Cynamonowe ciasteczka owsiane z orzechami

Cynamonowe ciasteczka owsiane z orzechami – Bardzo smaczne ciasteczka owsiane z prażonymi orzechami i rodzynkami. Fantastycznie pachną cynamonem i wanilią, są kruche i delikatne. Szybko się je piecze i stanowią zdrową przekąskę. Uwielbiam te ciasteczka, jak dla mnie są rewelacyjne :) (inspiracja http://www.joyofbaking.com).

Cynamonowe ciasteczka owsiane z orzechami

Cynamonowe ciasteczka owsiane z orzechami
Składniki:
110g dowolnych orzechów
170g miękkiego masła
120g brązowego cukru
1 duże jajko lekko roztrzepane
aromat waniliowy
95g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
260g płatków owsianych
100g rodzynek

Orzechy wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić na 8-10 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Kiedy przestygną drobno posiekać.
Masło ucierać z cukrem 2-3 minuty. Ciągle ucierając, dodawać stopniowo jajko, dodać aromat waniliowy, wymieszać.
W drugiej misce wymieszać razem mąkę, sodę, sól, cynamon.
Do masła wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Dodać płatki owsiane, orzechy, rodzynki, wymieszać (powstanie gęsta masa). Ciasto nakładać łyżeczką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub rękoma formować kulki i lekko je spłaszczać. Piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić ciasteczka przez 5 minut na blaszce, żeby stwardniały.

Udanych wypieków :)

Cynamonowe ciasteczka owsiane z orzechami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Super ciastka owsiane z rodzynkami

Pascha Wielkanocna z Bakaliami

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Ciastka Owsiano – Kokosowe z Orzechami

Wyśmienita szarlotka z migdałami, rodzynkami i miodem

Słoneczna Delicja – Świąteczne ciasto z delicjami, bakaliami i brzoskwiniami

54 komentarze do “Cynamonowe ciasteczka owsiane z orzechami”

  1. Ciastka w smaku faktycznie przepyszne! Natomiast mnie też rozlały się po blasze i pocięłam tę masę na kawałki, więc wyszły batoniki:-) Nie wiem, co zrobiłam źle, że się tak rozlały. Masa była bardzo gęsta a składniki dokładnie w takich ilościach jak w przepisie…

    Odpowiedz
  2. Dziękuje za podpowiedź. Nie wiem czy to kwestia masła bo pod wpływem temperatury każde masło sie roztapia, ale następnym razem dodam wiecej maki. :)

    Odpowiedz
  3. No wlasnie mam ten sam problem, masło sie rozpuszcza i moja ciastka bardziej przypominają placki ziemniaczane a nie ciasteczka ze zdjęcia. Jak temu zasadzić? Ciasta sa pyszne ale walory estetyczne pozostawiają wiele do życzenia….:(

    Odpowiedz
  4. Przepis super, robię go już 3 raz. Ja dodaję dodatkowo prażonych płatków migdałowych i aromat migdałowy zamiast waniliowego.
    ciasteczka wychodzą bardzo pyszne :)
    Polecam przepis !

    Odpowiedz

Dodaj komentarz