Piernik z konfiturą pomarańczową

Piernik z konfiturą pomarańczową – Smaczny piernik z dużą ilością intensywnych przypraw: kardamonem, imbirem, zielem angielskim, cynamonem i goździkami. Podczas pieczenia cudowny aromat rozchodzi się po całej okolicy :). Łatwy i szybki w przygotowaniu. Ciasto od razu po upieczeniu jest przepyszne, ale bardziej aromatyczne będzie po dwóch dniach. Najlepiej więc zawinąć je w papier do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić. Dopiero po dwóch dniach posmarować je dżemem i posypać kandyzowanymi owcami lub skórką pomarańczową. Polecam :) (przepis z gazety „Pieczenie jest proste” nr 6 z 2008r)

Piernik z konfiturą pomarańczową

Piernik z konfiturą pomarańczową
Składniki:
100g miękkiego masła (masło, miód i jajka powinny być w tej samej temperaturze)
200g płynnego miodu
100g brązowego cukru
3 jajka roztrzepane w miseczce
po 50g suszonych fig i daktyli drobno posiekanych
300g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
po 1 łyżeczce mielonego kardamonu i cynamonu
po 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego, goździków i imbiru
Dodatkowo:
3 łyżki konfitury pomarańczowej
drobno pokrojone kandyzowane owoce lub kandyzowana skórka pomarańczowa

Masło ucierać około 2 minut. Dodać miód, cukier i ucierać jeszcze przez chwilę. Ciągle ucierając, stopniowo dodawać jajka, składniki zmiksować na kremową masę (gdyby masa się zważyła, dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej).
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przyprawami i pokrojonymi suszonymi owocami, dodać do kremowej masy i wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem (piekłam w tortownicy o średnicy 20cm) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170oC. Piec przez około 60 minut.
Konfiturę podgrzać i posmarować nią upieczone ciasto, posypać kandyzowaną skórką pomarańczową lub owocami.
Udanych wypieków :)

Piernik z konfiturą pomarańczową

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

5 komentarzy do wpisu „Piernik z konfiturą pomarańczową”

  1. Upiekłam właśnie ten piernik, w domu pachniało cudownie!!!
    Piernik jest przepyszny!!!
    Polecam ten przepis, trzeba tylko uważac pod koniec pieczenia, bo ciasto z wierzchu może się trochę przypiec.
    Ja piekłam w piekarniku na funkcji góra dół w temp. 165 stopni i ciasto było gotowe, dokładnie jak w przepisie, po około godzinie.
    Życzę WESOŁYCH ŚWIĄT!!!
    To już drugi, po keksie, przepis jaki wypróbowałam z tej strony i serdecznie go polecam!!!, bo wszystko się udaje!!!

  2. A czy można zamienić te wszystkie przyprawy na przyprawę piernikową, i ew. ile mogę jej dać by nie przedobrzyć.
    Po za tym jestem wielbicielką Pani ciast i tortów, zawsze wychodzą perfekcyjnie.
    Pozdrawiam

  3. Czy można zamienić ten zestaw przypraw w jedną przyprawę piernikową, a jeśli tak to ile można dodać żeby nie przesadzić ?

    • można użyć przyprawy piernikowej, nie wiem ile, bo nie używam, proszę przeczytać na opakowaniu, pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.