Cynamonowe ciasteczka owsiane z orzechami – Bardzo smaczne ciasteczka owsiane z prażonymi orzechami i rodzynkami. Fantastycznie pachną cynamonem i wanilią, są kruche i delikatne. Szybko się je piecze i stanowią zdrową przekąskę. Uwielbiam te ciasteczka, jak dla mnie są rewelacyjne :) (inspiracja http://www.joyofbaking.com).
Cynamonowe ciasteczka owsiane z orzechami
Składniki:
110g dowolnych orzechów
170g miękkiego masła
120g brązowego cukru
1 duże jajko lekko roztrzepane
aromat waniliowy
95g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
260g płatków owsianych
100g rodzynek
Orzechy wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić na 8-10 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Kiedy przestygną drobno posiekać.
Masło ucierać z cukrem 2-3 minuty. Ciągle ucierając, dodawać stopniowo jajko, dodać aromat waniliowy, wymieszać.
W drugiej misce wymieszać razem mąkę, sodę, sól, cynamon.
Do masła wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Dodać płatki owsiane, orzechy, rodzynki, wymieszać (powstanie gęsta masa). Ciasto nakładać łyżeczką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub rękoma formować kulki i lekko je spłaszczać. Piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić ciasteczka przez 5 minut na blaszce, żeby stwardniały.
Udanych wypieków :)
Coś nie mam szczęścia…Chciałem upiec dużą porcję na front dla walczących na Ukrainie … smak super ale kruszą mi się niemiłosiernie…więc nie pójdą dalej….zamieniłem cukier na miód dodałem sporo dodatków suszonych owoców…Ciekawe na przyszłość jaki składnik decyduje o tym że ciasteczka się trzymają razem….Dzięki…
Ciasteczka są mega pyszne 👌 skradły moje serce ❤
Dziękuję za świetny przepis 😃
Właśnie zrobiłam ciasteczka. są przepyszne , chrupiące.Tylko następnym razem dodam trochę mniej cukru / mam cukrzyka w domu/.
Pyszne ciasteczka. Ja robię je z nasionami dyni zamiast orzechów i żurawiną zamiast rodznek. Rewelacja :)
Uwielbiamy ten przepis, robimy te ciasteczka któryś raz są rewelacyjne.
Pyszne ciasteczka. Dodałam mniej rodzynek, a w zamian połowę pokrojonej czekolady i łyżkę nutelli. Polecam
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Bardzo dobre ciasteczka. Świetny przepis. Mąką pszenną zastąpiłam tortową orkiszową. Wszystko się udało:) Fajny pomysł z podpieczeniem orzechów w piekarniku. Dziękuję.
bardzo się cieszę, że smakowało, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie