Cynamonowe ciasteczka owsiane z orzechami – Bardzo smaczne ciasteczka owsiane z prażonymi orzechami i rodzynkami. Fantastycznie pachną cynamonem i wanilią, są kruche i delikatne. Szybko się je piecze i stanowią zdrową przekąskę. Uwielbiam te ciasteczka, jak dla mnie są rewelacyjne :) (inspiracja http://www.joyofbaking.com).
Cynamonowe ciasteczka owsiane z orzechami
Składniki:
110g dowolnych orzechów
170g miękkiego masła
120g brązowego cukru
1 duże jajko lekko roztrzepane
aromat waniliowy
95g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
260g płatków owsianych
100g rodzynek
Orzechy wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić na 8-10 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Kiedy przestygną drobno posiekać.
Masło ucierać z cukrem 2-3 minuty. Ciągle ucierając, dodawać stopniowo jajko, dodać aromat waniliowy, wymieszać.
W drugiej misce wymieszać razem mąkę, sodę, sól, cynamon.
Do masła wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Dodać płatki owsiane, orzechy, rodzynki, wymieszać (powstanie gęsta masa). Ciasto nakładać łyżeczką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub rękoma formować kulki i lekko je spłaszczać. Piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić ciasteczka przez 5 minut na blaszce, żeby stwardniały.
Udanych wypieków :)
Coś nie mam szczęścia…Chciałem upiec dużą porcję na front dla walczących na Ukrainie … smak super ale kruszą mi się niemiłosiernie…więc nie pójdą dalej….zamieniłem cukier na miód dodałem sporo dodatków suszonych owoców…Ciekawe na przyszłość jaki składnik decyduje o tym że ciasteczka się trzymają razem….Dzięki…
Ciasteczka są mega pyszne 👌 skradły moje serce ❤
Dziękuję za świetny przepis 😃
Właśnie zrobiłam ciasteczka. są przepyszne , chrupiące.Tylko następnym razem dodam trochę mniej cukru / mam cukrzyka w domu/.
Pyszne ciasteczka. Ja robię je z nasionami dyni zamiast orzechów i żurawiną zamiast rodznek. Rewelacja :)
Uwielbiamy ten przepis, robimy te ciasteczka któryś raz są rewelacyjne.
Pyszne ciasteczka. Dodałam mniej rodzynek, a w zamian połowę pokrojonej czekolady i łyżkę nutelli. Polecam
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Bardzo dobre ciasteczka. Świetny przepis. Mąką pszenną zastąpiłam tortową orkiszową. Wszystko się udało:) Fajny pomysł z podpieczeniem orzechów w piekarniku. Dziękuję.
bardzo się cieszę, że smakowało, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
cieszę się, że smakowały, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Wyszły doskonałe! Robiłam trzy razy i zawsze się udają.Bardzo dziękuję za dzielenie się swoim talentem.
trudno mi powiedzieć, 4-5 łyżek, pozdrawiam
Wyglądają pysznie! Zastanawiam się czy można zamiast cukru użyć miodu… Jeśli tak, to w jakiej ilości?
przykro mi, że się rozlały, pozdrawiam
Ciastka w smaku faktycznie przepyszne! Natomiast mnie też rozlały się po blasze i pocięłam tę masę na kawałki, więc wyszły batoniki:-) Nie wiem, co zrobiłam źle, że się tak rozlały. Masa była bardzo gęsta a składniki dokładnie w takich ilościach jak w przepisie…
Przepyszne!
cieszę się, że smakowały:) pozdrawiam serdecznie
Ja dodałam słonecznik i daktyle dodatkowo, zamiast cukru brązowego – zwykły, biały. Pyszne są te ciastka.
Polecam gorąco:)
Dziękuje za podpowiedź. Nie wiem czy to kwestia masła bo pod wpływem temperatury każde masło sie roztapia, ale następnym razem dodam wiecej maki. :)
przykro mi że się „rozlały” proszę dodać więcej mąki lub użyć innego masła, pozdrawiam
No wlasnie mam ten sam problem, masło sie rozpuszcza i moja ciastka bardziej przypominają placki ziemniaczane a nie ciasteczka ze zdjęcia. Jak temu zasadzić? Ciasta sa pyszne ale walory estetyczne pozostawiają wiele do życzenia….:(
bardzo mi miło, cieszę się ogromnie, pozdrawiam serdecznie:)
Przepis super, robię go już 3 raz. Ja dodaję dodatkowo prażonych płatków migdałowych i aromat migdałowy zamiast waniliowego.
ciasteczka wychodzą bardzo pyszne :)
Polecam przepis !
cieszę się, pozdrawiam
pyszne bardzo pyszne
miałam taki sam problem jak Kasia – gdy masło się rozpuściło, wszystko zlało się w jedną całość.
Która po pocięciu była pycha, ale jednak…
Mój problem chyba polegał na braku wagi kuchennej… odmierzałam miarką, ale coś musiało być nie tak.
Jest szansa żeby ktoś napisał ile mąki i płatków owsianych potrzeba na szklanki?
około 30 ciasteczek, pozdrawiam
a ile takich ciasteczek wychodzi?
Jestem załamana zrobiłam ciasto uformowalam kuleczki z ciasta i po 15 min. zrobiła sie na blaszce jedna masa. Wszystkie ciasteczka sie razem połączyły. Co zrobiłam złe. Pomocy !
mmm brzmi pysznie! bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz, życzę kolejny wspaniałych wypieków,
pozdrawiam ciepło
Ja zrobiłam z prażonym słonecznikiem, pokruszoną czekoladą, kandyzowanymi owocami i otrębami. pychotka ;)
wspaniale, cieszę się:)
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Pyszne ciasteczka, Myślałam,że będą raczej twarde a wyszły takie… puszyste i chrupiące :D
cieszę się, że smakowały, pozdrawiam serdecznie:)
Właśnie piękę ostatnią partię ciasteczek:). Wyszły pyszne. Sądziłam, że będą mało słodkie a są super słodziutkie:)
najlepszy przepis na ciasteczka owsiane, robiłam z kokosem zamiast orzechów i rodzynek, pycha
bardzo się cieszę, że smakowały i ciekawe modyfikacje,
pozdrawiam serdecznie
Ja zamiast płatków owsianych dałam otręby owsiane a zamiast rodzynek czekoladę czyli orzechy i czekoladę. Dałam pół bo nie widziałam jak się czekolada zachowa. Wyszły pyszne, jestem az zaskoczona. Można było dać nawet całą czekoladę i zrobię tak następnym razem. Przepis rewelacyjny! Pierwszy raz piekłam takie ciasteczka.
myślę, że tak,
pozdrawiam
A czy płatki owsiane błyskawiczne mogą być ?
Pzdr :)
nie wiem, trudno mi powiedzieć jakieś 150
pozdrawiam
Ile kcal ma jedno?
Wyglądają przmegasuperpysznie ^^
Te ciasteczka są rewelacyjne! Najlepsze owsiane, jakie jadłam! :) Gdy zjadłam jedno, zaraz sięgałam po kolejne. Dobrze, że jedząc je, nie trzeba liczyć kalorii ;)
pyszne ciasteczka, ja daje wiecej rodzynek mniej orzechow ale sa i tak przepyszne. robie je wlasnie na Swieta :P Wesolych Swiat wszystkim zycze :) pozdrawiammmmmmm mniamm
Ciasteczka pyszne dziękuję i polecam wszystkim ,można je robić z dzieciakami super frajda.
Ciatka rewelacyjne!! szybko zniknęły ze stołu. Wielkie dzięki :) pozdrawiam
Zrobiłam z orzechami włoskimi. Rewelacja!. To chyba moje ulubione ciasteczka z Malej Cukierenki, dziękuję za ten przepis :)
witam:)
bardzo się cieszę, że ciasteczka smakowały,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
te ciasteczka to istne szaleństwo ^^ szybko znikając, banalnie proste, przepyszne, idealne na święta i na co dzień , do kawy, herbaty, dobrego towarzystwa i na samotne wieczorki :) mmmm…pycha ^^
bardzo smaczne modyfikacje, cieszę się, że ciasteczka smakowały,
pozdrawiam:)
Bardzo dziękuję za przepis – ciasteczka są przepyszne. Na własny użytek troszkę zmodyfikowałam dodatki – zamiast rodzynek (ktorych nie lubię) dodalam żurawinę i śliwki kalifornijskie oraz dodałam odrobinę imbiru.
Właśnie upiekłam ciasteczka… Zamiast orzechów dodałam żurawine i pestki dyni, suszone morele i śliwki i wyszły przepyszne..:))
witam :)
wyszły pyszne, więc jak najdzie ochota to zachęcam :)
Wieki całe nie piekłam już ciasteczek owsianych, narobiłaś mi wielkiego smaka:)
Takie z orzechami to musi być pycha jeszcze większa niż same owsiane:)