%
1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
1 puszka brzoskwiń o wadze 820g
2-3 łyżki cukru pudru
Polewa:
150g masła
3 kopiaste łyki kakao
3 kopiaste łyżki cukru
8-9 łyżek wody
Dodatkowo:
około 200g herbatników
starta czekolada do posypania

Czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką

Krem czekoladowy:
1. W 300ml mleka rozmieszać oba budynie, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Do rondelka wlać pozostałe mleko, dodać cukier wanilinowy, połamaną gorzką i mleczną czekoladę, mieszając zagotować.

2. Do gotującego się mleka wlać rozmieszane budynie i ugotować gęsty budyń. Zdjąć z ognia i budyń nakryć folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę jak masło.

Biszkopt:
3. Wymieszać razem mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.

4. Piekarnik nastawić na 160C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180C).

5. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

6. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z kakao i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.

7. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

8. Ostygnięte ciasto przeciąć w poziomie na dwie części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki.

9. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu skropić biszkopt w blaszce.

10. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty prze około 2-3 minuty. Następnie w 4 partiach dodać czekoladowy budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
Krem czekoladowy wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać i nakryć drugim biszkoptem.
Biszkopt nasączyć pozostałym ponczem.

Pianka brzoskwiniowa:
11. Galaretkę zalać 200ml gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Brzoskwinie osączyć i pokroić na kawałeczki.

12. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ciągle mieszając mikserem, wlewać powoli delikatnie tężejącą galaretkę. Dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać i piankę wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Na wierzchu poukładać herbatniki.

Polewa:
13. Wszystkie składniki na polewę przełożyć do rondelka i mieszając, zagotować. Zdjąć z ognia, odstawić do przestygnięcia na około 5-10 minut. Jeśli polewa się rozwarstwi, proszę się nie przejmować tylko dodać jeszcze 3-5 łyżek gorącej wody i dokładnie wymieszać.

14. Gotową polewą udekorować wierzch ciasta i posypać startą czekoladą. Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.

Udanych wypieków :)

Czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką

Czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką

Advertisement

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

52 komentarze do wpisu „Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką

  1. Pani Natalio dziękuje za MC, wszystkie słodkości cudowne. Tegoroczne ciasta na moim stole Wielkanocnym powstały z Pani przepisów wyglądały i smakowały wyśmienicie. Razem z dzieciakami 3 i 4 letnim piekliśmy:”Czekoladową fantazje z brzoskwiniową pianką”, „Krówkę budyniową na krakersach z bananami”, „Makowca z serem”, „Sernik waniliowy”, „Jogurtowe z marchewką” oraz „Cytrynowe z makiem”. Pieczenie z Pani przepisów to sama przyjemność nawet jak obok ma się małych „pomocników” :) wszystko szczegółowo opisane super! Dziękuje i serdeczne pozdrawiam :)

    • bardzo mi miło :) ogromnie się cieszę!! Bardzo dziękuję za komentarz, życzę kolejnych udanych wypieków, pozdrawiam serdecznie

  2. Kolejny wypróbowany i udany wypiek! wyszło bardzo fajne, takie duże i ładnie się trzymało, tylko do kremu czekoladowego można dodać spirytusu lub wiśni, żeby dać mu trochę wyrazu. Pozdrawiam.

  3. Piekłam słoneczną delicję to był Gut świąt szybko zniknął. Dziękuję za przepis. Teraz zabieram się za tą czekoladową fantazję. Dziękuję za wspaniałe inspiracje.

  4. Pyszne ciasto. Wszystkim smakowało, jest wysokie i po pokrojeniu wychodzi dużo porcji, bo jest bardzo sycące. Ma wysublimowany smak. Ten krem czekoladowy jest obłędny! Polecam, polecam! Aha i robiłam na zwykłych budyniach czekoladowych bez cukru 2 po 45 g.
    Dziękuję za ten przepis <3

    • na pewno trzeba dobrze rozmrozić, ja bym je troszkę podgotowała, czyli mrożone przełożyć do rondelka i postawić na gazie, dodać łyżkę cukru i zagotować, zdjąć z ognia, osączyć, pozdrawiam

  5. Pyszne ciasto. Piekę już drugi raz wszystkim smakuje. Tylko śmietanka trochę luźna mi wychodzi jak dodam galaretkę, ale jak postoi w lodówce to stężeje. DZIĘKUJE ZA PRZEPIS!!!!!!!!
    Życzę Szczęśliwego Nowego Roku i pysznych ciast!!!!!!!!!!

  6. Witam, nie mam dostępu do budyniu czekoladowego ( mieszkam uk) . Czy mogłabym dodać budyń śmietankowy lub waniliowy z odrobiną kakao ? Jeśli tak to który byłby lepszy i ile dać kakao?

  7. Witam,
    Czy jeżeli zamiast masła do kremu budyniowego, użyje mascarpone to krem będzie mniej sztywny?? Co Pani sądzi o takiej zamianie? Zastanawiam się czy udałoby się zrobić ten placek w formie tortu, w okrągłej tortownicy?!

  8. Dzień dobry.
    Rewelacyjny przepis :) zrobiłam to ciasto na urodziny męża i goście się zajadali i ciasto znikało w oczach.A mnie to bardzo cieszyło. Jak szukam jakiegoś ciasta to tylko na Pani stronie, bo robiłam już kilka i za każdym razem wyszło i było przepyszne. Polecam wszystkim Pani stronę.
    Dziś zrobiłam ciasto z truskawkami i właśnie jest w piekarniku i dam znać jak mi wyszło.Pozdrawiam

  9. Ciasto wyszło idealne przepyszne zabrałem do pracy koleżanki zachwycone smakiem i wyglądem kolejny wspaniały przepis pozdrawiam

  10. Dzień dobry, chciałam to ciasto zrobić na imieniny synka i męża lecz jeden z gości ma uczulenie na brzoskwinie i myślałam zastąpić malinami (500gr) i galaretka malinową czy borówkami (500 gr) i galaretką brzoskwiniowa. Co Pani o tym myśli? Dziękuję i pozdrawiam

Dodaj komentarz

.