Muffinki z jabłkami – Miałam dzisiaj ochotę na słodkie śniadanie. Pod ręką miałam jabłka i od świąt ciągle spore zapasy przypraw korzennych. Upiekłam, więc puszyste, mięciutkie babeczki z jabłkami. W taki zimowy, chłodny poranek są wspaniałym dodatkiem do kawy. Pachną cudownie i są bardzo smaczne. Świetne połączenie cynamonu, jabłek, imbiru w apetycznej muffince. W przygotowaniu w miarę szybkie, ale nie należą do tych ekspresowych, gdyż przez chwilę trzeba ucierać mało. Plusem tych babeczek jest dodanie mąki pełnoziarnistej i brązowego cukru, zawszę to trochę zdrowiej. Najlepiej smakują jak są jeszcze ciepłe, bardzo polecam…
Muffinki z jabłkami
Składniki (pamiętajmy, aby były w temperaturze pokojowej):
160g mąki pszennej pełnoziarnistej
130g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
100g miękkiego masła
2/3 szklanki jasnego brązowego cukru (można użyć białego)
1 opakowanie cukru waniliowego
2 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mleka
2 średniej wielkości jabłka, obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone na kawałeczki
1. Wymieszać razem mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy.
2. Masło ucierać z cukrem i cukrem waniliowym przez około 2-3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki się połączą. Wsypać jedną łyżkę mąki ziemniaczanej, wymieszać.
3. Do masy dodać połowę mąki, krótko wymieszać. Dodać połowę mleka i znów krótko wymieszać.
Wsypać resztę mąki, wymieszać. Wlać pozostałe mleko, wymieszać.
4. Na końcu dodać jabłka i wymieszać krótko łyżką.
5. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Piekłam w temperaturze 160°C przez 25 minut na funkcji termoobieg.
Udanych wypieków:)
Fantastyczne, dodałam tylko orzechy…. palce lizać! Dziękuję za przepis.
Przepyszne! Zwłaszcza po wyjęciu z piekarnika, jak tylko odrobinkę przestygną ;D Nie miałam mąki pełnoziarnistej, dodałam za to trochę orzechów włoskich i laskowych. Mniam!
cieszę się, że smakowały, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
cieszę się bardzo :) pozdrawiam serdecznie
Pycha! Wyszły super!
bardzo się cieszę, że smakowały,
pozdrawiam ciepło:)
Mniam mniam!! Robiłam i polecam, chociaż ja następnym razem pominę imbir.
Mmmm zapowiadają się pyszne muffinki :) Przepis drukuję i dodaję do wypróbowania. Jak upiekę to opiszę wrażenia :)
Kolejny genialny przepis!
Pozdraiwam
Również pozdrawiam i życzę smacznego:)
Puszyste, mięciutkie, wilgotne. Mniam. Pozdrawiamy – ta co piecze i ci co zadają
Wyszło 14 rewelacyjnych babeczek (dużych), idealny pomysł na śniadanie, choć u mnie będą na podwieczorek ;) Z przypraw dałam tylko cynamon, bo reszty nie lubię i dodatkowo do ciasta łychę dżemu jabłkowego własnej roboty. Puszyste, mięciutkie i pyszne. Dziękuję za przepis :)
Wyglądają wprost znakomicie! Zjadłabym jedną :) No dobra dwie :)
Ale smakowite pysznosci! Sliczne zdjecia.
Ładnie wyglądają te babeczki, śliczne zdjęcia:)