Cynamonowe ciasteczka owsiane z orzechami

Cynamonowe ciasteczka owsiane z orzechami – Bardzo smaczne ciasteczka owsiane z prażonymi orzechami i rodzynkami. Fantastycznie pachną cynamonem i wanilią, są kruche i delikatne. Szybko się je piecze i stanowią zdrową przekąskę. Uwielbiam te ciasteczka, jak dla mnie są rewelacyjne :) (inspiracja http://www.joyofbaking.com).

Cynamonowe ciasteczka owsiane z orzechami

Cynamonowe ciasteczka owsiane z orzechami
Składniki:
110g dowolnych orzechów
170g miękkiego masła
120g brązowego cukru
1 duże jajko lekko roztrzepane
aromat waniliowy
95g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
260g płatków owsianych
100g rodzynek

Orzechy wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić na 8-10 minut do piekarnika nagrzanego do 180oC. Kiedy przestygną drobno posiekać.
Masło ucierać z cukrem 2-3 minuty. Ciągle ucierając, dodawać stopniowo jajko, dodać aromat waniliowy, wymieszać.
W drugiej misce wymieszać razem mąkę, sodę, sól, cynamon.
Do masła wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Dodać płatki owsiane, orzechy, rodzynki, wymieszać (powstanie gęsta masa). Ciasto nakładać łyżeczką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub rękoma formować kulki i lekko je spłaszczać. Piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić ciasteczka przez 5 minut na blaszce, żeby stwardniały.

Udanych wypieków :)

Cynamonowe ciasteczka owsiane z orzechami

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

51 komentarzy do wpisu „Cynamonowe ciasteczka owsiane z orzechami”

  1. Właśnie upiekłam ciasteczka… Zamiast orzechów dodałam żurawine i pestki dyni, suszone morele i śliwki i wyszły przepyszne..:))

  2. Bardzo dziękuję za przepis – ciasteczka są przepyszne. Na własny użytek troszkę zmodyfikowałam dodatki – zamiast rodzynek (ktorych nie lubię) dodalam żurawinę i śliwki kalifornijskie oraz dodałam odrobinę imbiru.

  3. pyszne ciasteczka, ja daje wiecej rodzynek mniej orzechow ale sa i tak przepyszne. robie je wlasnie na Swieta :P Wesolych Swiat wszystkim zycze :) pozdrawiammmmmmm mniamm

  4. Te ciasteczka są rewelacyjne! Najlepsze owsiane, jakie jadłam! :) Gdy zjadłam jedno, zaraz sięgałam po kolejne. Dobrze, że jedząc je, nie trzeba liczyć kalorii ;)

  5. Ja zamiast płatków owsianych dałam otręby owsiane a zamiast rodzynek czekoladę czyli orzechy i czekoladę. Dałam pół bo nie widziałam jak się czekolada zachowa. Wyszły pyszne, jestem az zaskoczona. Można było dać nawet całą czekoladę i zrobię tak następnym razem. Przepis rewelacyjny! Pierwszy raz piekłam takie ciasteczka.

  6. Właśnie piękę ostatnią partię ciasteczek:). Wyszły pyszne. Sądziłam, że będą mało słodkie a są super słodziutkie:)

  7. Jestem załamana zrobiłam ciasto uformowalam kuleczki z ciasta i po 15 min. zrobiła sie na blaszce jedna masa. Wszystkie ciasteczka sie razem połączyły. Co zrobiłam złe. Pomocy !

  8. miałam taki sam problem jak Kasia – gdy masło się rozpuściło, wszystko zlało się w jedną całość.
    Która po pocięciu była pycha, ale jednak…
    Mój problem chyba polegał na braku wagi kuchennej… odmierzałam miarką, ale coś musiało być nie tak.
    Jest szansa żeby ktoś napisał ile mąki i płatków owsianych potrzeba na szklanki?

  9. Przepis super, robię go już 3 raz. Ja dodaję dodatkowo prażonych płatków migdałowych i aromat migdałowy zamiast waniliowego.
    ciasteczka wychodzą bardzo pyszne :)
    Polecam przepis !

  10. No wlasnie mam ten sam problem, masło sie rozpuszcza i moja ciastka bardziej przypominają placki ziemniaczane a nie ciasteczka ze zdjęcia. Jak temu zasadzić? Ciasta sa pyszne ale walory estetyczne pozostawiają wiele do życzenia….:(

  11. Dziękuje za podpowiedź. Nie wiem czy to kwestia masła bo pod wpływem temperatury każde masło sie roztapia, ale następnym razem dodam wiecej maki. :)

  12. Ja dodałam słonecznik i daktyle dodatkowo, zamiast cukru brązowego – zwykły, biały. Pyszne są te ciastka.
    Polecam gorąco:)

  13. Ciastka w smaku faktycznie przepyszne! Natomiast mnie też rozlały się po blasze i pocięłam tę masę na kawałki, więc wyszły batoniki:-) Nie wiem, co zrobiłam źle, że się tak rozlały. Masa była bardzo gęsta a składniki dokładnie w takich ilościach jak w przepisie…

  14. Bardzo dobre ciasteczka. Świetny przepis. Mąką pszenną zastąpiłam tortową orkiszową. Wszystko się udało:) Fajny pomysł z podpieczeniem orzechów w piekarniku. Dziękuję.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.