Korzenna gorąca czekolada

Korzenna gorąca czekolada – Dla uczczenia dnia czekolady proponuję bardzo aromatyczną czekoladę do picia. Przygotowałam ją z gorzkiej czekolady ze sporą ilością mielonego kardamonu, jest wyraźnie wyczuwalny w smaku. Oczywiście możemy dodać własną mieszankę ulubionych przypraw. Czekolada jest gęsta, intensywna w smaku, rozgrzewająca. Bardzo łatwa w przygotowaniu i nie zajmuje dużo czasu. Wygląda niesamowicie kusząco, polecam … (troszkę zmodyfikowany przepis z programu Pani Bożeny Sikoń)

Korzenna gorąca czekolada
składniki na 6 porcji:
500ml mleka
250ml śmietanki 30%
250g czekolady deserowej lub gorzkiej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
szczypta gałki muszkatołowej, imbiru, goździków

Mleko zagotować, wlać śmietankę i dodać przyprawy, znów zagotować. Zdjąć z ognia i wsypać połamaną czekoladę, mieszać, aż czekolada się rozpuści. Całość postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia, gotować ciągle mieszając około 2-3 minut. Czekoladę rozlać do filiżanek.

Smacznego :)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

8 komentarzy do wpisu „Korzenna gorąca czekolada”

  1. Ja bez czekolady nie mogę żyć ;)

    Bardzo się ciesze Ewo, że Ci smakowała i że wypróbowałaś przepis,
    super :)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.