Piernik z konfiturą pomarańczową

Piernik z konfiturą pomarańczową – Smaczny piernik z dużą ilością intensywnych przypraw: kardamonem, imbirem, zielem angielskim, cynamonem i goździkami. Podczas pieczenia cudowny aromat rozchodzi się po całej okolicy :). Łatwy i szybki w przygotowaniu. Ciasto od razu po upieczeniu jest przepyszne, ale bardziej aromatyczne będzie po dwóch dniach. Najlepiej więc zawinąć je w papier do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić. Dopiero po dwóch dniach posmarować je dżemem i posypać kandyzowanymi owcami lub skórką pomarańczową. Polecam :) (przepis z gazety „Pieczenie jest proste” nr 6 z 2008r)

Piernik z konfiturą pomarańczową

Piernik z konfiturą pomarańczową
Składniki:
100g miękkiego masła (masło, miód i jajka powinny być w tej samej temperaturze)
200g płynnego miodu
100g brązowego cukru
3 jajka roztrzepane w miseczce
po 50g suszonych fig i daktyli drobno posiekanych
300g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
po 1 łyżeczce mielonego kardamonu i cynamonu
po 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego, goździków i imbiru
Dodatkowo:
3 łyżki konfitury pomarańczowej
drobno pokrojone kandyzowane owoce lub kandyzowana skórka pomarańczowa

Masło ucierać około 2 minut. Dodać miód, cukier i ucierać jeszcze przez chwilę. Ciągle ucierając, stopniowo dodawać jajka, składniki zmiksować na kremową masę (gdyby masa się zważyła, dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej).
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przyprawami i pokrojonymi suszonymi owocami, dodać do kremowej masy i wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem (piekłam w tortownicy o średnicy 20cm) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170oC. Piec przez około 60 minut.
Konfiturę podgrzać i posmarować nią upieczone ciasto, posypać kandyzowaną skórką pomarańczową lub owocami.
Udanych wypieków :)

Piernik z konfiturą pomarańczową

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

5 komentarzy do wpisu „Piernik z konfiturą pomarańczową

  1. Upiekłam właśnie ten piernik, w domu pachniało cudownie!!!
    Piernik jest przepyszny!!!
    Polecam ten przepis, trzeba tylko uważac pod koniec pieczenia, bo ciasto z wierzchu może się trochę przypiec.
    Ja piekłam w piekarniku na funkcji góra dół w temp. 165 stopni i ciasto było gotowe, dokładnie jak w przepisie, po około godzinie.
    Życzę WESOŁYCH ŚWIĄT!!!
    To już drugi, po keksie, przepis jaki wypróbowałam z tej strony i serdecznie go polecam!!!, bo wszystko się udaje!!!

  2. A czy można zamienić te wszystkie przyprawy na przyprawę piernikową, i ew. ile mogę jej dać by nie przedobrzyć.
    Po za tym jestem wielbicielką Pani ciast i tortów, zawsze wychodzą perfekcyjnie.
    Pozdrawiam

  3. Czy można zamienić ten zestaw przypraw w jedną przyprawę piernikową, a jeśli tak to ile można dodać żeby nie przesadzić ?

    • można użyć przyprawy piernikowej, nie wiem ile, bo nie używam, proszę przeczytać na opakowaniu, pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

.