Korzenna gorąca czekolada – Dla uczczenia dnia czekolady proponuję bardzo aromatyczną czekoladę do picia. Przygotowałam ją z gorzkiej czekolady ze sporą ilością mielonego kardamonu, jest wyraźnie wyczuwalny w smaku. Oczywiście możemy dodać własną mieszankę ulubionych przypraw. Czekolada jest gęsta, intensywna w smaku, rozgrzewająca. Bardzo łatwa w przygotowaniu i nie zajmuje dużo czasu. Wygląda niesamowicie kusząco, polecam … (troszkę zmodyfikowany przepis z programu Pani Bożeny Sikoń)
Korzenna gorąca czekolada
składniki na 6 porcji:
500ml mleka
250ml śmietanki 30%
250g czekolady deserowej lub gorzkiej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
szczypta gałki muszkatołowej, imbiru, goździków
Mleko zagotować, wlać śmietankę i dodać przyprawy, znów zagotować. Zdjąć z ognia i wsypać połamaną czekoladę, mieszać, aż czekolada się rozpuści. Całość postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia, gotować ciągle mieszając około 2-3 minut. Czekoladę rozlać do filiżanek.
Smacznego :)
Czekolada pyszna. Czuć korzenne smaki :)
na pewno bardziej słodko, pozdrawiam
Wow mimo że dodałęm 150 g czekolady było pyszne
jestem ciekaw jak smakuje z 250g
Ja bez czekolady nie mogę żyć ;)
Bardzo się ciesze Ewo, że Ci smakowała i że wypróbowałaś przepis,
super :)
Zrobiłam, jest pyszna! Cieszę się, że mam kolejny sprawdzony przepis na coś pysznego!
Dzięki i pozdrawiam :).
Dla mnie może być codziennie:)
Czekolada jest dobra na wszystko (no, może prawie;)
Ja o mały włos też bym zapomniała :)
Zrobię na pewno! Dzięki za przypomnienie, że to już jutro ten dzień :). Pozdrawiam