Cynamonowe ciasteczka owsiane z orzechami

Cynamonowe ciasteczka owsiane z orzechami – Bardzo smaczne ciasteczka owsiane z prażonymi orzechami i rodzynkami. Fantastycznie pachną cynamonem i wanilią, są kruche i delikatne. Szybko się je piecze i stanowią zdrową przekąskę. Uwielbiam te ciasteczka, jak dla mnie są rewelacyjne :) (inspiracja http://www.joyofbaking.com).

Cynamonowe ciasteczka owsiane z orzechami

Cynamonowe ciasteczka owsiane z orzechami
Składniki:
110g dowolnych orzechów
170g miękkiego masła
120g brązowego cukru
1 duże jajko lekko roztrzepane
aromat waniliowy
95g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
260g płatków owsianych
100g rodzynek

Orzechy wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić na 8-10 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Kiedy przestygną drobno posiekać.
Masło ucierać z cukrem 2-3 minuty. Ciągle ucierając, dodawać stopniowo jajko, dodać aromat waniliowy, wymieszać.
W drugiej misce wymieszać razem mąkę, sodę, sól, cynamon.
Do masła wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Dodać płatki owsiane, orzechy, rodzynki, wymieszać (powstanie gęsta masa). Ciasto nakładać łyżeczką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub rękoma formować kulki i lekko je spłaszczać. Piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić ciasteczka przez 5 minut na blaszce, żeby stwardniały.

Udanych wypieków :)

Cynamonowe ciasteczka owsiane z orzechami

Print Friendly, PDF & Email

54 komentarze do “Cynamonowe ciasteczka owsiane z orzechami”

  1. Coś nie mam szczęścia…Chciałem upiec dużą porcję na front dla walczących na Ukrainie … smak super ale kruszą mi się niemiłosiernie…więc nie pójdą dalej….zamieniłem cukier na miód dodałem sporo dodatków suszonych owoców…Ciekawe na przyszłość jaki składnik decyduje o tym że ciasteczka się trzymają razem….Dzięki…

    Odpowiedz
  2. Bardzo dobre ciasteczka. Świetny przepis. Mąką pszenną zastąpiłam tortową orkiszową. Wszystko się udało:) Fajny pomysł z podpieczeniem orzechów w piekarniku. Dziękuję.

    Odpowiedz
  3. Ciastka w smaku faktycznie przepyszne! Natomiast mnie też rozlały się po blasze i pocięłam tę masę na kawałki, więc wyszły batoniki:-) Nie wiem, co zrobiłam źle, że się tak rozlały. Masa była bardzo gęsta a składniki dokładnie w takich ilościach jak w przepisie…

    Odpowiedz
  4. Dziękuje za podpowiedź. Nie wiem czy to kwestia masła bo pod wpływem temperatury każde masło sie roztapia, ale następnym razem dodam wiecej maki. :)

    Odpowiedz
  5. No wlasnie mam ten sam problem, masło sie rozpuszcza i moja ciastka bardziej przypominają placki ziemniaczane a nie ciasteczka ze zdjęcia. Jak temu zasadzić? Ciasta sa pyszne ale walory estetyczne pozostawiają wiele do życzenia….:(

    Odpowiedz
  6. Przepis super, robię go już 3 raz. Ja dodaję dodatkowo prażonych płatków migdałowych i aromat migdałowy zamiast waniliowego.
    ciasteczka wychodzą bardzo pyszne :)
    Polecam przepis !

    Odpowiedz
  7. miałam taki sam problem jak Kasia – gdy masło się rozpuściło, wszystko zlało się w jedną całość.
    Która po pocięciu była pycha, ale jednak…
    Mój problem chyba polegał na braku wagi kuchennej… odmierzałam miarką, ale coś musiało być nie tak.
    Jest szansa żeby ktoś napisał ile mąki i płatków owsianych potrzeba na szklanki?

    Odpowiedz
  8. Jestem załamana zrobiłam ciasto uformowalam kuleczki z ciasta i po 15 min. zrobiła sie na blaszce jedna masa. Wszystkie ciasteczka sie razem połączyły. Co zrobiłam złe. Pomocy !

    Odpowiedz
  9. Ja zamiast płatków owsianych dałam otręby owsiane a zamiast rodzynek czekoladę czyli orzechy i czekoladę. Dałam pół bo nie widziałam jak się czekolada zachowa. Wyszły pyszne, jestem az zaskoczona. Można było dać nawet całą czekoladę i zrobię tak następnym razem. Przepis rewelacyjny! Pierwszy raz piekłam takie ciasteczka.

    Odpowiedz
  10. Te ciasteczka są rewelacyjne! Najlepsze owsiane, jakie jadłam! :) Gdy zjadłam jedno, zaraz sięgałam po kolejne. Dobrze, że jedząc je, nie trzeba liczyć kalorii ;)

    Odpowiedz
  11. pyszne ciasteczka, ja daje wiecej rodzynek mniej orzechow ale sa i tak przepyszne. robie je wlasnie na Swieta :P Wesolych Swiat wszystkim zycze :) pozdrawiammmmmmm mniamm

    Odpowiedz
  12. Bardzo dziękuję za przepis – ciasteczka są przepyszne. Na własny użytek troszkę zmodyfikowałam dodatki – zamiast rodzynek (ktorych nie lubię) dodalam żurawinę i śliwki kalifornijskie oraz dodałam odrobinę imbiru.

    Odpowiedz
  13. Właśnie upiekłam ciasteczka… Zamiast orzechów dodałam żurawine i pestki dyni, suszone morele i śliwki i wyszły przepyszne..:))

    Odpowiedz

Dodaj komentarz