Cynamonowe ciasteczka owsiane z orzechami – Bardzo smaczne ciasteczka owsiane z prażonymi orzechami i rodzynkami. Fantastycznie pachną cynamonem i wanilią, są kruche i delikatne. Szybko się je piecze i stanowią zdrową przekąskę. Uwielbiam te ciasteczka, jak dla mnie są rewelacyjne :) (inspiracja http://www.joyofbaking.com).
Cynamonowe ciasteczka owsiane z orzechami
Składniki:
110g dowolnych orzechów
170g miękkiego masła
120g brązowego cukru
1 duże jajko lekko roztrzepane
aromat waniliowy
95g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
260g płatków owsianych
100g rodzynek
Orzechy wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić na 8-10 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Kiedy przestygną drobno posiekać.
Masło ucierać z cukrem 2-3 minuty. Ciągle ucierając, dodawać stopniowo jajko, dodać aromat waniliowy, wymieszać.
W drugiej misce wymieszać razem mąkę, sodę, sól, cynamon.
Do masła wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Dodać płatki owsiane, orzechy, rodzynki, wymieszać (powstanie gęsta masa). Ciasto nakładać łyżeczką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub rękoma formować kulki i lekko je spłaszczać. Piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić ciasteczka przez 5 minut na blaszce, żeby stwardniały.
Udanych wypieków :)
A czy płatki owsiane błyskawiczne mogą być ?
Pzdr :)
nie wiem, trudno mi powiedzieć jakieś 150
pozdrawiam
Ile kcal ma jedno?
Wyglądają przmegasuperpysznie ^^
Te ciasteczka są rewelacyjne! Najlepsze owsiane, jakie jadłam! :) Gdy zjadłam jedno, zaraz sięgałam po kolejne. Dobrze, że jedząc je, nie trzeba liczyć kalorii ;)
pyszne ciasteczka, ja daje wiecej rodzynek mniej orzechow ale sa i tak przepyszne. robie je wlasnie na Swieta :P Wesolych Swiat wszystkim zycze :) pozdrawiammmmmmm mniamm
Ciasteczka pyszne dziękuję i polecam wszystkim ,można je robić z dzieciakami super frajda.
Ciatka rewelacyjne!! szybko zniknęły ze stołu. Wielkie dzięki :) pozdrawiam
Zrobiłam z orzechami włoskimi. Rewelacja!. To chyba moje ulubione ciasteczka z Malej Cukierenki, dziękuję za ten przepis :)
witam:)
bardzo się cieszę, że ciasteczka smakowały,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
te ciasteczka to istne szaleństwo ^^ szybko znikając, banalnie proste, przepyszne, idealne na święta i na co dzień , do kawy, herbaty, dobrego towarzystwa i na samotne wieczorki :) mmmm…pycha ^^
bardzo smaczne modyfikacje, cieszę się, że ciasteczka smakowały,
pozdrawiam:)
Bardzo dziękuję za przepis – ciasteczka są przepyszne. Na własny użytek troszkę zmodyfikowałam dodatki – zamiast rodzynek (ktorych nie lubię) dodalam żurawinę i śliwki kalifornijskie oraz dodałam odrobinę imbiru.
Właśnie upiekłam ciasteczka… Zamiast orzechów dodałam żurawine i pestki dyni, suszone morele i śliwki i wyszły przepyszne..:))
witam :)
wyszły pyszne, więc jak najdzie ochota to zachęcam :)
Wieki całe nie piekłam już ciasteczek owsianych, narobiłaś mi wielkiego smaka:)
Takie z orzechami to musi być pycha jeszcze większa niż same owsiane:)