Ciasto z wiśniami i musem czekoladowym



Lubię lekkie czekoladowe musy, dlatego ten przepis przykuł moją uwagę. Ciasto jest proste w przygotowaniu, smaczne i ładnie się prezentuje. Spokojnie może zastąpić tort. Właściwie jest to łatwy tort, tylko bez paru warstw. Stanowi bardzo ciekawe połączenie ciasta z soczystymi wiśniami i lekkiego śmietankowego kremu z czekoladą. Kęsy rozpływają się ustach, trafiamy w nich na owoce wykończone smakiem czekolady. Spód jest waniliowy z nutką śmietankową. Ciasto możemy dowolnie udekorować, zrobić np. tylko kleksy z kremu i posypać kakao. Pieczemy je dosyć długo, ale jak piekłam je za pierwszym razem i wyciągnęłam po 50 minutach, to było jeszcze niedopieczone, więc proszę uważać. Przepis trochę zmodyfikowałam, jeśli chodzi o składniki i sposób przygotowania, a pochodzi z książki „Łatwe torty” Dr. Oetker,  wydawnictwo: Weltbild. Polecam:)



Składniki:

Ciasto (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
160g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
130g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
150g miękkiego masła
2 jajka
350g wydrylowanych wiśni z kompotu lub, w sezonie, świeżych

Mus:
400ml śmietanki 30% lub 36%
100g gorzkiej czekolady
40g cukru pudru
Kakao do posypania



Mus:
1. Zagrzać 200ml śmietanki (podgrzać prawie do wrzenia, ale nie gotować), zdjąć z ognia. Dodać połamaną czekoladę, mieszać dość intensywnie, aż czekolada się roztopi i powstanie jednolita masa. Dodać pozostałą zimną śmietankę i wymieszać. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Ciasto:
2. Wiśnie z kompotu osączyć.

3. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.

4. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym (ucierać około 3-4 minuty). Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu miksować przez około 30 sekund, aż składniki się połączą. Dodać aromat śmietankowy, wymieszać.

5. Do maślanej masy wsypać mąkę i krótko, ale dokładnie wymieszać.

6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia (ja wykładam tylko dno tortownicy), możemy również blaszkę posmarować masłem i oprószyć mąką. Wierzch wyrównać i gęsto poukładać wiśnie. Piekłam w temperaturze 180oC przez 65 minut na funkcji góra-dół. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do ostygnięcia.

Mus:
7. Wyjąć  czekoladową śmietankę z lodówki, krótko ubić mikserem, dodać cukier puder i ubić na sztywno.



Ciasto:
8. Ciasto wyjąć z tortownicy i położyć na paterze. Na wierzch nałożyć śmietanę (można użyć szprycy). Przed podaniem posypać kakao. Jeśli chcemy mieć wzór, np. w kształcie serca, z kartki papieru wyciąć serce i położyć kartkę na wierzchu ciasta, dopiero wtedy posypać kakao.
Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu.

Udanych wypieków:)



37 thoughts on “Ciasto z wiśniami i musem czekoladowym

  1. Przepiękne, kuszące i dość kaloryczne…….W sam raz na mroźne popołudnie:). Chętnie bym zgrzeszyła jedząc kawałek:)))). Pozdrawiam serdecznie!

  2. Wygląda pysznie. Spróbowałam już kilku przepisów z Twojego bloga i polubiłam pieczenie. To ciasto będzie następne. Mam nadzieję, że wyjdzie równie świetne jak poprzednie wypieki :)

  3. Witam! Torcik wygląda przepysznie! zaraz zabieram się do roboty!! tylko mam ptanka czy spód ciasta jest czymś w rodzaju biszkoptu czy może bardziej wilgotne ciasto? i czy ewentualnie zamiast wiśni można użyć mrożonych malin?
    Pozdrawiam!

  4. Zabieram się jutro za zrobienie tego tortu (na dzień Ojca :D). Ale mam pytanie… wydrylowałam wiśnie z kompotu, ale one mocno się rozpadły. Czy takie będą dobre? Czy ciasto nie nasiąknie zbyt bardzo przez sok z wiśni? Pozdrawiam i czekam na odpowiedź ;-)

  5. I zrobiłam. Wszyscy się zajadali, na czele z tatą :-)
    Następnym razem robię ze świeżymi wiśniami. Będzie bardziej je czuć, prawda? I jeszcze nam małe pytanie. Mus wyszedł mi bardzo ciemny. Czy jest różnica jaką dam ciemną czekoladę? Dałam tyle ile jest w przepisie, ale nie różnił się kolorem od kakao :-)

  6. tak to zależy od czekolady i ze świeżymi wiśniami na pewno będzie je bardziej czuć, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie

  7. Dzień dobry właśnie robię to ciasto mam tylko pytanie ono ma być takie gęste? Bo zrobiłam tak jak w przepisie a ono jest suche strasznie

  8. Hej Hej :) Mam zamysł na upieczenie go (w piątek) dla pewnej rodzinki, jak wrócą z ferii. Takaż to niespodzianka ;) Tylko mam jeden problem. Mam do dyspozycji tortownicę o średnicy 26 cm, a to mimo wszystko robi różnicę. Co najlepiej byłoby zrobić, aby obejść się bez kupna. Pozdrawiam :)

  9. jeśli chodzi o ciasto to bym chyba podwoiła składniki, ale krem bym tylko zwiększyła o 1/2 czyli 600ml śmietany, pozdrawiam

  10. Cukierenko dzisiaj upieklam ten torcik na rocznicze slubu moih rodzicow.Bardzo dziekuje za przepis, wyszedl bardzo pyszny tylko zdziwilam sie ze taki niski ciemny biszkopt.Nastepnym razem uzylyje siezych wisni w sezonie.Serdecznie pozdrawiam.xx

  11. Witam:) Chciałabym się dowiedzieć czy ten mus czekoladowy nada się również do tortu przekładanego, czy jest raczej zbyt lekki? Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

.