Muffinki z jabłkami

Muffinki z jabłkami – Miałam dzisiaj ochotę na słodkie śniadanie. Pod ręką miałam jabłka i od świąt ciągle spore zapasy przypraw korzennych. Upiekłam, więc puszyste, mięciutkie babeczki z jabłkami. W taki zimowy, chłodny poranek są wspaniałym dodatkiem do kawy. Pachną cudownie i są bardzo smaczne. Świetne połączenie cynamonu, jabłek, imbiru w apetycznej muffince. W przygotowaniu w miarę szybkie, ale nie należą do tych ekspresowych, gdyż przez chwilę trzeba ucierać mało. Plusem tych babeczek jest dodanie mąki pełnoziarnistej i brązowego cukru, zawszę to trochę zdrowiej. Najlepiej smakują jak są jeszcze ciepłe, bardzo polecam…

Muffinki z jabłkami

Muffinki z jabłkami
Składniki (pamiętajmy, aby były w temperaturze pokojowej):
160g mąki pszennej pełnoziarnistej
130g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
100g miękkiego masła
2/3 szklanki jasnego brązowego cukru (można użyć białego)
1 opakowanie cukru waniliowego
2 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mleka
2 średniej wielkości jabłka, obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone na kawałeczki

1. Wymieszać razem mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy.

2. Masło ucierać z cukrem i cukrem waniliowym przez około 2-3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki się połączą. Wsypać jedną łyżkę mąki ziemniaczanej, wymieszać.

3. Do masy dodać połowę mąki, krótko wymieszać. Dodać połowę mleka i znów krótko wymieszać.
Wsypać resztę mąki, wymieszać. Wlać pozostałe mleko, wymieszać.

4. Na końcu dodać jabłka i wymieszać krótko łyżką.

5. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Piekłam w temperaturze 160°C przez 25 minut na funkcji termoobieg.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Fantastyczne proste ciasto z jabłkami

Pyszne ciasto jabłkowe z malinową nutką

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Pyszne całe JABŁKA w cieście z bakaliami i miodem

Najprostsze wilgotne CIASTO Z JABŁKAMI i kruszonką

SZARLOTKA z BEZĄ z dużą ilością jabłek

15 komentarzy do “Muffinki z jabłkami”

  1. Przepyszne! Zwłaszcza po wyjęciu z piekarnika, jak tylko odrobinkę przestygną ;D Nie miałam mąki pełnoziarnistej, dodałam za to trochę orzechów włoskich i laskowych. Mniam!

    Odpowiedz
  2. Wyszło 14 rewelacyjnych babeczek (dużych), idealny pomysł na śniadanie, choć u mnie będą na podwieczorek ;) Z przypraw dałam tylko cynamon, bo reszty nie lubię i dodatkowo do ciasta łychę dżemu jabłkowego własnej roboty. Puszyste, mięciutkie i pyszne. Dziękuję za przepis :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz