Cynamonowe ciasteczka owsiane z orzechami – Bardzo smaczne ciasteczka owsiane z prażonymi orzechami i rodzynkami. Fantastycznie pachną cynamonem i wanilią, są kruche i delikatne. Szybko się je piecze i stanowią zdrową przekąskę. Uwielbiam te ciasteczka, jak dla mnie są rewelacyjne :) (inspiracja http://www.joyofbaking.com).
Cynamonowe ciasteczka owsiane z orzechami
Składniki:
110g dowolnych orzechów
170g miękkiego masła
120g brązowego cukru
1 duże jajko lekko roztrzepane
aromat waniliowy
95g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
260g płatków owsianych
100g rodzynek
Orzechy wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić na 8-10 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Kiedy przestygną drobno posiekać.
Masło ucierać z cukrem 2-3 minuty. Ciągle ucierając, dodawać stopniowo jajko, dodać aromat waniliowy, wymieszać.
W drugiej misce wymieszać razem mąkę, sodę, sól, cynamon.
Do masła wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Dodać płatki owsiane, orzechy, rodzynki, wymieszać (powstanie gęsta masa). Ciasto nakładać łyżeczką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub rękoma formować kulki i lekko je spłaszczać. Piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić ciasteczka przez 5 minut na blaszce, żeby stwardniały.
Udanych wypieków :)
cieszę się, że smakowały, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Wyszły doskonałe! Robiłam trzy razy i zawsze się udają.Bardzo dziękuję za dzielenie się swoim talentem.
trudno mi powiedzieć, 4-5 łyżek, pozdrawiam
Wyglądają pysznie! Zastanawiam się czy można zamiast cukru użyć miodu… Jeśli tak, to w jakiej ilości?
przykro mi, że się rozlały, pozdrawiam
Ciastka w smaku faktycznie przepyszne! Natomiast mnie też rozlały się po blasze i pocięłam tę masę na kawałki, więc wyszły batoniki:-) Nie wiem, co zrobiłam źle, że się tak rozlały. Masa była bardzo gęsta a składniki dokładnie w takich ilościach jak w przepisie…
Przepyszne!
cieszę się, że smakowały:) pozdrawiam serdecznie
Ja dodałam słonecznik i daktyle dodatkowo, zamiast cukru brązowego – zwykły, biały. Pyszne są te ciastka.
Polecam gorąco:)
Dziękuje za podpowiedź. Nie wiem czy to kwestia masła bo pod wpływem temperatury każde masło sie roztapia, ale następnym razem dodam wiecej maki. :)
przykro mi że się „rozlały” proszę dodać więcej mąki lub użyć innego masła, pozdrawiam
No wlasnie mam ten sam problem, masło sie rozpuszcza i moja ciastka bardziej przypominają placki ziemniaczane a nie ciasteczka ze zdjęcia. Jak temu zasadzić? Ciasta sa pyszne ale walory estetyczne pozostawiają wiele do życzenia….:(
bardzo mi miło, cieszę się ogromnie, pozdrawiam serdecznie:)
Przepis super, robię go już 3 raz. Ja dodaję dodatkowo prażonych płatków migdałowych i aromat migdałowy zamiast waniliowego.
ciasteczka wychodzą bardzo pyszne :)
Polecam przepis !
cieszę się, pozdrawiam